Esas Gayrimenkul, İngiltere'deki AVM sayısını 7'ye çıkardı

İngiltere'nin üç farklı kentinde 250 milyon sterlin bedelle üç AVM ve bir ofis satın alan Esas, İngiltere ve Almanya'da yeni yatırım fırsatları kovalıyor

Esas Holding, Pegasus ile havacılık sektöründe yaptığı atılımı, ana sektörlerden biri olarak belirlenen gayrimenkul sektöründe de sürdürüyor. Gayrimenkul sektörüne Pegasus için Kurtköy'de Aeropark Ofis'i yaparak adım atan Esas Gayrimenkul, stratejik büyüme pazarı olarak İngiltere'yi seçti.
 
İngiltere'nin üç farklı kentinde bu yılın mart ayında 250 milyon sterline üç AVM ve bir ofis satın alan Esas, Londra başta olmak üzere bu ülkedeki yatırımlarına yenilerini ekledi. Ekonomist'in haberine göre şirket, İngiltere'de aldığı ofis ve AVM yatırımlarına üç yeni AVM ile bir ofis daha kattı. Son hamleleri ile birlikte Esas'ın, İngiltere'de portföyüne kattığı yatırımlar yedi AVM ile 11 ofis binası olurken, bu yatırımların toplam büyüklüğü, 271 bin m2 kiralanabilir alanda 485 milyon sterline ulaştı. 2011 yılında alımlara başladığı bu yatırımlardan yıllık 45 milyon sterlin kira alan Esas, İngiltere ve Almanya'da yeni satın almalar için fırsatlar kovalıyor. Esas Gayrimenkul Yönetici Ortağı Kazım Köseoğlu, aralarında gizlilik sözleşmesi olan uluslararası üç fon ile birlikte ingiltere yatırımlarını gerçekleştirdiklerini belirterek, İngiltere ve Almanya'da yeni yatının fırsatları kovaladıklarını söylüyor.
 
Varlık hedefi 1 milyar dolar
 
 Toplam beş sektörde faaliyet gösteren Esas Holding, ana sektörler olarak belirlediği perakende ve havacılık sektörüne gayrimenkulü de ekledi. Şevket Sabancı'nın torunu, Sıdıka Sabancı'nın oğlu Kazım Köseoğlu'nun dümenindeki Esas Gayrimenkul, yurt içi ve yurt dışında sadece ofis ve AVM yatırımları yaparak büyüyor. Öyle ki son 3-4 yıldan bu yana holdingin yaptığı yatırımların yüzde 25'i gayrimenkul alanında gerçekleştirilmiş. Yurt dışında satın alma yurt içinde ise ofis ve AVM üretme konusunda çalışan Esas Gayrimenkul'ün merkez ofisinde beyaz yakalı yedi kişi çalışıyor, diğer işler ise taşeronlara yaptırılıyor. Önümüzdeki üç yılda yurt içi ve yurt dışında toplam 1 milyar dolarlık bir varlığı yönetmeyi hedeflediklerini belirten Köseoğlu, yeni yatırımlar için toplam 200 milyon Euro sermaye ayırdıklarını, bunun banka finansmanı ve ortaklarla birlikte 1 milyar Euro'lar seviyesine ulaştığını söylüyor. Küresel krizin yarattığı fırsatları değerlendirerek yurt dışı yatırımlarını yaptıklarına işaret eden Köseoğlu, "İngiltere'de hala fırsatlar olduğunu düşünüyoruz ancak İngiliz ekonomisinde gözlenen toparlanma nedeniyle bu fırsatlar azalıyor. 2013-2015 döneminde oradan alım yaptınız yaptınız, 2015'te dünya ekonomisi toparlanınca bu tür fırsatlar kalmayacak. Biz de üç yıl sonra bu yatırımlarımızı elden çıkarıp kâr etmeyi planlıyoruz" diyor. Köseoğlu, İngiltere ve Almanya dışında İspanya, İtalya, Yunanistan gibi başka ülkelerde fırsatların olduğunu ancak kendilerinin risk almamak adına başka ülkelerde yatırım düşünmediklerini belirtiyor.
 
3 yeni yatırım planı var
 
2013'ün başında Londra'da bir ofis binası satın aldıklarını belirten Köseoğlu, Runcorn, Stevenage ve Middesbrough'da aldıkları üç AVM'nin toplam 100 bin m2 kiralanabilir alana sahip olduğunu, H&M, Top Shop, Next gibi dünya markalarına uzun süreli kiralandıklarını da vurguluyor.Üç fon ile birlikte bu yatırımları yaptıklarına dikkat çeken Köseoğlu, yatırımına göre yüzde 33'erlik ortaklık oranları ile alımların yapıldığını da belirtiyor. Yatırımları yaparken, binanın sağlamlığı, lokasyonu ve kira kontratının uzunluğu gibi kriterleri dikkate aldıklarına vurgu yapan Köseoğlu, "Bu kriterlerden biri eksik olunca yatırımların fiyatı düşüyor. Sadece kira kontratının kısalığı konusunda risk alıp nakit alını yaparak ucuza mal ederek yeni yatırımlar yapmayı planlıyoruz. Önümüzdeki altı ay içinde sonuçlandırmayı düşündüğümüz biri İngiltere'de, ikisi Almanya'da üç yeni yatırım planımız bulunuyor" diyor.
 
Yapacakları alımların yine fon şirketleriyle birlikte ya da kendi başlarına yapacakları yatırımlar olacağına işaret eden Köseoğlu inceledikleri pazarları şöyle değerlendiriyor: "İngiltere'den alım yapmak Almanya'ya göre daha kolay. Esas Gayrimenkul olarak orada tanınıyoruz ve bir know how'ımız var. Bankalar bizi biliyor, bu bizim için bir avantaj. Ancak Almanya 2-3 yıldır anlamaya çalıştığımız yeni bir pazar. Almanya'da yabancılara gayrimenkul almak için pek fırsat tanınmıyor. Hemen kendi içlerinde satışı yapıp yabancılara pek fırsat sunmuyorlar."