Güneşli'ye karma proje geliyor...

Cirosu 1,2 milyar TL'ye ulaşan İbrahim Polat Holding'in CEO'su Baran Demir, ilk röportajını Ekonomist'e verdi...

İbrahim Polat Holding'in ana işlerini turizm, inşaat ve sanayi oluşturuyor.  Şirketin başka bir alana girmeye niyeti de yok.  Bildikleri işlerde büyümeye devam edeceklerini belirten Baran Demir, yeni iş kollarına girme konusunda risk alma iştahlarının olmadığını söylüyor.

Polat Ailesi'nin sahibi olduğu İbrahim Polat Holding'de geçtiğimiz nisan ayında önemli bir karar alındı. Holding tarihinde gerçekleşen ilk profesyonel CEO ataması ile icranın başına Baran Demir getirildi. Şirkette 19 yıldır çeşitli görevlerde bulunan Demir, ilk röportajını Ekonomist'e verdi. Baran Demir, grubun turizm, sanayi ve inşaat sektörlerinde kârlılığını yükselttiğini ve büyümeye devam edeceğini ifade ediyor. Yeni bir iş koluna girmede isteksiz olduklarını söyleyen Demir, hedeflerinin mevcut işleri büyütmek olduğunu anlatıyor. 1,2 milyar TL ciroya ulaşan İbrahim Polat Holding'in CEO'su Baran Demir, yeni dönem planlarını ilk kez Ekonomist'e anlattı.

Holdinge CEO olarak atandınız. Neden yeni yapılanmaya gidildi?

İbrahim Polat Holding'de aile üyeleri aktif olarak hem yönetim kumlunda hem de profesyonel olarak icrada yer alıyorlar. Holdingde CEO'luk görevi ise en son 15 yıl önce Adnan Bey tarafından üstlenilmişti. Adnan Bey'den sonra böyle bir şeye ihtiyaç duyulmadı. 2001 krizinde birçok kadroyu yeniledik ve yeniden yapılanmayı da o zaman yaptık. Hızlı karar almak gerekiyordu ve bu süreçte unvanlar çok önemli değildi. Fakat yabancı şirketlerle görüşmeler yapıp, kontratlar imzalıyoruz. Onlara yaptığımız işle unvanlarımız arasındaki farkı anlatmakta zorluk çekiyorduk. Bu zorlukları aşmak adına ve yönetim kurulunun yükünü azaltmak üzere, CEO'luk görevini üstlenmiş oldum.

Yapılanmanın bir ayağı da holdingdeki ikiye ayrılma oldu değil mi?

Öncelikle şunu net bir şekilde söylemek gerekir ki, İbrahim Polat Holding ve aile üyeleri ikiye bölünmüş değil. Adnan Polat gruptan ayrılmadı.  Şirketlerin kuruluş aşamasındaki ortaklığı ve ilişkisi neyse bugün de o. Polat Grubu'nun holdingleşmeye gittiği 1982 yılında şirketin unvanı Polat Holding olsun istenmiş. Bu konuda yapılan başvuru aynı ismi kullanan başka bir şirket olduğu için reddedilmiş. Bunun üzerine İbrahim Polat Holding adı alınmış. Fakat geçtiğimiz yıl, Polat Holding isminin artık kullanılmadığını öğrendik. Bu ismin bizden başka bir şirkette kullanılmasını önlemek istedik ve aldık. İbrahim Polat'ın isminin holdingin isminden çıkarılmasının kurucumuza saygısızlık olacağını düşünerek, tüm aile üyelerinin onayıyla Adnan Polat'ın ortağı olduğu şirketin ismini Polat Holding olarak değiştirdik. Böylece iki Polat Holding'imiz oldu. Ancak bu durum Polat Ailesi içinde bir ayrılık-ikilik olmasından kaynaklanmayıp tamamen kurucumuz İbrahim Polat'a duyulan saygı nedeniyle doğan bir sonuçtur. Zaten Adnan Bey'in hissedarlığı aynen sürüyor. Grubun en büyük gayrimenkul işi Piyalepaşa'nın yönetim kumlu başkanlığını da yürütüyor.  Polat ailesinin üç nesli bir arada görev yapıyor.

Holdingde üçüncü nesil hangi kademelerde yer alıyor?

