Fikirtepe'de 1300 binanın yıkımı başlıyor... Yeni imar planı askıya çıktı

Onbinlerce vatandaşın mağdur olduğu Fikirtepe'nin kentsel dönüşümü sürecinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın aktif rol almasından sonra yeni adımlar atılıyor. Fikirtepe'nin yeni ima planı bakanlıkta onaylandı. Bir aylık askı sürece başladı. Sürecin tamamlanmasıyla birlikte ise yıkılmayı bekleyen 1300 binaya balyoz inecek.

İstanbul'un kentsel dönüşümündeki en önemli alanı olan Fikirtepe'de müteahhit firmaların vatandaşları mağdur etmesi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aktif rol almıştı. Bakanlığın harekete geçmesinin ardından Fikirtepe'nin master planları hazırlandı ve askıya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sezayi Köse, imar planını bir aylık askı sürecinin ardından uygulamaya geçileceğini belirtti.

Kadıköy ilçesine bağlı Fikirtepe'de 2013'te riskli alan ilan edilmesinden sonra başlayan fakat süreç içerisinde yaşanan bazı sorunlar sebebiyle yarım kalan kentsel dönüşüm çalışmalarında yeni bir dönem başlatıldı. 

"Yeni Fikirtepe"nin inşası için harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, yeni bir imar planı hazırlandı. Askıya çıkarılan yeni plan kapsamında alanda terk edilmiş, inşaatı yapılmayan, temeli atılmış ama devam etmemiş projeler, Emlak Konut GYO tarafından hayata geçirilecek. 

FİKİRTEPE BİRİNCİ BÖLGEDE UYGULAMA BAŞLAYACAK 

Fikirtepe'de yaşanan kentsel dönüşüm sürecini anlatan Sezayi Köse, Fikirtepe'nin 2013 yılında riskli alan ilan edildiğini hatırlattı. Köse, bölgede gelinen noktada yapılamayan, yarım kalan yapı ve adaların meydana geldiğini, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un talimatlarıyla konuya ilişkin çalışma başlattıklarını dile getirdi. 

Fikirtepe için genel bir master planı hazırladıklarını belirten Köse, konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Planda park alanlarını birleştirip büyük millet bahçesi dediğimiz nitelikli, vatandaşların rahat istifade edebileceği donatı alanları oluşturduk. Şehircilik anlamında yaşanabilir bir plan oluşturduğumuzu düşünüyoruz. Geçen hafta planımız Bakanlığımızca onaylandı. Askı süreci başladı. 1 ay bir askı süreci var ondan sonra uygulama süreçlerine geçmiş olacağız. Vatandaşlarımızın konutlarını tahliye ve yıkım sürecini bitirdiğimiz an tüm proje adasına birinci etap dediğimiz bölgeye inşa faaliyetlerine Emlak Konut Genel Müdürlüğü ile girmiş olacağız. İnşaat süreçleri de 2023 yılında tamamlanır diye düşünüyorum."

1300 BİNA YIKILMAYI BEKLİYOR

Sezayi Köse, Fikirtepe'de yaklaşık 15 bin konutun üretilmesini planladıklarını dile getirerek, "Şu anda alanda 6 bin civarında bağımsız birim bulunuyor. O bölgede 1300 bina yıkılmamış. Bahar ortasında biz de yıkım süreçlerine girip altyapı ve donatı alanları, güvenli konutlarla, bir bütün proje üretip örnek bir proje sunmak istiyoruz. Tapu sahibi olan bütün vatandaşlarımızla ilgili çalışmalarımızı da yürütüyoruz. Hak sahibi olan herkesi bu projeye dönüşüme tabii tutuyoruz. Fikirtepe'de vatandaşlarımızı hak kaybına uğratmadan güvenli konutlarına ulaşması sağlanmış olacak." diye konuştu.