Doğalgazda yüzde 60 tasarruf etmenin yolları

İGDAŞ, doğru kullanıldığında en ekonomik yakıt olan doğalgazın tasarruflu kullanılmasına ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.

Doğalgazın İstanbulların hayatına girmesinin ardından İstanbul nefes alırken, hem çevreci hem de avantajlı bir yakıt olan doğalgazı seçen tüketiciler, ısınmanın yanı sıra diğer kullanım alanları da göz önüne alındığında yıl bazında ciddi bir tasarruf sağlıyor.

Kış mevsiminin ülkemizde ve İstanbul'da iyiden iyiye kendini hissettirdiği, beyaz örtünün yurdu kapladığı şu günlerde, İGDAŞ doğalgazın nasıl daha tasarruflu ve güvenli kullanabileceğine yönelik önerilerini kamuoyuyla paylaştı. Doğalgazın İstanbulluların hayatına girmesiyle birlikte İstanbul nefes alırken, hem çevreci hem de avantajlı bir yakıt olan doğalgazı seçen tüketiciler, yıl bazında ciddi bir tasarruf sağlıyor.
İstanbullular tarafından 1992 yılından bu yana en temiz ve konforlu yakıt olarak kullanılan doğalgaz; bu süre içinde aynı zamanda "en ekonomik yakıt" olma özelliğini de korudu. Doğalgazı sadece kış döneminde kullanılan diğer ısınma yöntemleri ile kıyaslamak yanıltıcı sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle değerlendirme 1 yıl ele alınarak, ısınmanın yanı sıra, mutfak ve banyo yakıt giderleri de hesaba katılarak yapılmalıdır.
İGDAŞ'tan ısı verimliliği ve tasarrufu sağlayan öneriler:
Doğalgazın daha verimli kullanımı konusunda kamuoyunu bilgilendiren İGDAŞ, önerilerini "ısınma" ve "sıcak su temini" şeklinde 2 ana başlıkta sıraladı. Bu önerilerin tamamı uygulandığında yüzde 60'a kadar tasarruf etmek mümkün oluyor. Bu başlıklar:
Isınma;
● Evlerdeki ısı kaybının büyük bir bölümü yalıtımı olmayan binalardan kaynaklanır. Bina yalıtımı yaptıranlar yüzde 40 tasarruf ederler.
● Isı verimliliği sağlamak için oda termostatı kullanmak ve termostatı her 1 derece daha düşük sıcaklığa ayarlamak yüzde 6 yakıt tasarrufu sağlar.
● Pencere ve kapıların PVC doğrama ve çift cam yapılması da yüzde 15 tasarruf sağlar. Eğer bu yapılamıyorsa, pencere ve kapı kenarları sünger ya da fitil ile kapatılabilir.
● Bacalı cihaz kullanan doğalgaz tüketicileri yılda en az bir kez baca temizliği ve bakımı yaptırmalıdır. Bakımı yapılan baca, cihazın yanma verimini artırıp tasarruf sağlar. Ayrıca can ve mal emniyeti bakımından risk oluşturan baca gazı zehirlenmelerinin de önüne geçilmiş olur.
● Doğalgazın tam olarak yakılabilmesi ve eksik yanmanın önüne geçilebilmesi için, yakıcı cihazların bulunduğu mahaldeki havalandırma menfezlerinin kesinlikle kapatılmaması gerekir. Bu da tasarrufa etki eden bir unsurdur.
● Geceleri perdelerin örtülü olması enerji tasarrufu sağlar. Ancak perdelerin radyatörlerin kapamamasına dikkat etmek gerekir.
● Radyatörlerin önünü ve üzerini koltuk, eşya, saksı ve mobilyalarla kapatmamak gerekir.
● Bina yalıtımı yaptırılamıyorsa, radyatörlerin arkasına ısı yalıtım levhaları yerleştirmek, önemli ölçüde ısı tasarrufu sağlar.
Her odayı kullanım amacına uygun farklı sıcaklıkta tutmak ve bunu da ısı ayarlamalı (termostatik) vana kullanarak yapmak önemli ölçüde ısı tasarruf sağlar.
Sıcak su temini;
● Cihazın sıcak su ayar düğmesi varsa 40-42°C'ye ayarlamak gerekir. Böylece suyu soğutmak için yeniden soğuk su kullanmaya gerek kalmaz.
● Evden uzun süre uzak kalınacaksa, cihazı pilot kullanımda tutmak yerine kapatmak gerekir.
● Bulaşık makinesinin tam dolu olarak çalıştırılması gerekir.
● Sıva üzerinden döşenmiş sıcak su borularını izole ettirmek doğalgaz tasarrufu sağlar.