Faizsiz konut kredisi hacmi 5.5 milyar TL’ye ulaştı

FAİZSİZ bankacılık yapan katılım bankalarının mortgage yasasının çıktığı 2007’den bu yana kullandırdığı kredi hacmi haziran 2012 itibariyle 5.5 milyar TL’ye ulaştı. Katılım bankaları konut kredisi alanında sektörün genelinden farklı olarak tüketici kredilerinden çok konut kredisine yoğun

TÜRKİYE’de yaygın adıyla ‘faizsiz’ bankacılık olarak bilinen katılım bankalarının murabaha yaparak, yani peşin aldıkları bir malı müşterisine vadeli olarak satma yoluyla kullandırılan konut kredilerinin büyüklüğü haziran 2012 itibariyle 5.5 milyar TL’ye ulaştı.

Mortgage yasasının çıktığı 2007’ye kadar kadar katılım bankalarının kullandırmış olduğu konut kredilerinin büyüklüğü 1.3 milyar TL idi. Katılım bankalarının tüketici kredilerinin yanında konut finansmanına odaklanmalarının da etkisiyle bu alandaki kredi hacmi hızla arttı. Bank Asya Bireysel Ürün ve Satış Müdürü Gökhan Çeviker, Türkiye’de bankacılık sektörünün 2007 yılından bugüne konut kredilerinde yüzde 57’lik bir büyüme sağlarken, buna karşın katılım bankalarının yüzde 71’lik bir büyüme kaydettiğini söylüyor.

İki kat büyüme
Türkiye Finans Genel Müdürü Derya Gürerk ise, 2009’da katılım bankalarının konut kredileri hacminin yüzde 37 oranında büyüdüğünü belirterek, “2010 ve 2011 yıllarında da, konut kredilerinde yüzde 49 büyüme olduğunu görüyoruz. 2012 yılının ilk yarısı itibarıyla de bu oran yüzde 12 olarak gerçekleşmiş durumda” diye konuştu.
Türkiye Finans olarak kullandırdıkları konut kredisi hacminin ise Haziran 2012 itibarıyla 1.3 milyar TL’ye ulaştığını kaydeden Gürerk şöyle konuştu: “Bankamızın konut kredilerindeki büyüme oranını incelediğimizde, 2011 yılında gerçekleşen risk bakiye artış oranını 2012 yılının ilk altı ayında yakalamış olduğumuzu görüyoruz. Bu ivmenin artarak devam etmesini, 2011 yılı içerisinde verilen 580 milyon TL konut finansman tutarının, 2012 yılında yaklaşık iki katı artışla 1 milyar TL’ye ulaşmasını beklemekteyiz.”

Konuta odaklanma
Bank Asya olarak konut finansmanında 2010-2011 yılları arasında yüzde 78’lik büyüme elde ettiklerini belirten Gökhan Çeviker şunları anlattı: “Bu yıl da konut finansmanında yüzde 30’luk bir büyüme hedefimiz var. Sektör bankaları, özellikle tüketici kredilerine yoğunlaşırken, katılım bankaları konut finansmanında uzmanlaşmaktadır. Buna paralel olarak birçok markalı konut projesinde Bank Asya olarak yer almaktayız. Bankamızda müşteriler kredi başvuru sonucunu, aynı gün içerisinde şubelerimizden öğrenebiliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) tüm bankalar için almış olduğu karar gereği satın alınacak konutun ekspertiz değerinin maksimum yüzde 75’ine finansman sağlayabiliyoruz.”


Deprem sonrası yapılar ilgi görüyor
KREDİ talepleri, konutun alım amacına göre ve tüketicinin mali gücüne göre değişiklik gösterdiğini söyleyen Derya Gürerk, şöyle devam etti: “Özellikle büyük illerde, inşaat aşamasındaki marka konut projelerinden yatırım amaçlı olarak kredi talepleri geliyor. Kurumsal işletim sisteminin uygulandığı 0+1 ve 1+1 dairelerden oluşan otel konseptindeki konut projelerine yatırımcılar giderek artan şekilde rağbet gösteriyor. Tüketicilerin oturum amaçlı konut alımlarında ise tercihleri genelde güvenlikli, içinde sosyal tesisleri bulunan site tarzı projelerden yana oluyor. Bu konutlara olan talebin toplam krediler içindeki payı yüzde 35-40’lar seviyesinde bulunuyor. İkinci el konutlarda ise, özellikle deprem sonrasında inşa edilen yapılar için talepler geliyor.”


Bayburt ve Ardahan son sırada yer alıyor
KATILIM bankalarının konut finansmanı kullandırdığı iller içinde İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli ve İzmir ilk beşte yer alıyor. Sektördeki tüm bankaların konut kredileri dikkate alındığında ise bu sıralama İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa olarak değişmekte. Son sırada yer alan iller ise Bayburt ve Ardahan olarak karşımıza çıkıyor.


