Dev proje 3. Havalimanı'na 'Yakıt Çiftliği' geliyor
3.Havalimanı'nın yakıt ihtiyacını sağlayacak olan "Yakıt Çiftliği" projesi için düğmeye basıldı
3. Havalimanı kapsamında hayata geçirilecek yakıt çiftliği projesi için düğmeye basıldı. İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş. tarafından İstanbul İli, Arnavutköy İlçesi sınırları içerisinde yapılması planlanan “İstanbul Yeni Havalimanı Yakıt Çiftliği ve Hidrant Hatları Projesi” için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliğinin 9. Maddesi gereğince 8 Eylül tarihinde halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla “Halkın Katılımı Toplantısı” yapılacak.
4 fazda tamamlanacak 3. Havalimanı projesi kapsamında yakıt çiftliği ve yakıt iskelesi ünitelerinin inşası faz 1 kısmında yani 2017-2018 yıllarında tamamlanacak.
Nihai aşamada havaalanı; altı adet piste, yolcu terminaline ve uyduya (uluslararası ve iç hat); hava trafiği kontrol kulelerine, hava yolcu hareketi istasyonuna, bir adet kargo terminaline, bakım ünitesine, kargo apronuna, hangarlara ve yardımcı binalara, bir adet VIP terminaline, yakıt çiftliğine, yakıt teslimat iskelesine, itfaiye hizmetlerine, bir adet metro bağlantısına, havaalanı hizmet yollarına ve havaalanı bağlantı yollarına sahip olacak şekilde tasarlandı.
Projenin geliştirilmesi aşamasında, bahse konu üniteler için gerekli tasarım ve boyutlandırma çalışmaları yürütüldü. Havalimanına jet yakıtı yapacak deniz vasıtalarına yer sağlayacak yakıt iskelesi ve iskele ile yakıt çiftliği arasında yakıtın taşınmasını sağlayacak boru hatları projeleri ile ilgili olarak projenin toplam 210 milyon liralık yatırımla inşa edilmesi hedefleniyor.
Uçaklara ikmal edilecek yakıt, yakıt çiftliğinde yer alacak tanklarda depolanacak. Proje kapsamında toplamda 10 adet yakıt tankı kurulması planlanıyor. Yakıt çiftliğinin kaplayacağı toplam alan yaklaşık 17 hektar olarak belirlendi.
Havalimanında yakıt depolama ihtiyacı hesaplanırken, en yoğun yolcu trafiği günü dikkate alınarak beş günlük bir yakıt miktarının elde tutulması düşünülmüş durumda.
Bu doğrultuda; Proje sahibi tarafından İstanbul Atatürk Uluslararası Havalimanı’na ait yakıt talebi ve en yüksek yakıt tüketimine ilişkin temel veriler temin edildi ve proje kapsamında ihtiyaç duyulacak yakıt tahmini yapıldı.
Deniz yolu vasıtası ile teslim edilecek partilerin minimumda 60 bin metreküp ve en fazla 10 günlük bir teslimat süresine sahip olacağı varsayılmış durumda. 3. Havalimanı’nın yüksek orandaki yakıt ihtiyacını karşılamanın en uygun yöntemi olarak denizden taşıma ve jetty boru hattı ile iletme düşünülmüş. Uçaklara yakıt ikmali yeraltında bulunan hidrant hatları vasıtasıyla yakıt çiftliğinden (yakıt tanklarından) alınarak yapılacak.
Proje kapsamında inşa edilecek yakıt çiftliğinde yalnızca uçak yakıtı depolanacak ve bu yakıt hidrant hatları ile uçaklara ikmal edilecek.
Bu doğrultuda herhangi bir üretim ya da işleme faaliyeti yapılması planlanmıyor. Gereksinimlere göre alma, verme, dinlendirme ve yedek/bakım için yeni yakıt çiftliği tesisinde toplam kapasitesi 300 bin metreküp olan minimum 10 tank bulunacak.
Gelecekte yapılacak potansiyel bir genişleme sonucunda ihtiyaç duyulacak ek tanklar, havalimanının gelecekteki büyümesine uygun olarak 2023'ten başlanarak sağlanacak.Tipik bir acil durum stoku 2 ila 3 günlük olarak planlandı. Uçak yakıtının, Karadeniz üzerinden deniz yolu ile olası seyrek tedarik nedeniyle, Proje hesaplamalarına esas teşkil etmek üzere bu süre 10 gün olarak alındı.
