Dünyada işsiz sayısı 300 milyona yaklaştı!

Ekonomik kriz ve gelişmekte olan ülkelerde iş piyasalarının bozukluğu nedeniyle, dünyada 15 - 24 yaş arası işsiz nüfus 300 milyona yaklaştı.

Dünyada 15 - 24 yaş arası 300 milyona yakın genç insan, işsiz. İngiliz The Economist dergisi, bu hafta genç işsizleri "İşsiz Nesil" başlığıyla kapağına taşıdı. Dergi, genç işsizliğin en büyük nedenleri arasında dünyayı saran ekonomik krizi ve genç nüfusun yoğun olduğu gelişmekte olan ülkelerde iş piyasalarının düzensiz işlemesini gösterdi.
 
Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) rakamlarına göre, dünyada 15 - 24 yaş arası 75 milyon gencin işsiz durumda gözüktüğünü belirten Economist, gerçek rakamının ise bunun çok üzerinde olduğunu yazdı. Dergideki haberde, zengin ülkelerde 'eğitim, öğretim veya iş dışı' 26 milyon genç bulunduğu, bu gençlerin sayısının gelişmekte olan ülkelerde ise 260 milyona yaklaştığı kaydedildi.
Türkiye Komşu'yu geçti!
 
Bu durumda, dünyadaki 15 - 24 yaş arası genç nüfusun dörtte birine denk gelen 300 milyon kişinin 'aktif olmadığını' belirten Economist, "İş sahibi bir çok genç de geçici işlere sahip. Toplamda dünya genç nüfusunun yarıya yakını, ya kayıtdışı ekonomide ya da potansiyel üretkenliklerinin altında çalışıyor" diye yazdı.
Özellikle dünyadaki ekonomik krizin genç işsizliğini tetiklediğini belirten dergi, işverenlerin ilk olarak en tecrübesiz çalışanlarını işten çıkardığını hatırlattı.
 
Genç nüfusun en yoğun olduğu gelişmekte olan ülkelerde, iş piyasalarının kötü işlemesi de sorunun en büyük kaynakları arasında gösteriliyor. İş hayatına katılma yaşına gelince iş bulamayan gençlerin ileriki yaşamlarında yüzde 20'ye varan düşük maaşla karşı karşıya kalması söz konusu.
 
Economist'in rakamlarına göre, Türkiye'de 'eğitim, öğretim veya iş dışı' 15 - 24 yaş gençlerin nüfusa oranı 2012'nin ilk çeyreğinde yüzde 30'a yakın. Türkiye bu oranla Yunanistan, İtalya,İspanya'nın yüzde 20 - 25 arası genç işsizliğinin önünde.
Şirketler 'okullu'  oluyor!
Ekonomistler gençlerin sahip olduğu becerilerle işverenlerin beklentileri arasında bir uyuşmazlıktan bahsediyor. Danışmanlık şirketi McKinsey'in Türkiye'nin de aralarında olduğu 9 ülkede yaptığı araştırmaya göre işverenlerin ancak yüzde 43'ü giriş seviyesi işlere uygun beceride genç çalışan bulabiliyor.
 
The Economist'e göre uyumsuzluğun en büyük nedeni eğitim eksikliği. Dergi, bazı uluslararası şirketlerin eğitim eksikliğini kapatmak için okul kurma yolunu seçtiğini hatırlatıyor. Buna göre,IBM New York'ta bir okulun sponsoru; McDonald's, Infosys ve American Group gibi şirketlerin ise kendi eğitim yatırımları var.