Emlak vergisi borcunu yapılandırmak isteyenlere online başvuru imkanı

Yapılandırmadan faydalanmak isteyen emlak vergisi borçluları vergi dairelerine gitmeden online başvuruda bulunabiliyorlar. Bunun için yapmaları gerekenler neler? Emlak vergisi yapılandırması online başvuru nasıl yapılacak?

Vergi dairelerine gitmeden de emlak vergisi borç yapılandırması başvurusu mümkün. Emlak vergisi borç yapılandırması online başvurusu nasıl yapılacak? Detaylar aşağıdaki soru ve cevaplarda yer alıyor. 

Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması için başvurular başladı. Vatandaşların en çok merak ettiği ise koronvirüsün yaygın olduğu bu günlerde vergi dairelerine gitmeden de yapılandırmanın mümkün olup olmadığıydı.

Yapılan düzünlemeden faydalanmak isteyen emlak vergi borcu olanlar vergi dairelerine gitmeden de başvuru yapabiliyorlar.

İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden 7 gün 24 saat online başvuru ve kredi kartıyla ödeme mümkün. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın verdiği bilgilere göre, online başvuru ve yapılandırmanın diğer detayları 10 soru ve 10 yanıtta şöyle:

1-) ONLİNE BAŞVURU HANGİ ADRESTEN YAPILACAK?
Gelir İdaresi Başkanlığı, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun kapsamında mükelleflerin başvuru imkanlarını genişletti. Bu kapsamda, mükellefler, vergi dairelerine gitmek yerine İnteraktif Vergi Dairesi’nden (www.ivd.gib.gov.tr) başvuru yapabilecek.

2-) E-DEVLET’TEN BAŞVURU OLABİLİYOR MU?
İnteraktif Vergi Dairesi’ne, www.gib.gov.tr ve www.turkiye.gov.tr adreslerinden de erişilebiliyor.

3-) ONLİNE BAŞVURU HANGİ GÜN VE SAATLERDE YAPILABİLECEK?
Vatandaşlar, ev ya da ofislerinden, bilgisayar veya akıllı cep telefonları üzerinden vergi işlemlerini 7 gün 24 saat online gerçekleştirebilecek.

4-) ÖDEMELER NASIL OLACAK?
Mükellefler, yine yapılandırma ödemelerini de online şekilde bu sistemden tamamlayabilecek. İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden başvurusu alınan mükellefler, belirlenen plana göre ödemelerini peşin veya taksitler halinde anlaşmalı bankaların kredi kartlarını kullanarak yapabilecek.

5-) BU SİSTEMDEN ESKİ BORÇLARI ÖĞRENMEK DE MÜMKÜN MÜ?
Mükellefler, vadesi geçmiş vergi borçlarını da yine İnteraktif Vergi Dairesinden sorgulama yaparak öğrenebilecek.

6-) KİMLERİN VERGİ DAİRESİNE MUTLAKA FİZİKEN GİTMESİ GEREKİYOR?
Yapılandırılması istenen borçlarla ilgili açılmış bir dava olması halinde ise bağlı bulunulan vergi dairesine yazılı başvurulması gerekiyor.

7-) YAPILANDIRMA HANGİ TARİH ARALIĞINI KAPSIYOR?
Yapılandırma düzenlemesi, 31 Ağustos 2020’den önceki dönemlere ait ve 17 Kasım 2020 itibarıyla kesinleşen borçları kapsıyor.

8-) SON BAŞVURU NE ZAMAN?
İmkandan yararlanılması için 31 Aralık 2020’ye kadar başvuru yapılması gerekiyor.

9-) İNDİRİM OLACAK MI?
Yapılandırılan borcun 1 Şubat 2021’e kadar peşin olarak ödenmesi halinde, Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan yüzde 90, trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarının aslından ise yüzde 25 indirim yapılacak.

10-) TAKSİT YAPILACAK MI?
Yapılandırılan tutarların ikişer aylık dönemlerde 6, 9, 12, 18 eşit taksit halinde ödenmesi imkanı da bulunuyor.

HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR
Gelir vergisi, kurumlar vergisi, KDV, ÖTV, motorlu taşıtlar vergisi, trafik dahil tüm idari para cezaları, KYK borçlarının da aralarında olduğu çok sayıda kamu alacağı, yapılandırma kapsamında bulunuyor.