Eyvah! Yüzde 20'lik dolar zammı kapıda!

Dolardaki artış bir tek konuta yaradı. Satışlar yüzde 32 arttı. Ancak tehlike de kapıda. Dolar düşmez ise ufukta yüzde 20 zam gözüküyor...

Yılbaşından bu yana yaklaşık 3 aydır sürekli yükseliş eğiliminde olan dolar dün tarihi bir zirveye daha çıkarak 2,74 ile bu zamana kadar ki en yüksek seviyesini gördü. Uzmanlar ise; dolarla ilgili pek de iyimser konuşmuyor. İçeride yaklaşan seçimler ve Merkez Bankası'nın attığı adımlar ile oluşan panik havası, dışarıda ise özellikle FED kaynaklı gelişmeler ve beklentiler doların çok daha yukarı seviyelere gideceğine işaret ediyor.

Tabi dolarda yaşanan bu yükseliş özellikle üretim bazlı sanayiciler olmak üzere bir çok kesimi de hem yakından ilgilendiriyor hem de ciddi anlamda endişelendiriyor. Önümüzde günlerde açıklanacak ilk çeyrek sonuçları yaşanan endişenin ilk sonuçlarını da daha net bir şekilde gözler önüne serecek. Öyle ki; ilk çeyrek sonuçlarını açıklayan Türk Telekom da yaşanan kur zararı şimdiden 800 milyon lirayı bulmuş durumda...

Dolarda yaşanan artış bir tek sektörü şimdilik etkilememiş gözüküyor, o da inşaat sektörü... Dün TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre konut satışlarında 20 ayın rekoru kırıldı.

Türkiye genelinde konut satışları Mart ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 32,4 artarken dikkat çekici bir veri daha göze çarptı.

Aynı ay kredili konut satışlarındaki artış yüzde 85 ile inanılmaz bir boyuta ulaştı. 2015 yılının Mart ayında 116 bin konut satılırken bu rakam 2014 yılının aynı ayında 86 bin şeklinde verilere yansımıştı. Bu da geçen yıla göre takribi fazladan 30 bin adet konutun satışının yapıldığını ortaya koydu.

Ancak konut satışlarındaki artış sadece Mart ayına özgü değil. 2015'in Ocak ayında yaşanan yüzde 1,5 düşüş haricinde geçtiğimiz yılın aynı ayları ile kıyaslandığında Şubat ayında da konut satışlarında yüzde 15'lik bir artış ile 13 bin adet fazladan konut satıldı. 2015 yılının ilk 3 ayında toplamda konut satışı ise 300 bin adede yaklaştı.

Seçim öncesinde piyasalarda yaşanan belirsiz havanın özellikle konut sektörünü etkilemesi beklenirken tam tersi şekilde rekor satışların yaşanması ise gözleri dolara çevirdi.

Konut satışlarının yükseldiği Şubat-Mart aylarında doların da ardı ardına rekor kırarak 2,40'lardan 20 kuruşluk bir artışla 2,60 seviyelerine kadar yükseldiği görüldü. Bu da dolardaki artışı fırsat bilen yatırımcının elindeki parayı konutta değerlendirdiği ihtimalini gündeme getirdi.

Satış rakamlarına bakıldığında yerli yatırımcının yanı sıra yabancı yatırımcı sayısında da yüzde 18'lik bir artış olduğu görüldü. Yabancılara 2015 yılı Mart ayında 1 610 konut satışı gerçekleştirilirken Şubat ayı ile birlikte 2 ayda toplam 3 bin konut yabancıların mülküne geçti.

Konut piyasasındaki hareketliliği doğrudan dolar kurundaki artış ile elindeki doları bozarak gayrimenkule yatıran kesime bağlamanın çok da doğru olmayacağını söyleyen TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, dolardaki artıştan ötürü elindeki doları konuta yatıranların etkisinin yanı sıra piyasadaki alım satımlarda kredi desteği alındığını bunu ise daha çok mevcut faiz oranlarının ikna edici olması ve alımların seçim öncesi dönemde tamamlanmak istendiği şeklinde yorumladıklarını söyledi.

Dolar kurunun TL bazında değer kazanmasının inşaat sektörüne özellikle de yabancıların konut alması açısından ciddi anlamda olumlu katkı sağlayacağını ve sağladığının da görüldüğünü belirten Ortadoğu Grup İcra Kurulu Başkanı Mehmet Gür, bunun nedenin ise aynı dolar tutarına daha iyi konut alma imkânın söz konusu olmasından kaynaklandığını söyledi. (Kenan Biter/Haber7)

Ancak dolardaki artışın sürmesi ve kurun sabitlenmemesi halinde zam tehlikesi kapıda. Dolar kurunda yaşanan yükselişin henüz inşaat maliyetlerine tam anlamıyla yansımadığını söyleyen konut sektörü temsilcileri, dolar kurunun yükselişini sürdürmesi halinde inşaat maliyetlerinin de aynı doğrulltuda yükseleceğini bunun ise konut fiyatlarına en az yüzde 20'lik bir zam olarak yansıyacağının uyarısını şimdiden yapıyor.

(Haber 7)