Emlak Bankası 16 yılın ardından dönüyor

2001 yılında faaliyetlerine son veren Emlak Bankası yeniden açılıyor. Banka için kritik süreç, 12 Mayıs'ta yapılması planlanan genel kurul ile belli olacak.

Bir zamanlar ev şeklindeki logosuyla akıllara kazınan Emlak Bankası, yeniden açılıyor. 2001 yılında faliyetlerine son veren bankanın yeniden aktif hale gelmesi gündemde. 

Geçmişi 1926'ya dayanıyor

Emlak Bankası, 3 Haziran 1926’da Atatürk’ün talimatı doğrultusunda 20 milyon TL sermaye ile kurulan bir banka. 1953 yılında ödenmiş sermayesi 300 milyon TL’ye çıkarılan banka, AnkaraYenimahalle, Ankara-Telsizler, İstanbul-Levent, İstanbul-Koşuyolu İstanbul-Emekli Subay Evleri, İstanbul-Ataköy,İzmir-Denizbostanlısı, Edirne-Mimar Sinan, Eskişehir-Yunuskent, Urfa, Çankırı ve Diyarbakır konutları projelerine imza attı.

Banka bu dönemde kendi inşaatlarının yanı sıra, Ankara Türk Ocakları Merkez Binası, Merkez Bankası Binası, Ankara Devlet Opera ve Balesi, Milli Savunma Bakanlığı Konutları, TRT Sitesi, Devlet Mahalleleri, TBMM Lojmanlarını da inşa etti. Faaliyet gösterdiği son yıllarda ise İstanbul-Ataköy, Ataşehir, Bahçeşehir, Mimaroba, Sinanoba, Ankara-Bilkent, Elvankent, Konutkent, İzmir-Gaziemir, Mavişehir gibi projeleri gerçekleştiren banka, konut, dış ticaret ve denizcilik sektörlerinde uzmanlaştı. Ancak 3 Temmuz 2001 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile, Emlak Bankası’nın bankacılık yapma yetkisi sona erdirildi ve tasfiye kapsamına alındı.

Rekortmenler

Banka için, Zeki Sayın başkanlığında bir tasfiye yönetim kurulu da oluşturuldu. Geçen yıllar içinde,tasfiye çalışmaları kapsamında bankanın tüm borçlarını ödediği ve alacaklı pozisyona geldiği öğrenildi. Buna göre bankanın alacakları, 123 milyon TL’ye ulaştı. 2015 yılında vergi rekortmenleri listesinde 100. sırada, 2014 yılı vergi rekortmenleri listesinde de 91. sırada yer alan bankanın sermayesi de, aranılan koşulları karşılar noktaya geldi.

Geçiş süreci

Aktif hale gelmeyle ilgili sürecin tamamlanmasının ardından, bankanın ev şeklindeki eski logosunu kullanmaya devam etmesi bekleniyor. “Tasfiye kararının kaldırılmasının ardından neler yapılacak” sorusuna ise, ”Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun 1 yıllık bir geçiş süresi tanıyacağı ve tüm çalışmaların bu süre içinde tamamlanacağı” yanıtı veriliyor. Bankanın nasıl bankacılık yapacağı, hangi alanlara yoğunlaşacağı ve kaç şubesi olacağı gibi konuların da, bu geçiş süreci içinde, yönetim kurulunun belirlenmesinin ardından belli olacağı ifade ediliyor.

Genel kurul 12 Mayıs'ta

Tasfiye halinde olan bankanın 2016 yılı olağan genel kurul toplantısının tarihi ise 12 Mayıs olarak belirlendi. Bankanın internet sitesindeki bilgilere göre, 12 Mayıs’ta İstanbul’da yapılacak genel kurul toplantısında 2016 yılı faaliyet raporu değerlendirilecek, kâr-zarar hesapları okunacak, yönetim ve denetim kurulu üyeleri ibra edilecek ve tasfiye, yönetim, denetim kurulu üyelerine ödenecek ücretler belirlenecek.