Güvenlik raporu artık...

9 Eylül 2014’te uygulamaya konulan bir karar ile itfaiyelerin yangın güvenlik raporu verme yetkisi iptal edildi. Söz konusu yetki artık ilçe belediyelerinde..

Nisan 2012’de alınan ve 9 Eylül 2104’te uygulamaya konulan karar ile  binalara yangın güvenlik raporu verme yetkisi itfaiyeden alınıp ilçe belediyelerine verildi. Söz konusu yetki kısıtlamasının İtfaiye Daire Başkanlığı ile ilgili yolsuzluk iddilarının sonrasında gelmesi ise dikkat çekti.

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, daha önce itfailelerin yaptığı binaları yapı kullanma izni aşamasında gezip inceleyip ve onay verme görevi artık ilçe belediyelerine devredildi.  Alınan karara hazırlıksız yakalanan ilçe belediyeleri, alanında uzman kadroya ihtiyaçları olması sebebiyle kadro oluşturmak için çalışmalara başladı.

İtfaiye yetkilerinin kısıtlanması uygulamasının ilk defa Türkiye’de olduğunu belirten Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı Kurucusu, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, “Avrupa ve Amerika’da bu alanda itfaiye tek yetkiliyken ülkemizde bu yetkiler kaldırıldı. Şimdi ruhsat aşamasında belediye, çalışma izni aşamasında itfaiye sorumlu denilerek bir karmaşa yaratılıyor. Ruhsat alındıktan sonra itfaiye hata bulursa kim sorumlu olacak, vatandaş mı, belediye mi? Davul başkasında, tokmak başkasında bir düzenle bu işler sağlıklı yürütülemez. Bu uygulama itfaiyeleri tulumbacılık dönemine götürür“ dedi.

Türkiye genelindeki binaların yüzde 80’inin yangına karşı güvenli olmadığının altını çizen Abdurrahman Kılıç, yılda ortalama 100 bin yangın çıktığını ve bunların yaklaşık 25 bininin İstanbul’da meydana geldiğini dile getirdi. Yangın güvenliği konusunda sorunun yönetmelikte değil denetimde olduğunu savunan Kılıç, “Yangın Yönetmeliği 2002’de çıktı ama uyanların sayısı oldukça az” dedi. Yeni yapılan yüksek binaların yüzde 50’sinin riskli olduğunu da ekleyen Kılıç, inşaat yapan firmaların fiyat avantajı nedeniyle yangına dayanıksız malzemeleri tercih ettiklerini belirtti.