Gaziosmanpaşa'da kamulaştırma krizi

İstanbul'daki kentsel dönüşümle ilgili önemli bir gelişme var. Mega kentin en büyük ilçelerinden Gaziosmanpaşa'da, belediye "acele kamulaştırma" yetkisi aldı. Bu karar, yaklaşık 30 bin evi etkileyecek...

Dönüşümde kamulaştırma krizi. İstanbul Gaziosmanpaşa’da 5 bin parsellik alandaki taşınmazlar için Bakanlar Kurulu kararıyla verilen ‘acele kamulaştırma kararı’nın iptali için İstanbul İdare Mahkemesi’nde toplu dava açıldı. Gaziosmanpaşa’da oturan yaklaşık 1000 kişi adına dava açan Sosyal Haklar Derneği’nin avukatlarından Can Atalay, kararın Gaziosmanpaşa’da 30 bin evi ve yaklaşık 110 bin kişiyi etkileyeceğini belirterek, “Acele kamulaştırma kararı, ancak milli müdafaa gibi son derece istisnai durumlarda alınabilecek bir karardır, burada ise rant için böyle bir karar alınıyor” dedi.

İstanbul Gaziosmanpaşa’da ‘riskli alan’ ilan edilen yerlerde bulunan bazı taşınmazlar hakkında Bakanlar Kurulu tarafından acele kamulaştırma kararı verilmişti. 10 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, riskli alan sınırları içerisinde kalan bazı taşınmazların Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından kamulaştırılacağı belirtilmişti.
Avukat Can Atalay, söz konusu alanın daha önce 2013 yılında Bakanlar Kurulu tarafından “riskli alan” ilan edilmesine karar verildiğini, ancak Danıştay’ın bu kararı iptal ettiğini söyledi.

Atalay, “2015’te ‘te Bakanlar Kurulu aynı alanı yeniden riskli bölge ilan etti, 10 Nisan’da da acele kamulaştırma kararı çıktı. Bu kadar büyük bir kamulaştırma alanında taşınmazların ne yapılacağı da belli değil. Bu, burada oturan insanların mülkiyet hakkını kısıtlayan çok ağır bir uygulama. Burada asıl amaç, emeğiyle geçinen bu insanları buradan sürmek” diye konuştu.

Protesto geldi
İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nin önünde toplanan yaklaşık 150 kişilik bir grup da ellerinde pankartlar taşıyarak Bakanlar Kurulu kararını protesto ettiler. Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisi’nden Canan Can, “Depremdir, riskli alandır denilerek aslında rant için ilan edilen bu acele kamulaştırma kararlarına karşı geldik ve gelmeye de devam ediyoruz. Bu dava, tüm Türkiye için örnek teşkil edecek bir davanın ilk adımıdır” dedi.

DAVACILARDAN Makbule Ekinci (60) de, “Bizim yıllarca çalışarak, dişimizden tırnağımızdan artırarark aldığımız evlerimizi elimizden almak istiyorlar. Evimi elimden alırlarsa biz nerede oturacağız? Buna karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.
Bakanlar Kurulu’nun aldığı karar, ilçenin Bağlarbaşı, Karlıtepe, Küçükköy, Sarıgöl, Silahtarağa, Yenimahalle, Yenidoğan ve Yıldıztabya mahallelerindeki 4 milyon 300 bin metrekarelik alanı ve yaklaşık 30 bin evi kapsıyor.