Dolandırıcılara karşı büyük hamle

Gayrimenkul alım-satımda sıkça karşılaşılan dolandırıcılık ve hırsızlık olaylarını önleyecek yeni bir sistem devreye girdi.

Tapu alım işlemlerinde sıkça karşılaşılan hırsızlık ve dolandırıcılık  olaylarına önlemek için yeni bir sistem geliştirildi. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) ile İstanbul Takas ve Saklama Bankası (Takasbank) arasında kurulan web tabanlı yeni ‘TapuTakas’ uygulamasıyla, tapular hızlı ve güvenli bir şekilde el değiştirek. Türkiye’nin her noktasında her türlü gayrimenkul alım satımında uygulanacak sisteme erişim bilgisayar ve cep telefonları aracılığıyla yapılacak.

Sistem şöyle uygulanacak; Alıcı ve satıcının anlaşmasından sonra Tapu Dairesi’nden alınan E-Ödeme makbuz numarası ile www.taputakas.com.tr adresinden veya TapuTakas mobil uygulamasından sisteme giriliyor. Satıcı E-Ödeme makbuz numarası ile birlikte gerekli bilgileri sisteme giriyor. Sistem tarafından oluşturulan Takasbank Referans Numarasını  (TVS Ref No) alıcıya iletiliyor. Alıcı E-Ödeme makbuz numarası ve TVS Ref No ile gerekli bilgileri sisteme giriyor. Kimlik bilgileri Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi üzerinden sorgulanıyor.

Alıcı ve satıcı tarafından girilen bilgilerin eşleşmesinin ardından alıcı tarafından gönderilen satış bedeli Takasbank nezdinde açılmış olan özel bir hesapta bloke ediliyor ve bu andan itibaren hem alıcı hem de satıcı için alışveriş süreci güvence altına alınmış oluyor.Tapuda imzalar atıldıktan sonra satışın tescil edildiğine dair Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi üzerinden alınan bilgi ile birlikte, satış bedeli otomatik olarak satıcının sisteme kaydettiği banka (IBAN) hesabına Takasbank tarafından gönderiliyor.İşlemlerin her aşamasında alıcı ve satıcı, cep telefonları üzerinden kısa mesaj ile bilgilendiriliyor. Herhangi bir nedenle gerçekleşmeyen satışlarda TapuTakas sistemi tarafından bloke edilen tutar alıcıya iade ediliyor. Alıcı ve satıcıdan işlem başına 70’er TL ücret alınıyor.

GEÇ KALDIK
TapuTakas uygulaması hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, uygulama için geç kalındığına dikkat çekti. Tapu dolandırıcılığı konusunda çok şikayet aldıklarını belirten Güllüce, “Zararın neresinden dönsek kardır” dedi. Türkiye’de organize suç olaylarının arttığını belirten Güllüce şunları söyledi: “ Bakanlıktan önce belediye başkanlığı yapıyordum. Onun öncesinde de gayrimenkul alım-satım işi ile ilgilendim. Bu süreçte dolandırıcılık olaylarına şahit oldum. Bir defasında satış yaptığım bir vatandaş büyük bir pasaj arsasını para almadan sattığını anlatmıştı.” Uygulanan sistem sayesinde toplu para taşıma sırasında yaşanan hırsızlık, sahte para ve dolandırıcılık olaylarının sona ereceğini belirten Takasbank Genel Müdürü Murat Ulus , 2015’in son çeyreğinde yabancıya gayrimenkul satışında da sistemi uygulamaya başlayacaklarını dile getirdi.