Fay hattı Adalar'a kadar geldi! Beklenen deprem...

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Marmara depreminin 2030 yılından önce gerçekleşeceğini dile getirdi. Özhaseki, fay hattının Adalar'ın önüne kadar geldiğini belirtti ve bu felaketin yaklaşık olarak 100 milyar dolar hasara yol açacağının altını çizdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, beklenen İstanbul depreminin 2030 yılına kadar geçkelşeceğini dile getirdi. 

Mehmet Özhaseki, devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları ve beklenen Marmara depremiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Fay hattının Adalar'ın önüne kadar geldiğini ifade eden Özhaseki, 2030'a kadar İstanbul'da çok ciddi bir deprem olacağını ifade etti.

2030'a kadar deprem bekleniyor

Bakan Özhaseki, "Hele hele İstanbul için hocaların ortak görüşü, Kuzey Anadolu Fay Hattı geldi, boğazlarda Adaların önünde bekliyor. 'Adalar segmenti' deniyor. Adalar segmentinde belli sürelerde olan depremselliğe baktığımızda doğrusu 2000'li yılların başında süre de dolmuş gibi gözüküyor. Hocaların ortak ittifak ettiği, bir iki kişi istisna koymuşlar süreyi daha uzun veriyorlar ama genelinin söylediği şu, 2030'a kadar İstanbul'da çok ciddi bir deprem olacak." değerlendirmesini yaptı.

2000'den öncesi hazır değil

Bu depremin büyüklüğünün de 7 ve üzerinde olmasının öngörüldüğüne dikkati çeken Özhaseki, İstanbul'un özellikle sahil kesiminde 2000 yılından önce inşa edilen 3-4 katlı yapıların buna hazır olmadığını vurguladı.

Gerek İstanbul Büyükşehir Belediyesinin gerekse Mecliste yapılan bir çalışmanın neticesinde ilk etapta 600 bin riskli bağımsız birimin göründüğüne değinen Özhaseki, "Allah korusun, bunun yıkılması demek, hafif-orta hasarlıları söylemiyorum, bunun olması demek bir kere tamamıyla şehrin çökmesi, altyapının gitmesi demek. Binlerce insanın o evlerin altında can vermesi demek" diye konuştu.

100 milyar dolar hasar

Prof. Dr. Celal Şengör'ün böyle bir deprem karşısında Türkiye'nin bağımsızlığının gideceğini söylediğini aktaran Özhaseki, "Ben katılıyorum. Hasarı ölçüyorum, 100 milyar dolar civarında. O zaman bir an önce bizim bu gerçekleri bilerek hareket edip kentsel dönüşümü hızlandırmamız lazım. Adı kötü, amiyane tabirle herkes gıcık kaptı bundan, 'rantsal dönüşüm' denildi, bir şey denildi." açıklamasında bulundu.