En çok televizyon ve cep telefonu çöp oluyor!

Türkiye’de bir yılda 539 bin ton e-atık ortaya çıkıyor. En çok televizyon ve bilgisayar monitörü çöpe atılıyor. Şampiyon şehirler ise İstanbul, Kocaeli Ankara.

Sektörel Fuarcılık tarafından düzenlenen IWES 2012 – 4. Atık Teknolojileri Sempozyumu ve Sergisi kapsamında “Elektronik Atıkların Yönetimi” konulu bir panel düzenlendi. Türkiye’de bir yılda 539 bin ton e-atık ortaya çıktığı, en çok televizyon ve bilgisayar monitörün çöpe atıldığı açıklandı. En çok e-atık üreten şehirler ise İstanbul, Kocaeli ve Ankara.

IWES 2012 – 4. Atık Teknolojileri Sempozyumu ve Sergisi kapsamında “Elektronik Atıkların Üretimi” konulu bir panel düzenlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetim Genel Müdürlüğü Özel Atıkların Yönetimi Şube Müdür Vekili Şule Yetkin’in oturum başkanı olduğu panele Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Dr. Özlem Yılmaz, Evciler Geri Dönüşüm’den Özge Hangül ve Ozan Kayahan, Exitcom Genel Müdürü Murat Ilgar ve KOAŞ firmasından Arkın Korur katıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan panele katılan Dr. Özlem Yılmaz, Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe giren Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların (AEEE) KontrolüYönetmeliği’nin sektörün gelişmesi açısından önemli olduğunu söyledi. Evciler Geri Dönüşüm’den Ozan Kayahan ise Evciler Geri Dönüşüm olarak atık toplama yönetimini yardım toplama ile birleştiren projeleri hayata geçirdiklerini anlattı. “Yardımsever Atıklar” adını verdikleri projede ODTÜ ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği gibi kurumlara bağışlarda bulunduklarını aktardı.

Exitcom Genel Müdürü Murat Ilgar, Türkiye’de bir yılda 539 bin ton e-atık ortaya çıktığını en çok televizyon, monitör ve cep telefonlarının çöpe atıldığını söyleyerek, “En fazla atık üreten şehirler ise İstanbul, Kocaeli ve Ankara. Türkiye’de kişi başına 7 kilo 21 gram e-atık düşüyor. Bu atıklar ülkemizde kurulu 21 tesis tarafından işleniyor” dedi. Türkiye’de atık buzdolapları ve soğutucuları işleyecek bir tesisin bulunmadığına dikkat çeken Ilgar, Türkiye’de e-atıkların işleneceği yeni tesislerin kurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bilgisayarlardaki veri güvenliği

Murat Ilgar ayrıca e-atık tesislerinde işlenen bilgisayarların hard-disklerinde bulunan verilerin de imha edilmesinin veri güvenliği açısından önemli olduğunun altını çizerek, “Veri hırsızlığı yaygın hale geldi ve birçok şirket veri hırsızlıktan olumsuz etkilendi. Bunun temel nedeni veri taşıyıcılarının içeresindeki bilgileri (telefonlar, hard-disk, USB – flash-disk, vb.) doğru imha edilmemesidir” şeklinde konuştu.