Dinamitler Kentsel dönüşüm için patlayacak!
Türkiye’de 1999 depremi öncesinde yıkımın ne olduğunun dahi bilinmediğini belirten Bulut, afet sonrası yapılan çalışmalar, 2000’li yıllarla birlikte çok sayıda yabancı yatırımcının ülkeye girmesi, alışveriş merkezlerinin çoğalması ve şehir merkezlerinde geniş arazilerin bulunmaması neden
Bulut, Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi çalışmalarıyla yıkım sektörünün daha da gelişeceğini dile getirerek, şunları söyledi:
İşe ilk başladığımız yıllarda sektörde inanılmaz problemler yaşadık. Bir alt sektör olarak dahi gözükmüyordu. Teknik altyapı yoktu, yönetmelik altyapısı yoktu. İdareler, işverenler ihale açacakları zaman teknik şartnameler oluşturulamıyordu. Konuyla ilgili bilgiye sahip teknik insan yoktu. Şimdiyse Türkiye’de ‘bu işi yapıyorum’ diyen çok firma bulursunuz. Ancak bunlar içinde de sadece yıkım işini yapan çok az sayıda firma vardır. Yıkım hâlâ genelde, hafriyat, geri Dönüşüm gibi işlerin yanında yan iş olarak yapılıyor” diye konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’dan yetkililerin Kentsel Dönüşüm kapsamında yaklaşık 7 milyon konutun yıkılacağını açıkladığını anımsatan Bulut, en az 20-30 yıllık uzun soluklu bu çalışmanın yıkım sektörünü hareketlendirecek bir proje olduğunu ifade etti.
Doğru yöntem önemli
Bulut, yıkımda doğru yöntemlerin kullanılmasının önemine değinerek, şunları söyledi: “Binanın yukarıdan aşağıya yıkılması lazım. Hiçbir zaman aşağıdan müdahaleyle bina yıkılmamalı. Çökertme metodu, kesinlikle yapılmaması lazım. Profesyonel olarak çökertme metodunu uygulayanlar var ama doğru bir yöntem değil.
Yönetmelik için Bakanlığa verdiğimiz öneri dosyasında da bunu belirttik. Kesinlikle binalar, aşağıdan klon keserek, kırarak çökertilmemeli. Van’da bunun benzeri iş kazalarını gördük. Bina yukarıdan aşağıya yıkılır, kesin ve net.”
Dinamitli yıkım başlıyor
Türkiye’de, bir iki aya kadar dinamitli yıkım teknolojisinin uygulanmaya başlayacağına dikkati çeken Bulut, gelişmiş ülkelerde kullanılan bu metodun, dünyada sadece 8 ya da 10 firma tarafından uygulandığını kaydetti. Bulut, uygulaması Türkiye’de yasak olan bu metoda, hazırlanan Yıkım Yönetmeliği’nin yeşil ışık yaktığını vurgulayarak, ancak Bakanlığın incelemesi sonrasında vereceği sertifikasyon şartının aranacağını söyledi.
Türkiye’deki yapılaşmanın, genellikle dinamitli yıkıma uygun olmadığına işaret eden Bulut, “Türkiye’de patlatma yönteminin uygulanabileceği binalar da uygulanamayacağı binalar da var. Bir yerde patlatma yapacaksanız önce çevreyi ve yapıları incelemeniz lazım” dedi.