Dövizzedelere büyük müjde!

Bankalardan aldıkları dövize endeksli krediler nedeniyle yıllardır kur farkı ödeyen dövizzedeler, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na ulaştı

Yaşadıkları sıkıntıların devam ettiğini Başbakan'a bizzat iletme fırsatı bulan dövizzedeler için yeni bir çalışma başlatıldı. Türkiye Bankalar Birliği'nin yapılandırmayla ilgili tavsiye kararının işe yaramadığını söyleyen dövizzedeler, son dönemde İsviçre'nin aldığı karar nedeniyle oluşan kur artışının bile taksitlere yansıtıldığından şikâyet etti.

BDDK ÇALIŞMA BAŞLATTI
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatı üzerine Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) dövizzedelerle ilgili çalışma başlattığı öğrenildi. Davutoğlu'nun danışmanları Dövizzede Derneği'nden (DÖVDER) son durumu anlatan bir rapor da istedi. Bu rapor ve BDDK'nın yapacağı çalışma ay sonuna kadar Başbakan'a iletilecek. Rapor olumlu olursa, dövizzedelerin borçları, TL'ye çevrilecek. DÖVDER Başkanı Hasan Ergen, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun taleplerine olumlu yaklaştığını belirterek "Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) yayımladığı 'tavsiye kararı' bankaların bir kısmı tarafından uygulanmadı. Bazı saçma kriterler bahane edilerek sadece bir kısım dövizzedenin kredileri TL'ye çevirildi. Birçok kişiye 'uyarlama davası açmışsın', 'evin değer kazanmış' gibi bahanelerle TL'ye geçiş hakkı tanınmadı. Halen mağduriyet devam ediyor" dedi.

KUR ARTTI BORÇ ÜÇE KATLANDI
Bankalar, 2006'dan itibaren taksitleri TL kredilere göre daha ucuz olan ancak yüksek kur riski taşıyan Japon Yeni ve İsviçre Frangı kredilerini yoğun olarak pazarlamaya başladı. Kurdaki artışla birlikte, TL karşılığı 100 bin olan dövize endeksli kredinin geri ödemesi 300 bini buldu. Aylık taksitler bin TL iken, 2 ila 3 bin liralara ulaştı. 30 bin civarındaki dövizzededen geriye sorunu çözülmeyen 300-400 kişi kaldı.