Helal sermaye için sertifika geliyor

TSE, dünyada bir ilk olacak ‘Helal Sermaye Sertifikası’ hazırlıyor. Sertifikayı alan, ürünlerinin helal parayla yapıldığını da belgelendirmiş olacak...

G ıdadan turizme, kozmetikten ambalaj materyallerine kadar birçok alanda helal sertifikası düzenleyen Türk Standartları Enstitüsü (TSE), dünyada bir ilki gerçekleştiriyor. Uzun süredir üzerinde çalışılan 'Helal Sermaye Sertifikası'nda sona gelindi. Sermayesinin helal olduğunu ispatlayan işadamlarına bu sertifikadan verilecek.

Sertifikayı alan işletmeler, hem çalışanlarına "Size helal para veriyorum" diyebilecek hem de tüketicilere sundukları ürünlerin helal parayla yapıldığını sertifikalandırmış olacak. İşadamlarının sertifikayı alabilmesi için kriterler de belirleniyor. İşletmeler, sermayelerinde faiz geliri bulunuyor mu, ya da işçilerinin alacaklarını zamanında ödüyorlar mı, kasasında para bulunmasına rağmen devlete olan borçlarını ödüyor mu gibi soruların cevabını verdikten sonra bu sertifikaya sahip olabilecek. Şirketler bu kriterler baz alınarak denetlenecek. İlgili kuruluşlarla irtibata geçilerek kriterlere uygunluklar kontrol edilecek. Örneğin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile irtibat sağlanarak, işverenin çalıştırdığı işçilerin sigorta primlerini düzenli yatırıp yatırmadığı ya da maaşlarını ödeyip ödemediği kontrol edilecek.

Daha önce İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü'ne (SMIIC) akreditasyon müracaatında bulunarak bir ilke imza atan TSE helal sertifikalandırmada dünyada önemli bir yere sahip. Gıda, turizm, kozmetik, ambalaj materyalleri ve hayvan kesimi konusunda helal belgesi veren kurum, Temmuz 2016 itibarıyla 166 firmaya 341 helal uygunluk belgesi düzenledi.

Dünyada bir ilk olacak yeni sertifika modeliyle işletmeler, mali kaynaklarından, işçilere verdikleri ücretlere ve ürettikleri ürünlere kadar her alanda helal kriterlerine uygunluğu tescillendirmiş olacak. Tüketiciler de gönül rahatlığıyla bu şirketlerin ürünlerini tüketebilecek. İşadamları artık helal ürünleri kadar kazandıkları paranın da helal olduğunu TSE belgesiyle sertifikalandırmış olacak.

Şirket sermayelerinin mali gizliliğe zarar vermeden denetlenebilir olması ve şeffaflık ölçütleri de helal sertifikası verilmesinde ön koşullardan biri olacak. TSE'nin çalışmalarının tamamlanmasının ardından yeni sertifikanın dünyaya örnek teşkil edecek şekilde mevzuatlandırılması da düşünülüyor. Böylece helal gıdada olduğu gibi helal parada da dünyanın adresinin Türkiye olması hedefleniyor.
Sabah/Barış Şimşek