Buna ek olarak, acil durum stoku normal operasyonlarda kullanılmayaca. Proje kapsamında inşa edilecek yakıt çiftliği ve hidrant sistemi ile altyapı inşaatının birbirine paralel olarak yürütülmesi planlanıyor.
Birbirine paralel bu işlerin tamamlanmasıyla, yakıt çiftliği tam kapasiteye ulaşacak ve toplam depolama hacmi 300 bin olacak.
Proje’nin toplam inşa süresi yaklaşık iki yıl olarak tahmin edilmekte ve inşaat sürecinin 2018 yılı ilk çeyreği sonunda tamamlanacağı öngörülmektedir. Yakıt çiftliği tesisi ve hidrant hatlarının havalimanı işletimi boyunca işletilmesi planlanmıştır.
150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olması hedeflenen 3. havalimanında inşaat çalışmaları hızla sürerken, yeni gelişmeler de peş peşe geliyor. 29 Ekim 2017 tarihinde hizmete girecek 3. Havalimanı'nda terminal binası için düğmeye basıldı. ÇED sürecinin başladığı İGA terminal binası yaklaşık 140 bin metrekarelik alan üzerinde yükselecek.
İGA terminal binası sayesinde uçakların gerekli yakıtları deniz yoluyla getirilecek. 133.580.000 TL'lik bedelle gerçekleştirilecek İGA terminal binası ile havalimanının işletme aşamalarında İstanbul'un mevcut trafik yüküne minimum düzeyde ilave yük getirilmesi planlanıyor.
Söz konusu proje 'terminal 1' ve 'terminal 2' olarak adlandırıldı. Terminal 1 kısmına sadece akaryakıt gemileri yanaşırken, terminal 2 isimli kısma akaryakıt, kuru yük ve genel kargo gemileri yanaşacak.
İGA İkmal Terminali Projesi ile;
- 550 metre boyunda doğu dalgakıranı,
- 175 metre boyutunda mahmuz yapısı,
- 4 adet bağlama dolfeni, 2 adet yaslanma ve bağlanma dolfeni ve yükleme platformu ve kedi yollarından oluşan toplam 320 m uzunluğundaki “Terminal 1” yanaşma yeri,
- 260 metre uzunluğundaki “Terminal 2” yanaşma yeri,
- Limana 100 bin DWT ve 50 bin DWT’luk gemilerin yanaşabilmesi için yeterli derinliğin sağlanması için yaklaşık 300.000 m²’lik alan -17,5 metreye, yaklaşık 220 bin metrekarelik alan -15 metreye olacak şekilde toplam 520 bin metrekarelik bir alanda tarama işlemi,
- Yaklaşık bin 500 metre boyunca sönümleyici tahkimat yapısı yapılması planlanmış durumda.
Denizde yer alan bu projenin kıyı alanı ise (kara bölgesi) “Kıyı Rehabilite Alanı” kapsamında kalıyor.
Havalimanı projesinin hayata geçmesi ile uçaklara akaryakıt ikmal hizmeti verilebilmesi için ilk fazda günde 14.000 metreküplük yakıtın temin edilmesi gerekeceği öngörülmüş durumda. Söz konusu yakıtın karayolu ile getirilmesi durumunda günlük ortalama 500 adet aracın giriş çıkış yapması söz konusu olacaktı.
Bu durum hem taşınan malzemenin niteliği hem de trafiğe getireceği ilave yükten dolayı riskli olarak görülmüş ve akaryakıtın deniz yolu ile getirilmesi gündeme gelmişti. Akaryakıt hem yurtiçinden hem de yurt dışından gemilerle temin edilecek.
DEV GEMİLERE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
Rüzgar ve dalga koşulları, zemin özellikleri, koruma alanlarına olan mesafeler gibi sebeplerden ötürü proje için en uygun yer olarak Arnavutköy sınırlarında kalan Akpınar ve Yeniköy arasında kalan sahil şeridindeki kıyı rehabilite alanı seçildi.
Korunaklı bir koy konumunda olan kıyı şeridine yapılacak olan iskelelerden ilki 320 metre uzunluğunda olacak ve sadece akaryakıt gemilerini ağırlayacak. 100 bin DWT ağırlığındaki dev akaryakıt gemilerine ev sahipliği yapacak terminal için derinlik 9.5 metreden 17.5 metreye indirilecek.
