Engelliler için yatak odası mobilya takımı üretildi

İnegöl ilçesinde, bir mobilya fabrikasının araştırma ve geliştirme bölümünde çalışan gencin üniversitedeyken projesini hazırlayıp ''Soft Engelli Mobilyası'' adını verdiği engelliler için yatak odası mobilya takımı, seri üretimle


Muğla Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi, Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Bölümü'nden 2012 yılında mezun olan Mevlüt Yıldırım, üniversite öğrenimi sırasında engelliler için yatak odası mobilya takımı tasarladı. Engelliler için özel olarak tasarlanan yatak odası mobilyaları, yatağa geçiş, çalışma ve dinlenme bölümü olmak üzere 3 ana bölgeden oluşuyor.
 
Tekerlekli sandalye ile yatağın başına gelen engelli, özel olarak dizayn edilen sürgülü koltuğun üzerine oturuyor. Engelli, bu hareketli mekanizmayı kullanarak, yatağın başına monte edilen masada yemek yiyerek, bilgisayarda çalışabiliyor ve ufak bir hareketle kendini yatağa çekebiliyor.
 
İnegöl'de bir mobilya fabrikasının araştırma ve geliştirme bölümünde çalışan Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tasarladığı ürün ile Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) tarafından düzenlenen tasarım yarışmasında, ''Engelliler İçin Ev Mobilyası'' kategorisinde ikincilik ödülü aldığını söyledi.
 
Üniversite eğitimi sırasında tasarım psikolojisi dersi aldığını belirten Yıldırım, ''Dersi engellilere faydalı olabilecek bir formata dönüştürüp, bu şekilde bir çalışma yaptık. Yaklaşık 60 kişilik bir sınıfta herkes bir makale yazıp, sunum hazırladı. Daha sonra yaptığımız sunumlar doğrultusunda herkes bir taslak oluşturdu ve 60 proje ortaya çıktı. Muğla Üniversitesi öğrencileri arasında düzenlenen tasarım yarışmasında engelliler için tasarladığım yatak odası, birincilik ödülü aldı. Daha sonra da MOSDER'in yarışmasında derece aldı'' diye konuştu.
 
''Ürün, Türkiye'de ilk defa tasarlandı'' diyen Yıldırım, projeyi Türkiye'deki 2 milyon tekerlekli sandalye kullanıcısına yönelik olarak tasarladığını, çalışmanın engellilere faydalı olması halinde mutlu olacağını ifade etti.
 
Ürünün maliyetinin düşük olduğunu, gelir seviyesi düşük ailelerin de ürünü rahatlıkla alabileceğini dile getiren Yıldırım, ''Takım, önümüzdeki dönemlerde seri üretime geçecek. İlk prototipleri yapıldı. Şu anda üzerinde çalışmalar devam ediyor. Kısa süre içerisinde ürünümüzü piyasaya süreceğiz'' dedi.
 
Yıldırım, tasarım yarışmasında aldığı ikincilik ödülünün ardından ürünün patentini de aldığını sözlerine ekledi.
 
AA