Enez'deki arkeolojik kazılar yarım asra yaklaştı!

İstanbul Üniversitesi emekli öğretim üyesi ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Sait Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1971'den bu yana Enez Kalesi ve ilçenin çeşitli yerlerinde kazı çalışması yürütüldüğünü söyledi...

Çalışmaların "Su terazi nekropolisi ve Kral Kızı bazalikası" mevkisinde yoğunlaştığını aktaran Başaran, "Su terazisindeki kazılar henüz yeni olmasına rağmen bazı tahribatlara rastladık. 1950 ve 1970 yıllarında yapılmış su borusu alanın ortasından geçmekte. Buradaki üst tabaka mezarları tahrip etmiş durumda" diye konuştu.

Uzman arkeologların daha önce çıkarılan keramik ve metal objelerin konservasyonunu yaptığını anlatan Başaran, şöyle devam etti:

"Ayrıca kazı sırasında bulunan kemiklerin tasnifi, temizliği ve DNA çalışmaları arkadaşlarımız tarafından yapılıyor. Öte yandan, kazı alanlarında da çeşitli çevre düzenleme çalışmaları yapıldı. Kalıntıların daha iyi görülmesi için otlar temizlendi ve birikmişler ortadan kaldırıldı. Bir diğer çalışmamız olan Has Yunus Bey Türbesi ve çevresindeki mezarların çevre düzenlemesi yapıldı."

Başaran, kazılarda çıkartılan tarihi mermer taşların ocak araştırmasının yapılacağını belirtti.

İlçe merkezindeki Üç Kızlar Hamamı'ndaki çalışmaların da devam ettiğini vurgulayan Başaran, bu yılki programları içerisinde Enez Kalesi'nin aydınlatma projesinin yer aldığını kaydetti.

Başaran bu yılki kazı döneminin eylül ayında sona ereceğini ifade etti.

- Pek çok medeniyetin izleri var

İlk çağlarda Ainos olarak bilinen Enez, Balkanlar'ı Ege ve Anadolu'ya bağlayan önemli bir liman şehri olarak kayıtlarda yer alıyor. Pers, Makedon, Hellenistik çağda Ptolemaios, Seleukoslar daha sonra Roma, Bizans medeniyetlerinin hakimiyetlerini yaşayan Enez, Geç Bizans çağında Cenovalıların hakimiyetine girdi. Fatih Sultan Mehmet'in komutanlarından Has Yunus Bey donanmayla Enez limanına demirlemesinin ardından şehrin anahtarı savaşmadan Fatih Sultan Mehmet'e teslim edildi.