Gmbun kurucusu baba İbrahim Polat, aile içinde yaptığı iş bölümü ile işlerin verimli ve aktif şekilde yürümesini sağlıyor. Gayrimenkul geliştirme ve enerji işlerinde Adnan Polat icradan sommlu iken, inşaat işlerinin sorumlusu Murat Polat. Songül Sel ise turizm şirketi ve otellerde icradan sommlu. Baba İbrahim Polat da holding ve sanayi şirketlerinin icraatlarını yürütmeye devam ediyor. Üçüncü nesilden Ceylan Sel Sohtorik, turizm ve otellerin yönetiminde bulunuyor. İbrahim Fikret Polat, Polat İnşaat'ın genel müdürü ve grup şirketlerinde yönetim kumlu üyesi olarak görev yapıyor. Azer Polat, Mirat Polat, Eda Polat Ginosatis ve Kerim Polat da gmp şirketlerinde görev yapıyor.

Gelirler açısından İbrahim Polat Holding bugün hangi noktada?

Gmbumuz bünyesinde sekiz şirket yer alıyor. Geçmişte 26 şirket vardı. Bunları tasfiye ettik. Seramik ve vitrifiyede 18 ülkede kurulmuş pazarlama şirketlerimiz vardı. Genel giderleri yüksek geldiği için ürünlerimizin Amerika pazannda satışını yapan Ege Seramik Amerika INC dışında hepsini tasfiye ettik.

Bu durum rakamlara nasıl yansıdı?

2014 yılında bu yapılanmayla grubumuz yaklaşık 1,2 milyar TL ciroya ulaşmış dununda. Yıllar itibariyle cirolarımız artarken, ebitda kârlılığımız da yükseliyor. 2014'te grubun konsolide ebitda kârlılığı yüzde 23 olarak gerçekleşti. Vadesi geçmiş alacağımız yok denecek kadar az, yüzde 2 seviyelerinde. Toplam öz kaynakların toplam aktife oranı yüzde 52. 2014 yılında bir önceki yıla göre satışlarımızı yüzde 14 artırdık.

Bu dönemde en iyi giden iş ve bu kârlılık artışında en büyük pay sahibi olan iş kolu nedir?

Kötü giden işimiz yok. Sadece son zamanlarda turizmdeki üç otelimiz için belirlediğimiz bütçenin bir miktar altına düştük. Müşterilerin yüzde 60'ı yabancı olduğu için tabii bu etki hissediliyor. Bizim gelirlerde sanayinin önemli bir payı var. Bu noktada seramik ve vitrifiyede kapasiteyi artırma ihtiyacı yok. Maksimum kâr ve kapasitede çalışıyoruz.  Ege Seramik sektördeki en kârlı seramik kuruluşu diyebiliriz. Halka açık bir şirket olduğu için rahatlıkla söyleyebilirim ki ebitda değeri yüzde 19'larda. Gelirlerimizde sanayi grubunun payı yüzde 50'lerde.  Ege Seramik'te bir yandan temettü dağıtıyoruz, bir yandan da yatırım yapıyoruz.  Nitekim 46 milyon TL'lik yenileme yatırımımızı devreye aldık.

Neden bu yaklaşımdasınız?

Grubumuz özellikle 2008 yılından bu yana her geçen yıl sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişerek faaliyetlerini sürdürüyor. Amacımız faaliyet alanlarımızda en iyi, kârlı, verimli, kaliteli, en güvenilir, en bilinen olmak. Bu nedenle hiç bir zaman yeni bir iş alanına girelim, her alanda adımız duyulsun çabası içinde olmadık. Hep istikrarlı büyümekten ve bildiğimiz işi  yapmaktan yana olduk. Bizde risk alma iştahı girişimciler kadar çok değil.

Seramikte şirket alımlarının yapıldığı bu dönemde grubunuzun yurtdışı hamlesi ne olacak?

Geçmişte 18 ülkede kurulmuş şirketlerimiz olduğunu ifade etmiştim.  Genel giderleri yüksek geldiği için, vitrifiye ve seramik ürünlerimizin Amerika pazarında satışını yapan Ege Seramik Amerika INC dışında, bu şirketlerin hepsini tasfiye ettik. Bu nedenle İbrahim Polat Holding olarak yurtdışında yatırım yapma iştahımız kalmadı. Ancak mevcut satışlarımızın artırılması yönünde stratejimiz var.

Güneşli'de otel yerine karma proje öne çıktı

Holdingin en büyük inşaat işi olan Piyalepaşa üç yıl sonra bittiğinde gruba 1 milyar dolarlık gelir sağlayacak. Holdingin Güneşli'de 212 AVM hizasında yer alan 9,5 dönümlük arazisinde ise otel yapma niyeti vardı. Ancak Baran Demir bu düşüncenin değişebileceğini söylüyor. Demir, "Bu arazide otel projesi yapmayı planlıyorduk ve ruhsat işlemlerimizi yapmıştık. Fakat bu fikri kendi aramızda tartışıyoruz ve değişebilir. 50 bin metrekarelik bir inşaat alanı olan bu projeyi karma bir projeye dönüştürebiliriz" diyor.
Ekonomist