Hatay'da büyük dönüşüm!

Suriyeli göçmen sorunu ile adından sıkça söz ettiren Hatay’da kentsel dönüşüm için düğmeye basıldı.

Geçmişi 8 bin 500 öncesine dayanan Hatay’da, kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandı. Hatay’da düzenlenen ‘Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde kentte yapılması planlanan dönüşümün nasıl olması gerektiği tartışıldı. Türkiye’nin birçok yerinde yapılan kentsel dönüşümün, rant için yapıldığına dikkat çekilen zirvede, Hatay’ın kimlik sahibi bir kent olduğu, bunun daha da fazla ön plana çıkarılması gerektiğine dikkat çekildi. Hatay’ın deprem bölgesinde olması sebebiyle mevcut yapı stoğunun yenilenmesi gerektiğini söyleyen yerel yetkililer, yapı stoğunun neredeyse yüzde 80’inin riskli olduğunu belirtti.

Türkiye’nin birçok yerinde kentsel dönüşüm çalışmalarının yapıldığına dikkat çeken Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Hatay’ın birçok ilçesinde de kentsel dönüşüm çalışmaları yapılıyor. Hatay’ın her noktasına bu çalışmaları taşımayı planlıyoruz. Ancak bunu yaparken muhtardan belediye başkanına kadar bu işin nasıl yapılması gerektiğini anlatmak istedik. Kentsel dönüşümün şehre katkısı ne olacak bunu anlamak ve anlatmak için bu zirveyi düzenledik” diye konuştu.

Hatay’ın kimliği olan bir şehir olduğuna vurgu yapan Lütfü Savaş, “Birçok il marka şehir olacağını söylüyor. Ancak marka şehir olabilmek için o şehrin kimliği olması gerekiyor. Biz bunu sağlayabiliriz. Bir çok ilimizde kentsel dönüşüm kutu gibi evler yapmak olarak algılandı. Bu kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşümdür. Kutu kutu evlerde hayat bulunması çok zor. Örneğin Hatay’da geniş bahçeli eski Antakya evlerini restore edip yeniden hayat verenler hep daha fazla kazanıyor. Bunların örnek alınması gerekiyor” dedi.

ANTAKYA Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çiftçi, “Artık insanlar nefes alabileceği yerler istiyor. Kentsel dönüşüm olmazsa olmazdır. Ancak daha fazla rant gözüyle kentsel dönüşümü düşünmemeliyiz” dedi.

ABD’den Brooklyn Belediye Başkanı’nın yaz aylarında Hatay’a geleceğini ifade eden Lütfü Savaş, “Suriye konusuna dikkat çekmek için Hatay’a gelecek. 23 Temmuz Hatay’ın kurtuluşu. O tarihlerde gelebilir. Artık Hatay Suriyeli göçmenlerden dolayı çok yoruldu. Ekonomimiz çok geriledi. Hatay Uzunçarşı’ya Suriye olaylarından önce günde 750 bin dolar girerdi. Şimdi 50 bin dolar ancak giriyor. Durumlar iyi değil. Ucuz işçi oldukları için de birçok alanda çalışıyorlar. Bizim insanlarımız çalışamıyor. Artık bu sorunun bitmesini istiyoruz. Bu konuda yapılacak ve atılacak adımlar çok önemli. Uzunçarşı’nın şehir ekonomisi açısından önemi ortada. Buranın tekrar canlanması ve eski günlerine dönmesi için elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.

HATAY’da bir deprem gerçeği olduğuna vurgu yapan İskenderun Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, kentsel dönüşümün deprem gerçeği, binaların mimarisi ve ekonomik açılardan değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Tüm dünyada ekonomik sebepler, hatalı yer seçimi gibi nedenlerle kentlerin yıprandığına dikkat çeken Yılmaz, şunları söyledi: “Kentsel dönüşümü yaparken çağdaş şehircilik ilkelerine uyulmalıdır. Kentlerin problemli bölümlerinin yenilenmesi sadece mekânsal dönüşüm olarak algılanmamalı. Sosyal ve kültürel dönüşüm de sağlanmalı.”

HATAY Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Tahsin Kabaali de şunları söyledi: “İnşaat sektörü Türkiye ekonomisine yön veren en önemli sektörlerden biri. Kentsel dönüşümü yaparken inşaatın ekonomi boyutuna insan boyutu da eklenmelidir. Kentsel dönüşüm varsa, kent kavramı insan, hukuk ve planlamalar vardır. Biz sadece inşaat boyutunu değil, kenti kent yapan tüm unsurları içinde barındıran bir düşünce içindeyiz. Yaşanabilir bir Hatay için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız.”