Eylemde bomba gelişme! Dev firmaya şok!

OYAK Renault, eylemdeki işçilere, işbaşı yapmaları için yeni bir teklif götürdü; işçilerse teklifi reddetti

Otomotiv sanayiinde iş bırakma eylemlerinin başladığı Bursa'da bulunan OYAK Renault'da işçiler eylemlerini sürdürüyor. OYAK Renault işçilere yeni bir teklif yaptı. Teklife göre, çalışanlara bir hafta içerisinde net 1.000 TL tutarında avans niteliğinde destek sağlanacak ve Ramazan'dan önce de maddi iyileştirme çalışmaları sonuçlandırılacak. Çalışanlar sendika tercihlerinden dolayı da herhangi bir yaptırıma uğramayacak. Ancak fabrikasının yetkilileri ile işçilerin seçtiği sözcüler ve tarafların avukatları arasında gerçekleştirilen toplantı olumsuz sonuçlandı.

Toplantı sonrası tesis önünde gazetecilere açıklama yapan işçilerin seçtiği sözcülerden Murat Ermiş, görüşmenin olumsuz sonuçlandığını söyledi.

Yapılan görüşmelerde TOFAŞ ve MAKO'da yapılan anlaşmaların kendilerine teklif edildiğini belirten Ermiş, şöyle konuştu:

"İşçi sözcüsü arkadaşlarımız bu teklifi kabul etmediler. Sonra bizim istediğimiz şartları sunduk kendilerine. Bunların makul şartlar olduğunu ve kabul edebileceklerini söylediler. Şartlar tek tek işveren tarafına sunuldu, üzerinde istişareler yapıldı ve kabul edildi. Sadece resmi evrak üzerine dökülüp, döküman halinde verilmesi bekleniyordu. Toplantı saat 15.30 civarı bitti ve 19.30'a kadar beklenmesi söylendi. Güvenlikçi arkadaşlar saat 19.30'da işçi temsilcisi arkadaşlarımızı dışarı çıkardı ve peşinden işveren tarafından basılmış kağıt parçalarını aşağı indirdiler. Bu kağıt parçalarında, TOFAŞ ve MAKO'yla aynı sözleşmenin bizler için geçerli olduğunu ve Pazartesi Sabahı herkesin işbaşı yapması gerektiğini yazmışlar. Tabii burası TOFAŞ değil OYAK Renault. Bizim şartlarımız vardı, bunlar çok ağır şartlar değildi ve eylemi başlattığımız günden beri bunların üzerinde durmuştuk. Kimseye çıkıp da 'bize 2 bin lira fazla maaş verin' demedik."

"Teklifimizi kabul etmiyorlar"
Kendilerinin talepleri konusunda bilgiler veren Ermiş, şunları dile getirdi:

"Bizim şartlarımız, Bosch ile aynı seviyede olmaktı. O şartları hiç bir şekilde kabul etmiyorlar, sadece bin lira bir hafta içinde avans yatırılacağını ve 2016'nın Ocak ayında, 2015 yılından verilecek kar payını minimum 600 lira olarak bize yatırmak istediklerini söylediler. Biz bunu kabul ediyorduk ama bizim şartlarımız arasında bunlar yoktu, biz maaşlarımıza bir iyileştirme bekliyorduk, bunu da yapmıyorlar. Yapmadıkları için de işçi arkadaşlarımızın tepkisi var. Sadece kağıda yazdıkları şey, 'Ramazan ayına kadar sizlere bu konuda döneceğiz'. Resmi bir evrakla kimse bize bir dönüş yapmıyor. "

"Ne zaman maaşlarımıza bir zam yapılırsa o zaman sonlanacak"
İşçi temsilcisi Ermiş, 'Pazartesi sabah işe başlanmadığı takdirde herhangi bir yaptırımdan bahsedildi mi?' sorusunu, "Hukuki süreç başlatabilirler ama zaten yaptığımız hukuk dışında bir şey. Biz böyle devam edeceğiz. Ne zaman istediğimizi alırsak o zaman burada işbaşı yapma kararı çıkar. Onun dışında kimse burada işbaşı yapmaz. İçerideki arkadaşlarımız da dirayetini koruduğu sürece biz belki bir ay daha burada kalırız. Renault yönetimi galiba hala bizim teklifimizi ciddiye almadı, bizi TOFAŞ, MAKO ve Coşkunöz gibi kırabileceklerini sanıyorlar. 10 gün oldu eylem sürüyor ve bunun ne zaman maaşlarımıza bir zam yapılırsa o zaman sonlanacağını söyleyebilirim" diye cevapladı.

Şirketten zaman şartı
İşçiler tarafından reddedilen teklifte şirketin bir de zaman şartı getirdi. İşçiyerin cumartesi akşamı fabrikayı boşaltmasını, Pazartesi 00.00-08.00 vardiyasıyla da işe başlamasını istedi.

OYAK Renault'dan yapılan açıklamada şöyle denildi:
"15 Mayıs'ta sektörümüzdeki birçok firmada başlayan iş bırakma eylemini sonlandırmak amacıyla, OYAK Renault yönetimi konu ile ilgili mavi yaka çalışanlarına açıklama yapmıştır ve bu açıklamalar 22 Mayıs'ta Tofaş tarafından yapılanlarla aynıdır. Açıklamaların geçerliliği, tüm mavi yakalı çalışanlarımızın fabrikayı bugün saat 20.45'e kadar boşaltmaları ve 25 Mayıs Pazartesi 00.00-08.00 vardiyasıyla başlayarak, 3'lü vardiya düzeninde iş başı yaparak üretime başlaması şartlarına bağlıdır."

Açıklamada ayrıca, üretim kayıplarının ileriki günlerde yapılacak telafi çalışmalarıyla kapatılması gerektiği bildirildi.

Otomotiv sanayiinde geçen haftaki eylemlerin başlangıç noktası da Renault fabrikası olmuştu. Bağlı oldukları Türk Metal Sendikası'nın, Bosch'ta imzaladığı toplu sözleşmenin, kendilerinkinden daha iyi olduğunu belirten işçiler, haklarının düzeltilmesi talebiyle eylem başlatmıştı. Eylemin sıçradığı Ford, TOFAŞ, Mako ve Coşkunöz fabrikalarında işçiler yapılan anlaşmanın ardından yeniden işbaşı yapmıştı.

Renault Avrasya Bölge Başkanı, OYAK Renault'nun Bursa fabrikasındaki işçilerin iş bırakma eyleminin Türkiye açısından bir tehdit olduğunu belirterek, "Bu durum devam ederse, uzun vadeli yatırım planlarımızı gözden geçirebiliriz" demişti.