Gıda etiketlerinde yeni dönem!

Gıda ürünlerinin üzerindeki etiketlere sınırlama geliyor. Bu kapsamda tüketiciyi yanıltan etiketlerin de önüne geçilmiş olacak. 30 yılı geçmeyen ürünler için geleneksel ifadesi kullanılmayacak, mantıların içindeki 'soya' büyük puntoyla yazılacak.

Etiketlerde yeni dönem başlıyor. Bu kapsamda artık gıda ürünlerinin üzerindeki etiketlere sınırlama geldi. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, etiketlerle ilgili yapılan değişiklikleri açıkladı. Mantılarda kullanılan 'soya' büyük puntolarla belirtilecek, üretimi 30 yılı geçmeyen ürünler için geleneksel ifadesi kullanılamayacak.

Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre, etiketler için hazırlanan yeni rehber birçok yanıltıcı ifadeye kısıtlama getirdi. Bunlardan en dikkat çekici olanı ise birçok üründe kullanılan 'gerçek” veya ”hakiki” ibareleri. Artık Hakiki bal, gerçek meyve/meyveli, hakiki Maraş dondurması gibi tanımlamalar etiketlerde yer alamayacak.

Rehberde yer alan açıklamaların bir bölümü şöyle:

Margarine 'yayık' görseli yasak

- Margarin etiketlerinde tereyağını çağrıştıracak görseller (yayık gibi) kullanılamaz. Üretiminde meyve/sebze yerine tamamen aroma verici kullanılan bir gıdanın etiketinde, meyve/sebze görseli kullanılırsa, gıdanın “aromalı” olduğu görselin bulunduğu yerde vurgulanmalı. Yenilebilir buz karışımlı gıdalarda “süt ve türevi” hiç kullanılmamışsa, bu gibi gıdaların etiketlerinde inek gibi görsellere yer verilemez.

Yufka elde açılıyorsa 'el yapımı'

- Bir yufkacı yufka yapacağı hamuru elinde yoğurmuyor ancak yufkaları elinde açıyorsa bu durumda “el yapımı” ifadesi kullanılabilir. Ancak, yaprak sarmasında bir kısım işlemler elde yapılmış olmasına rağmen, gıdaya özelliğini kazandıran sarma işlemi makinede gerçekleştirilmişse, bu durumda el yapımı ifadesinin kullanılması uygun olmaz.

'Köy yoğurdu' ifadesine yasak

- “Çiftlik usulü yoğurt”, “köy tipi yoğurt”, “köy yoğurdu”, “çiftlik yoğurdu” gibi ifadeler kullanılamaz. Ancak, “Meksika usulü tavuk” tekniği gibi spesifik bir özelliğine atıf yapan ifadeler kullanılabilir.

En az 30 yıl süre geçmesi gerek

- “Geleneksel” teriminin gıdanın adında kullanılabilmesi için, dikey gıda kodeksinde tanımlanmış olması veya Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiş olması veya geleneksel üretim, işleme yöntemi, geleneksel bileşim, geleneksel hammadde veya malzeme açısından en az 30 yıl süreyle kullanıldığının kanıtlanmış olması gerekir. Endüstriyel ölçekte üretilen gıdalar için “ev yapımı” ifadesi kullanılamaz.

Soyanın puntosu büyük olmalı

- Mantının tüketiciler tarafından etli olması beklenir. Ancak et yerine veya et ile birlikte soya kullanılması durumunda “soya” ürün adının yanında uygun şekilde belirtilir. Böyle bir durumda geçen “soya” ifadesi, gıdanın adı olan “mantı” ifadesinin yazıldığı punto büyüklüğünün en az yüzde 75’i kadar büyük yazılır.