Enflasyon tek haneye inene kadar reform

Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Enflasyon tek hanelere inene kadar yapısal reformlara ve sıkı duruşa devam edeceğiz. Çünkü ancak o şekilde finans piyasaları derinleşebilir, Türkiye sürdürülebilir yüksek kapsayıcı büyümeyi sağlayabilir." dedi.

8. İstanbul Finans Zirvesi açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ekonomik gelişmelere dair önemli açıklamalarda bulundu.

Şimşek, küresel ekonominin şu anda iyi gittiğini, büyümenin hızlandığını, gelecek 3 yılda ortalama büyüme beklentisinin 3,7 olduğunu belirterek, bunun iyi bir rakam olduğunu vurguladı.

TÜRKİYE İÇİN FIRSAT
 
Küresel ticarette bir toparlanma yaşandığını ve bunun Türkiye için iyi bir haber teşkil ettiğini dile getiren Şimşek, "Bizim için büyük bir fırsat. Bu dönemlerde şoklara karşı ekonomimizin direncini nasıl artırabiliriz yaklaşımıyla Orta Vadeli Programımızı dizayn ettik." dedi.
 
Şimşek, yaptıkları reformlarla Türkiye'yi yüksek gelirli ülkeler arasına koymayı amaçladıklarını, önceliklerinin bu olduğunu kaydederek, bunu yaparken makro finansal istikrarı gözeteceklerini anlattı.
 
Başbakan Yardımcısı Şimşek, gelecek dönemdeki önceliklerden bazılarının; enflasyonu tek haneye ve daha düşük seviyelere düşürmek, cari açığı sürdürülebilir bir politikada tutmak, mali disiplini korumak olduğunu söyledi.

SİYASİ BELİRSİZLİK AZALACAK
 
Türkiye'de siyasi belirsizliğinin yeni sistemle azalacağını dile getiren Şimşek, artık Türkiye'de hükümet krizlerinin geride kaldığını bildirdi.
 
Şimşek, "Enflasyon tek hanelere inene kadar yapısal reformlara ve sıkı duruşa devam edeceğiz. Çünkü ancak o şekilde finans piyasaları derinleşebilir, Türkiye sürdürülebilir yüksek kapsayıcı büyümeyi sağlayabilir." ifadelerini kullandı.
 
Şimşek, Türkiye'nin büyüme performansının son 15 yılda muazzam bir şekilde iyileştiğini, Cumhuriyet döneminin tamamında yüzde 4,7 büyüyen Türkiye'nin son 15 yılda reformlar sayesinde ortalama yüzde 5,6 büyüdüğünü söyledi.

KÜRESEL EKONOMİYE ENTEGRE OLDUK
 
Bu reformların ve sıkı duruşun Türkiye'yi yüksek gelir grubuna götüreceğini dile getiren Şimşek, "Bu nedenle biz makro finansal istikrarı önceliklendirmeye devam edeceğiz. Bir taraftan yapısal reformları hızlandırırken bir taraftan da hiçbir alanda belirsizliğe yer vermeyeceğiz ve öngörülebirliği daha da artıracağız" dedi.
 
Şimşek, Türkiye'nin dışa açık kalmaya devam edeceğini kaydederek, "Biz küresel ekonomiye son dönemde önemli ölçüde entegre olduk. Bundan da çok faydalandık. Aslında küresel ticarette korumacılığın ne kadar zararlı olduğunu biliyoruz" diye konuştu.
 
Şimşek, getirilen reform ve teşviklerden bahsederek, yakında TBMM'ye gelecek bir tasarı olduğunu, kitle fonlamasını hayata geçireceklerini vurguladı.

BUTİK YATIRIM BANKACILIĞI
 
Artık fonlara doğrudan kaynak vererek onların Türkiye'de gelecek vadeden teknoloji firmalarına bu kaynağı aktarmalarına imkan vereceklerini dile getiren Şimşek, Türkiye'nin verdiği teşviklerden ve yapılan reformlardan bahsetti.
 
Şimşek, "Diğer önemli bir konu Türkiye'de önümüzdeki dönemde Varlık Fonu bünyesinde butik yatırım bankacılığı da geliştirilebilir ama mevcut kalkınma bankasının da daha ticari esaslara göre faaliyet göstermesine yönelik olarak bir çalışmayı bitirdik. Yakında onu da meclise göndermeyi ümit ediyoruz." ifadelerini kullandı.
 
Türkiye'nin tüm sıkıntılara rağmen büyümeyi sürdürdüğünü, sağlam ekonomisi ile orta üst gelir grubuna son derece yaklaştığını dile getiren Şimşek, gelecek 3-4 yıl içerisinde yüksek gelirli ülkeler grubuna gireceklerini aktardı.