Göller, üçüncü havalimanı için kurutuluyor

Üçüncü havalimanı projesinin "Nihai Çevresel Etki Değerlendirme Raporu"ndaki su birikintilerinin ortadan kaldırılması yönündeki ifadeleri üzerine harekete geçen ekipler, bölgedeki göl sularının açılan kanallarla Karadeniz’e boşaltılması işlemine başladı

Üçüncü havalimanı projesinin yarattığı doğa tahribatına ilişkin tartışmalara bir yenisi daha eklendi. Havalimanının yapılacağı alan içerisinde yer alan 70 civarında gölün suyu, Çevresel Etki Değerlendirme Raporu doğrultusunda açılan kanallar yardımıyla Karadeniz’e akıtılmaya başlandı. İcraatın, geriye dönüştürülmesi imkansız bir doğa tahribatına yol açacağını bildiren uzmanlar, doğru ölçüm ve projelendirme ile İstanbul’un ihtiyaç duyduğu suyun yüzde 5’ini karşılama potansiyelinin bulunduğunu söyledi.

Bölge halkının, gölde yaşayan canlı yaşamını bütünüyle sonlandıracak olması sebebiyle büyük tepki gösterdiği kanal açma işlemlerinin ilki Akpınar merası ile İmrahor arasında yer alan bir göl ile başladı. Radikal Gazetesi'nin haberine göre, İSKİ yetkilileri söz konusu su kaynaklarının, son yılların en kurak yazını geçiren İstanbul’un su sorununun çözümünde rol oynamasını olanaksız olarak görüyor. Yetkililer, göl ya da su birikintilerinin içme suyu olarak kullanılmasının önünde, su kalitesi, suyun yenilenme imkanının bulunmaması ve cazibe ile Terkos Gölü’ne aktarılma olanağının bulunmadığının altını çiziyor.

İSKİ’den gelen açıklamayı reddeden uzmanlara göre ise, bu göllerdeki suyun analizleri yapıldıktan sonra, su kaynaklarından Terkos gölüne terfi istasyonları ile taşınabilir. Gelişim Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hidrojeoloji uzmanı Prof. Dr. Murat Özler’in açıklamalarına yer veren haberde, doğru transfer ve ölçümlerle İstanbul’un su ihtiyacının yüzde 5’inin bu kaynaklardan karşılanabileceğine dikkat çekiyor.