Gayrimenkul paylaşımını hakim belirler!
Posta Gazetesi Köşe Yazarı Tamer Heper, boşanma durumunda mal paylaşımında kanuni yolları ve hakimin takdirini gündeme taşıdı.
Çiftlerin boşanmaları durumunda malvarlığı nasıl paylaşılmaktadır? Boşanma davası açıldıktan sonra çiftlerden biri bankadaki parasını çekerse bu durum hesaba nasıl yansır? Nafaka neye göre hesaplanır? • V.G.
Çiftlerin boşanmaları halinde malların nasıl paylaşılacağı konusunda birkaç yazı yazdım, onun için uzun tutmadan özetlemek yeterli olacak sanırım. Çiftlerin boşanmaları halinde evlilik birliği içinde kazançlarından elde ettikleri varlıkların parasal değeri hesaplanır, fazla olandan az olan çıkarılır, geri kalan ikiye bölünür, çıkan rakam kadar para az malvarlığı olan eşe ödenir. Peki okuyucumun haklı olarak sorduğu soru, eşlerden biri boşanma davası sırasında malvarlığını kasten azaltırsa ne olur?
Bunun yanıtı Medeni Kanun'un 225'inci maddesinde. Diyor ki; "Mahkemece evliliğin iptal veya boşanma sebebi ile sona erdirilmesine veya mal ayrılığına geçilmesine karar verilmesi hallerinde mal rejimi dava tarihinden geçerli olmak üzere sona erer. "Demek ki eşin boşanma sırasında bankadaki parasını çekmesi veya bir başka yolla varlığını azaltması işe yaramıyor. Olaya dava tarihi itibarıyla bakılacak. Nafakaya gelince. Nafaka, nafakayı hak kazanacak kişinin ihtiyaçları, nafaka borçlusunun maddi imkanları ve kusur durumları birlikte değerlendirilerek tayin edilir. Belli bir formülü yoktur. Hakim her olayın özelliğine göre tekdir eder. Eşlerden her biri diğerinden nafaka talip edebilir. Yeter ki yukarıda saydığım şartlar mevcut olsun.
Yanıtı merak ettim
1995'te yakın akrabam ile birlikte bir daire aldık. Paraları yarı yarıya verdik ama daire onun üzerine oldu. Kocamın üzerine noterde yarı hisseye tekabül eden 50 bin liralık senet yaptılar. Kocam öldü, akrabam şimdi dâirenin yarısını bana vermeye yanaşmıyor. Noter senedi geçerli midir? Kanunen ne yapabilirim? • S.A.
Doğrusu size yardım etmek isterdim ama sorunuzun içinde bulunan 'noter senedi' nedir, bunu görmeden bilmeden yanıt vermek doğru olmaz. Senet dediğiniz zaman bir borçlanma akla gelir, ancak umumiyetle bu noterde yapılmaz, noterde satış vaadi sözleşmesi yapılır. Sizinki satış vaadi mi, yoksa bir başka şey mi?
Önerim, ya elinizdeki belgeyi bir meslektaşıma gösterin, hukuki değerlendirmeyi o yapsın veya bana bu belgenin niteliği hakkında açık bilgi verin ben de size vasıfları ve hukuki sonucu hakkında yanıt vereyim, ancak yardımım böyle olabilir. Ancak elbette yadırgadığım husus şu: Paranın yarısını veriyorsunuz da neden tapuda yarısını almıyorsunuz? Bunun yanıtını merak ediyorum.