Emlak Bankası ile konut fiyatları aşağı inecek
1926 yılında ‘Emlak ve Eytam Bankası’ adıyla kurulan ancak 2001’de tasfiye edilen EmlakBank, katılım bankası olarak yeniden faaliyete başladı. Banka imalatın ve inşa sürecinin düşmesi için tüm paydaşlarla iş birliğine hazır.
4 ay gibi kısa bir sürede 1.1 milyar lira özkaynak, 750 milyon lira sermaye ile tekrar faaliyete geçirilen banka, gayrimenkul sektöründe piyasa yapıcı kurum olmayı hedeflerken, finansal çözümleriyle hem reel sektöre hem finans sektörüne destek olacak.
İŞBİRLİĞİ YAPACAK
Türkiye Emlak Katılım Bankası (EmlakBank) Genel Müdürü Deniz Aksu, inşaat yapmayacaklarını vurgulayarak, temel fonksiyonlarının inşaat yapana güçlü bir finansal iş ortaklığı ile yol arkadaşlığı yapmak olduğunu söyledi. Konut fiyatlarının ucuzlaması gerektiğine dikkati çeken Aksu, “Bunun için imalatın ucuzlaması ve inşaat süresinin azalması gerekiyor. Maliyetleri düşürmek için tüm paydaşlarla işbirliği yapacağız” dedi.
ALMAN ŞİRKETLERE SATIŞ GARANTİSİ
Yerel üretimi olmayan ürünlere dikkati çeken Aksu, şöyle devam etti: “Örneğin metrolarda kullanılan yürüyen merdiven ve asansörler için yerel bir üretici yok. O zaman bunları yurtdışından getirmemiz gerekiyor. Onlara yatırım ortamı ve finansal çözüm sunmamız gerekiyor. Şu anda iki Alman firması ile iyi niyet anlaşması imzaladık. Bu şirketler Türkiye’ye gelecek, satış yapacaklar. Biz de satışlarını fonlayacağız, ödeme garantisi sunacağız.”
STOKLAR BANKALARDA
Türkiye’de konut stoku sektörün önemli sorunlarından biri. Son dönemde bu stokun bir fona aktarılması tartışılıyordu. Sektörde tüm paydaşlarla görüştüklerini dile getiren Deniz Aksu, “Konutta atıl kalmış stok yok. Şu anda inşaattaki mevcut stokların hepsi bankalarda teminatta. Teminatta olmayan konut stoğu yok” diye konuştu.
18 TIR EVRAK TMSF'YE GİTTİ
Deniz Aksu, kuruluş aşamasında tasfiye sürecindeki 7 bin 229 alacak dosyasını incelediklerini ve 18 TIR dolusu evrakı TMSF iştiraki olan Birleşim Varlık Yönetimi AŞ’ye devrettiklerini söyledi. Aksu, “1.2 milyar lira olan tasfiye olacak alacak, avukatlık ücretleri ile birlikte 3 milyar liranın üzerinde bir rakama çıkıyor. Bizim koyduğumuz yasal faizle birlikte rakam 7.7 milyar liralık büyüklüğe ulaşıyor” dedi.