Elektrik kesintisine karşı batarya devri

Geçen hafta yaşadığımız elektrik kesintisi bataryaların önemini bir kez daha ortaya çıkardı. Bataryaların doğru kullanıl-masının yanı sıra şarj ömrünü uzatmak için birçok yöntem bulunuyor.

Teknolojik ürünler, bataryanın icadıyla beraber kablolardan bağımsız ve mobil kullanılmaya başlandı. Her gün saatlerce vaktimizi geçirdiğimiz akıllı telefonlar, tabletler veya bilgisayarlar hayatımızı kolaylaştıran bu ürünlerin başında. Batarya teknolojisi her ne kadar bizi mobil hale getirse de elektrik prizlerinden uzaklaşmamız uzun sürmüyor. Bunun son örneğini de geçtiğimiz hafta Türkiye’nin tüm şehirlerindeki elektrik kesintisiyle yaşadık. Saatlerce gelmeyen elektrik karşısında akıllı telefon, tablet ve dizüstü bilgisayar gibi mobil cihazlarımızın şarj süresi sınıfta kaldı. Birçok kullanıcının tüm mobil cihazları kapandı. En önemli konuların başında bataryaya iyi bakmak geliyor. Birçok kullanıcılar mobil cihazlarındaki bataryaları oldukça özensiz kullandığı için bu cihazlarındaki şarj ömrü çok fazla dayanmıyor. Şarj ömrünü uzatmak için öncelikli olarak kullanıcıların akıllı cihaz veya dizüstü bilgisayarlarına uygun şarj aletlerini kullanması gerekiyor. Örneğin, tabletlerde kullanılan şarj cihazını akıllı telefonlarda kullanmak şarj ömrünü kısaltan sebeplerden. Tüm mobil cihazları, şarj etmek için bataryasının tamamen boşalmasını bekleyin. Bu cihazların bataryası doluyken şarj etmek, şarj ömrünü kısaltan nedenler arasında. Ayrıca gece yatarken akıllı cihazları veya dizüstü bilgisayarları şarjda bırakmak da bataryaları bozabiliyor.

Tablet
TABLETLERİN şarj ömrünü uzatmak için farklı yöntemler bulunuyor. Tablet bilgisayarınızın 3G özelliği varsa bunu kapatın. İnternette işiniz varsa Wi-Fi olan bir noktaya gidin ve bağlantınızı buradan yapmaya çalışın. Ancak şarj ömrünüz iyice azalmışsa mutlaka Wi-Fi bağlantınızı da kapatın. Akıllı telefonlarda olduğu gibi ekran parlaklığını azaltarak şarj ömrünü uzatabilmeniz mümkün. Ayrıca sadece kullandığınız uygulamaları açın. Kullanmadığınız uygulamaları ise görev yöneticisinden kapatın.

Akıllı telefon
Enerjİ tasarrufu sağlamak ve şarj süresini uzatmak için yapılması gereken birkaç işlem bulunuyor. Kablosuz veri bağlantıları akıllı telefonlarda en çok enerji harcayan özellikler arasında. Bu yüzden akıllı cihazınızın 3G, Wi-Fi ve Bluetooth bağlantılarını şarj kapatmanız durumunda telefonunuzda şarj süresini uzatabilirsiniz. Lokasyon servisleri de çok şarj harcayan özellikler arasında. Bu servisleri de devre dışı bırakmanız durumunda şarjınızda yüzde 20’ye kadar bir iyileşme görülebilir. Ekran parlaklığını kısmak da telefonunuzun harcayacağı enerjiyi azaltacak önlemler arasında.




ŞARJINIZIN BİTMESİNE KARŞI 4 ÖNLEM
1-Kredİ kartı büyüklüğünde

Tunçmatik Energy Card cüzdana bile rahatlıkla girebilecek incelikte ve 50 gram ağırlığında. 0.8A şarj kapasitesiyle akıllı telefonları entegre micro USB soketiyle ekstra kabloya ihtiyaç duymadan şarj ediyor. Cihaz, şarj sırasında rahat kullanım sağlıyor.

2-Cama yapıştır şarj etsin
XD Design Solarladefenster adındaki güneş enerjili şarj cihazı, üzerinde bulunan vakumla cama yapışıyor. Şarj cihazı, üzerine bağlanan USB kablo ile akıllı telefonları şarj edebiliyor. 1400 mAh kapasitesindeki bataryası sayesinde ise bir akıllı telefonu yüzde 50 şarj edebiliyor.

3-Aile boyu şarj
Geliştirilen yüksel kapasiteli bataryalarda birden fazla çıkış oluyor. Energizer’ın ürettiği ‘UE10410BK2’ adındaki modelde, iki çıkış bulunuyor. Bu sayede aynı anda hem akıllı telefon hem de tableti şarj edebilmek mümkün. 10400 mAh gücündeki ürünün satış fiyatı 140 TL.

4-Dizüstünü çalıştırıyor
Sık sık şarj sorunu yaşanan mobil cihazlardan biri de dizüstü bilgisayarlar. UPS adındaki geliştirilen büyük bataryalar dizüstüne güç sağlamak mümkün. FSP FP1000 adındaki ürün üzerindeki 4 çıkışla kullanıcıların yardımına koşuyor. Bu ürün 280 TL fiyatla satılıyor.