Eğirdir Gölü Koruma Altına Alınacak!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan bilgiye göre, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Eğirdir Gölü, mutlak koruma alanı olarak belirlendi
Eğirdir Gölü Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme Projesi kapsamındaki çalışmaları ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapacak.
Su kaynaklarının kirliliğinin önlenmesi ve sürdürülebilir kullanımının sağlanmasına yönelik çalışmalar kapsamında, gölde, azami su seviyesi olarak belirlenen 919 metre kotu altında hiçbir faaliyete izin verilmeyecek.
Göl içerisinde, güvenlik, gezinti, su ürünleri çıkarılması ve balıkçılık faaliyetleri için kullanılacak akaryakıtla çalışan araçlara, her türlü atık su ve sintine sularını göle boşaltmaması şartıyla izin verilecek.
Mutlak koruma alanı olarak belirlenen alan içinde bulunan, azami su seviyesinden itibaren, 30 metre yatay mesafedeki göl yeşil kuşak alanında, yeni yapılaşmaya izin verilmeyecek. Mevcut yapılarda sadece bakım yapılabilecek.
Bu alandaki ağaç ve tüm bitki türleri korunacak, çıplak alanlar ağaçlandırılacak. Yine mutlak koruma alanı içindeki yeşil kuşaktan itibaren 270 metre yatay mesafe olarak belirlenen göl koruma alanındaki yerlerde organik tarıma geçilecek.
Sadece yer üstü değil, yer altı da korunacak
Eğirdir Gölündeki çalışmayla Türkiyede ilk kez jeolojik tabanlı mutlak koruma alanı belirlendi. Lİteratüre ilk kez giren alanla, Eğirdir Gölünü tabandan besleyen yer altı suyu kaynaklarının hidrojeolojik beslenme bölgeleri de mutlak koruma alanı ilan edildi. Böylece sadece göl suları değil, gölü besleyen yer altı suyu kaynakları da koruma altına alınacak.
Koruma alanında, tamamen kuru tipte çalışan, tehlikeli atık üretmeyen ve endüstriyel atık su oluşturmayan yeni sanayi kuruluşlarına izin verilebilecek. Bu alanda hayvansal atıkların kompostlaştırılması şartıyla entegre tesis niteliğinde hayvancılık işletmelerine izin verilecek.
Cumhuriyet