Enerji verimliliğine yatırım, enerjiye yatırımdan daha verimli
BES Enerji Kurucu Ortağı Serkan Emin, 'Bir santral yılda 166 milyon kilovat saat enerji üretir, aynı yatırım enerji verimliliğinde kullanıldığında edilecek enerji tasarrufu ise 213 milyon kilovat saattir' dedi
Mevcut binalarda yapılacak birkaç mikro verimlilik yöntemi sayesinde, bir santralin üretebileceğinden çok daha fazla enerjinin tasarruf edilebileceğini belirten BES Enerji Kurucu Ortağı Serkan Emin, “Bir santral yılda 166 milyon kilovat saat enerji üretir, aynı yatırım enerji verimliliğinde kullanıldığında edilecek enerji tasarrufu ise 213 milyon kilovat saattir” dedi.
İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin düzenlediği Binalarda Enerji Verimliliği konulu seminere katılan BES Enerji Danışmanlık kurucu ortağı Serkan Emin, binalarda yapılabilecek birkaç verimlilik uygulamasının yeni enerji santrali yapılmasına göre yüzde 28 daha verimli olduğunu söyledi. Emin “2000 adet binada yapılacak benzer uygulamalar neticesinde 6 milyon yeni ağaç dikilmiş gibi ilave bir fayda yaratacaktır” dedi. 96 milyon dolarlık bir yatırımla kurulacak 50 megavat enerji santrali yerine aynı rakamla yapılacak enerji verimliliği çalışmalarının 213 milyon kilovat saat enerji tasarrufu getireceğini anlatan Emin, “Oysa santralin üreteceği enerji 166 milyon kilovat saat tutarında olacaktır. Yani enerji verimliliğine yapılacak yatırım enerjiye yatırımdan yüzde 28 daha verimli” diye konuştu.
Mevcut Binayı Verimli Kılmanın Yolları
Sabancı Center’da düzenlenen seminerde Yeşil Binaların – çevre dostu binaların enerji verimliliği konusundaki önemine rakamlarla dikkat çeken Serkan Emin, söz konusu binalarda enerjiden yüzde 24 ile yüzde 50 arasında, karbondioksit salınımından yüzde 33 ile yüzde 39 arasında, su tüketiminden yüzde 40 oranında, katı atıklardan da yüzde 70 oranında tasarruf edilebileceğini anlattı. Konuyu İstanbul’daki gerçek bina projelerinden örneklerle aktaran Serkan Emin, İstanbul’da soğutma ve havalandırmanın olmadığı D sınıfı bir binada sadece daha verimli lambaların kullanılmasıyla yılda 80 bin kilovat saat enerjinin tasarruf edildiğini belirtti. Aynı binada sıcak su sirkülasyon pompalarının değişimi yoluyla da 20 bin kilovat saat daha enerji tasarruf edileceğini ifade eden Emin, “45 bin dolarlık iki yatırımla bu binada yılda 100 bin kilovatsaat enerji tasarrufu yapılabiliyor” diye konuştu.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yrd. Erdal Çalıkoğlu da Türkiye’nin enerji verimliliğiyle ilgili alacağı önlemlerle enerjide her yıl en az 165 milyon varil petrol eşdeğeri tasarruf edebileceğine dikkat çekti.