Emlak vergisi için son 9 gün!

Emlak vergisi için son 9 gün. Ev sahibi olanların emlak vergisi büyükşehirde binde 2 büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. Ayrıca cep telefonu ve bilgisayar üzerinden vergi ödemesi yapması mümkün.

2017 yılına ait emlak vergisi ödeme dönemi başladı. Mülk sahibi olan vatandaşların her yıl düzenli olarak ödemesi gereken emlak vergisi, çevre ve temizlik vergisi, intikal vergisi için son gün yaklaşıyor. 

1 Mart'ta başlayan emlak ve çevre temizlik vergisi için ödeme süresi 31 Mayıs'ta sona eriyor

Bu kapsamda 1 Haziran'a sarkan ödemelere ceza verilecek.Emlak vergisi için ödenecek bedel, gayrimenkulün değeri üzerinden emlak vergisi oranının hesaplanması ile bulunuyor.

İşte oranlar



Emlak vergisi nasıl ödenir?
Cep telefonu ve bilgisayar tarayıcıları üzerinden emlak vergisi ödemesi yapmak artık çok kolay. Bankaların mobil uygulamaları üzerinden diğer tüm vergi dallarını olduğu gibi emlak vergisini de ödeyebilirsiniz. Buna ek olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sitesi de ödeme yapabilmenize imkân tanıyor. 


Emlak vergisi belediyeye nasıl ödenir?
Eğer üzerinize kayıtlı herhangi bir taşınmaz mal varlığı olup olmadığından emin değilseniz, farkında olmadan emlak vergisine tabi tutuluyor olabilirsiniz. Aradan geçen süre zarfından faiz ve cezalar sonucu fahiş miktarlarda emlak vergisi ödemeniz gerekebilir. Bu yüzden aklınızda soru işareti varsa bir an önce emlak vergisi sorgulaması yapmanız önemle tavsiye edilir.

GİB’in resmî web sitesi veya e-Devlet kapısı üzerinden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Kimlik bilgilerinizi girdikten sonra adınıza kayıtlı tüm malvarlıkları ve bu taşınmazlara tahakkuk ettirilen vergi tarafınıza gösterilecektir. Bir an önce ödeme yaparak daha fazla ceza ödemekten kurtulabilirsiniz.


Emlak vergisi nasıl hesaplanır?
Tapusu size ait olan taşınmaz malvarlıklarının çeşidi ve büyüklüğü emlak vergisinin hesaplanmasında etki eden kıstaslar arasındadır. Boş arsaların yatırıma dönüşmesini teşvik etmek adına arsalardan daha fazla vergi alınırken, takdir komisyonu tarafından belirlenen rantiye bedelleri de dükkan ve daireler için emlak vergisinin artmasında önemli rol oynayabilir.  

Çevre Temizlik Vergisi ne kadar?

1. Konutlara Ait Çevre Temizlik Vergisi

Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 28 kuruş, diğer belediyelerde 21 kuruş olarak hesaplanacaktır.

Diğer taraftan, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, aşağıda yer alan ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettirilecektir.

2. İşyerleri ve Diğer Şekilde Kullanılan Binalara Ait Çevre Temizlik Vergisi

İşyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi, büyükşehir belediyeleri ve büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde aşağıdaki tarifelere göre uygulanacaktır.

2.1. Büyükşehir Belediyeleri Dışındaki Belediyelerde Uygulanacak Çevre Temizlik Vergisi

Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak olan çevre temizlik vergisi tarifesi aşağıda yer almaktadır.




2.2. Büyükşehir Belediyelerinde Uygulanacak Çevre Temizlik Vergisi
2464 sayılı Kanunun mükerrer 44 üncü maddesinin beşinci fıkrasına göre, büyükşehir belediyelerinde çevre temizlik vergisi, diğer belediyelerde uygulanan çevre temizlik vergisi tutarları %25 artırılarak hesaplanacaktır. Buna göre büyükşehir belediyelerinde uygulanacak olan çevre temizlik vergisi tarifesi aşağıda yer almaktadır.





3. İndirimli Çevre Temizlik Vergisi Uygulaması

2464 sayılı Kanunun mükerrer 44 üncü maddesinin onikinci fıkrasında, "Bakanlar Kurulu; beşinci fıkradaki tarifede yer alan bina gruplarını belirlemeye ve bu maddenin dördüncü ve beşinci fıkralarında yer alan tutarları yöreler, belediyelerin nüfusları ve bina grupları itibarıyla ayrı ayrı dörtte birine kadar indirmeye veya yarısına kadar artırmaya yetkilidir." hükmü yer almaktadır.

Bu hükmün verdiği yetkiye dayanılarak yürürlüğe konulan 13/12/2005 tarihli ve 2005/9817 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının ekindeki Kararın 7 nci maddesine göre; konut, işyeri ve diğer şekilde kullanılan binalar için belirlenen tutarlar, büyükşehir belediye sınırları içinde bulunanlar hariç olmak üzere kalkınmada öncelikli yörelerdeki belediyeler ile nüfusu 5.000'den az olan belediyelerde %50 indirimli olarak uygulanacaktır.

Buna göre, kalkınmada öncelikli yörelerdeki belediyeler ile nüfusu 5.000'den az olan belediyelerde bulunan konutlara ait çevre temizlik vergisi su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına 10 kuruş olarak hesaplanacak; işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi tutarları ise aşağıdaki tarifeye göre hesaplanacaktır.




Emlak vergisi ne kadar?
Emlak vergisi büyükşehir sınırlarındaki konutlarda binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.

Arsa ve arazilerde ise vergi oranları şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.