Katılım bankalarında sistem nasıl işliyor
KATILIM bankalarının mevcut halde murabaha yaparak, yani peşin aldıkları bir malı müşterisine vadeli olarak satma yoluyla para kandığını söyleyen Derya Gürerk sistemin işleyişini şöyle anlattı:
*İşleyişte sattığımız konutu resmen mülkiyetimize almıyoruz, çünkü Katılım Bankaları’nın tabi olduğu hukuk, işin şekil şartına bakmıyor.
*Konutu Bankamız adına satın alırken, kredi talep eden müşterimize vekalet veriyoruz. *Dolayısıyla katılım bankalarından konut kredisi talep eden müşterilerin, bankaları ile görüşmeden satın alacakları konut için peşinat ödememiş, yani satıcı ile alışverişi bitirmemiş olmaları gerekiyor. Katılım Bankaları için en kritik nokta burası.
*BDDK’nın belirlemiş olduğu kriterler kapsamında konut kredilerinde müşterinin cebinde asgari yüzde 25 oranında peşinat bedeli olması gerekiyor.
*Bankalar oturuma hazır, inşası bitmiş konutun ekspertiz değerinin, natamam konutun ise satış değerinin yüzde 75’ine kadar kredi kullandırabiliyor.
*İlave teminat (ipotek) almaları durumunda ise konut bedelinin tamamı için kredi verebiliyor.


Ortalama vade 72-84 ay
KATILIM bankalarında konut kredilerinin yüzde 35’lik kısmını 60 ay vadeli krediler oluşturuyor. 60 ay üstü vadeli krediler ise toplam konut kredilerinin yüzde 20’sini teşkil ediyor. Konut kredilerinde ortalama vade ise 72-84 ay arasında seyrediyor.


Yüzde 30’u işyeri için tarla alırken de destek
TÜRKİYE Finans’ın gayrimenkul kredileri içerisinde ağırlığı konut kredilerinin oluşturduğunu söyleyen Derya Gürerk, “İşyeri, ofis, arsa gibi ticari gayrimenkul kredilerinin payı yüzde 30’larda kalıyor. Türkiye Finans olarak işyeri ve ofis kredilerinin yanında müşterilerimize arsa ve tarla alımlarında da finansman desteği sağlıyoruz. Satın alınan ticari gayrimenkulün teminatı ile işlem yaptığımız bu krediler için 84 aya kadar vade seçeneğimiz bulunuyor” diye konuştu.


Çilngir mortgage ile evinizin kapısını açın
TÜRKİYE Finans’ın, konut finansmanı faaliyetlerini ‘Çilingir Mortgage’ çatısı altında topladığını kaydeden Derya Gürerk şunları anlattı: “Konut finansamında sloganımız ‘Kendi Evinizin Kapısını Açar’. Cazip kâr oranları ve alternatif ödeme planları ile müşterilerimize çeşitli ürünler sunmaktayız. Şu anda devam etmekte olan ‘Bonus Hediyeli Mortgage Kampanyası’ ile 100 bin TL ve üzerinde konut finansmanı kullanan müşterilerimizin ‘Happy’ kartına, kullandıkları kredi tutarının yüzde 0.1’i (binde biri) kadar bonus yüklemekteyiz. Tatilini kendi yazlığında doya doya geçirmek isteyen müşterilerimiz için ‘Dosya Masrafsız Yazlık Mortgage’ kampanyamız ile 120 aya varan vade seçeneği imkanı tanımaktayız.”

2B arazilerine finansman desteği
ŞU an gündemde olan 2B arazileri için de finansman sağladıklarını söyleyen Derya Gürerk, “Bu sayede 2B arazisine sahip olmak isteyen, ancak devlete peşin ödeme yapma gücü bulunmayan veya devletin sunduğu taksitlendirme koşulları mali gücünü aşan müşterilerimizin yüzde 20 peşin ödeme iskontosundan faydalanmaları mümkün olacak. 84 aya varan vade imkânı sunan yeni ürünümüz 2B Finansmanı ile müşterilerimize düşük taksitlerle arazilerine sahip olma imkanı sağlamayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

419 bin konutun yüzde 32’si yeni
KONUT satın alacak kişilerin tercihlerinin, bulundukları bölgeye göre değiştiğine dikkat çeken Gökhan Çeviker, şöyle devam etti: “Örneğin, İstanbul’da yaşayan tüketicilerin önemli bir kısmı yatırım amaçlı olarak tercihini konut projelerinden yana kullanıyor. Geçen yıl Türkiye’de satılan 419.000 konutun yüzde 32’si yeni konutlardan oluşmaktadır. Bankamızın konut finansman riskinin yüzde 27’si proje konutlarından oluşmaktadır.


Anlaşmalı emlakçılarla çalışıyoruz
BANK Asya’nın konut finansmanının yanında arsa ve işyeri finansmanı da sağladığını belirten Gökhan Çeviker, kurumun bu alandaki faaliyetlerini şöyle özetledi: “Bireysel finansman kullandırmalarımızın büyük bölümünü, konut finansmanı kullandırmaları oluşturmaktadır. Müşterilerimizin konut finansmanı taleplerinin haricinde, anlaşmalı olduğumuz markalı konut projelerinden gelen konut finansmanı taleplerini de karşılamaktayız. 2011 yılında çalışmaya başladığımız www.konutkkredisi.com.tr ve anlaşmalı emlakçı kanallarımızdan, bankamıza yönlendirilen konut finansmanı taleplerini karşılıyoruz.”



Konut kredisinde faiz oranları
Banka adı 5 yıl vade 10 yıl vade
ABank 0.99 0.99
Akbank 1.06 1.08
Bank Asya 1.10 1.20
Denizbank 1.28 1.38
DDMortgage 0.97 1.04
Garanti Bankası 0.96 1.03
Halkbank 1.05 1.09
HSBC 1.10 1.10
İş Bankası 1.03 1.05
ING Bank 1.17 1.30
Şekerbank 1.04 1.04
TEB 1.07 1.07
Vakıfbank 1.27 1.32
YapıKredi 1.02 1.05

Hülya GÜLER / Hürriyet