Dövizzedelere emsal olacak karar

Japon Yeni ve İsviçre Frangı ile kredi çeken dövizzedeler, Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) tavsiye niteliğindeki kararıyla borçlarını yeniden yapılandırabiliyorlar. TBB'nin bu kararından yararlanan Hikmet Doğan, kredisinin kalan 70 bin liralık bölümünü yeniden yapılandırmayla 8 bin 500 liraya düş

Küresel ekonomik krizin patladığı 2008 yılı öncesinde Japon Yeni ve İsviçre Frangı ile konut kredisi olan dövizzedeler mücadelelerini sürdürüyor.
TBB'nin döviz cinsinden kredi kullananların borçlarını TL cinsinden yeniden yapılandırma kararına dayanarak hakkını arayan dövizzedeler bankaların engelleriyle karşılaşıyor.
Ev almak için 2008 yılında Japon Yeni ile kredi kullanan Hikmet Doğan, TBB'nin bu kararından yararlanarak borcunun kalan 70 bin liralık bölümünü 8 bin 500 liraya kadar düşürmeyi başaranlardan. Ancak Doğan, bu süreçte banka ile yaklaşık 4 ay uğraşmak zorunda kaldığını belirtiyor.

"8 bin 500 lira olarak tekrar yapılandırdık"

Hikmet Doğan, 2008 yılında ev almak için bankaya başvuruda bulunduğunu belirterek, başından geçenleri şöyle anlattı:
"Biz Japon yenini tanımıyorduk; banka bizi o dönemde Japon yenine yönlendirdi. 2008 yılının Ağustos ayında 100 bin lira karşılığında 9.5 milyon Japon yeni kredisi çektim.
O dönemde ilk taksitim bin 420 lirayken, 2-3 taksit sonra rakamlar 2 bin liranın üzerine çıkmaya başladı. En son taksitlerim 2 bin 700 liraya kadar çıktı. Çok zorlandık bunu öderken.
Mart ayında Bankalar Birliği'nin yayınlamış olduğu bir tavsiye kararına istinaden bankamıza yapılandırma için başvuruda bulunduk. Temmuz ayında ise banka bizi yapılandırma için çağırdı. Yaklaşık 26 taksitim daha vardı yani yaklaşık 70 bin lira borcum kalıyordu. Biz bunu 8 bin 500 lira olarak tekrar yapılandırdık ve 6 taksitte ödeme yapacağız. Bu şekilde ben 100 bin lira almış olduğum yaklaşık 170 bin lirayla kapatmış olacağım"

"Aradan 4 ay geçti"

Doğan, TBB'nin tavsiye kararının hemen ardından, kredi kullandığı bankaya başvuruda bulunduğunu aktararak, "Aradan dört ay geçti; dört ay boyunca biz bankadan yazılı veya sözlü, olumlu ya da olumsuz bir karar alamadık" dedi ve ekledi:
"Defalarca bankayı aradık, yazılı cevap vermeleri konusunda talepte bulunduk, en sonunda banka şubesi bana olumsuz cevap verdi. Buna istinaden ben kendilerinde yazılı olarak bana dönüş yapmalarını talep ettim. Bir iki gün sonrada banka beni aradı ve yapılandırmanın olumlu sonuçlandırıldığını ve bizi toplantıya çağırdıklarını söylediler. Israrlarım faydalı oldu mu bilemiyorum ama süreç bu şekilde işledi"
Doğan, bankanın kendilerine ilk olarak bu şekilde bir yapılandırma yapamayacakları yönünde cevap verdiğini, bunun üzerine bankadan ısrarla yazılı cevap istediklerine verdiklerine ve bankayı zorladıklarına vurgu yaptı.

Bunlara dikkat!

Türkiye Bankalar Birliği'nin tavsiye kararına göre, 2007- 2009 yılları yen ve franktaki kur artışından zarar gördüğü için dava açanlar ve borcunun tamamını ödeyenler bu haktan yararlanamıyor.
Kararda ayrıca borç tavanının 250 bin lira olarak belirlenmesi 8 bin civarındaki dövizzedenin çok az bir kısmının yapılandırmadan yararlanması anlamına geliyor.
Buna karşılık, dava açıp kazananlar zararının tamamını tahsil etme olanağına sahipken, TBB kararını kullananlar için mahkeme yolu kapanıyor ve vatandaş bankalar ne takdir ederse ona razı olmak zorunda kalıyor.

Kaynak: CnnTürk/DHA