50 bin DWT ağırlığında, daha küçük gemilerin yanaşacağı ikinci terminale yakıt gemilerinin yanı sıra kuru yük ve kargo gemileri de yanaşabilecek. Bu terminal için 10 metre olan derinlik 15 metreye kadar indirilecek. Projede limana yanaşacak gemilerin kötü hava koşullarından etkilenmemesi için 550 metre uzunluğunda dalgakıran ve 175 metre uzunluğunda mahmuz ve yapılacak.
YOLCU SALONU TAMAM
3.havalimanının “ ilk” yolcu salonu tamamlandı. Örnek olarak yapılan yolcu salonunda bekleme koltuklarından, yürüyen merdivenin örneklemesine, uçakların iniş kalkış saatlerini gösteren elektronik panolara kadar tüm detayları yer alıyor.
Bittiğinde yıllık kapasitesi 200 milyon yolcu olacağı belirtilen 3. havalimanında ana terminal binası artık yükselmeye başlarken, zemin düzeltme çalışmalarında 2 bin 200 kamyon, günde yaklaşık 1 milyon metreküp toprağı şantiye içinde bir yerden bir yere taşıyor. Projenin şu ana kadar yüzde 28’si tamamlanmış durumda.
YÜZDE 28'Sİ TAMAMLANDI
Başbakanlığı döneminde temeli Recep Tayyip Erdoğan tarafından 7 Haziran 2014 tarihinde atılan 3. havalimanı artık ortaya çıkmaya başladı. Projenin şu ana kadar yüzde 28’sinin tamamlandığı belirtilirken şu ana kadar şantiye içinde 374 milyon metreküp kazı yapıldığı, 105 milyon metreküp de dolgu yapıldığı belirtildi.
Toplam 76,5 milyon metrekare proje alanı bulunan dev şantiyede ilk fazda yapılması planlanan yıllık kapasitesi 90 milyon yolcu kapasiteli ana terminal binası artık yükselmeye başladı. 1 milyon 300 metre kare kapalı alanıyla dev binada, 18 bin araç kapasiteli katlı otopark bulunuyor. Terminal binası için 1 milyon metreküp beton, 180 bin ton demir kullanılacak. Ternimalin çatı alanı 450 bin metre kare, Terminalin cephe alanı ise 500 metre kare olacak.
Ana Terminal binasında çalışmalar hızla sürerken, yolcuların uçağa binerken kullanacağı bir salon örnek olarak yapıldı ve tamamlandı. Dış cam kaplamalarından, içindeki tüm detayları ile tamamlanan yolcu salonunda yürüyen merdiven örneklemesi de bulunuyor. Uçakların geliş ve gidiş saatlerini gösteren elektronik panolar ile uçaklara binilen körüklere giden yolcu kapılarını gösteren elektronik kapı işaretleri de salondaki yerini aldı.
3. havalimanının şantiyesinde dev bir iş makinesi ordusu çalışıyor. Şantiye’de çalışan 2 bin 200 kamyon günde yaklaşık 1 milyon metreküp toprağı kazı yapılan alanlardan dolgu yapılan alanlara doğru taşıyor. Şantiye içindeki kamyon trafiği şu anda inanılmaz boyutlarda. Dev şantiyede ayrıca 252 Ekskavatör, 60 kule vinç, 57 greyder, 124 silindir, 101 dozer, 60 eklemli kamyon, 57 tekerlekli yükleyici, 23 mobil vinç, 70 beton mikser ve 18 adet beton pompası başta olmak üzere toplam 3 bin 22 inşaat makinesi çalıştığı belirtildi.
16 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR BU SAYI 30 BİNE ÇIKACAK
2016 yılının Mayıs ayı itibariyle ise bin 500 beyaz yakalı olmak üzere yaklaşık 16 bin kişinin şantiyede görev yaptığı belirtildi. Bu sayının 30 bin kişiye ulaşması bekleniyor. Havalimanı inşaatında 3. faza geçildiğinde bir terminal binasının yanı sıra bir hava trafik kulesi daha inşa edilecek. Bu fazda havalimanında kuzey-güney doğrultusunda 60 metre genişliğinde bir pist daha eklenecek.
4 FAZDA TAMAMLANACAK
3. Havalimanı hazırlanan plana göre 4 fazda tamamlanacak. Faz 1 de, Yıllık kapasitesi 90 milyon yolcu olan ana terminal binası, bir adet ana hava trafik kontrol kulesi, 2 adet Kuzey-Güney doğrultusunda 60 metre genişliğinde A380 uçaklarının inebileceği donanımda 3.75 km ve 4.1 kilometrelik pist, 114 tanesi Ana Terminal’e yakalaşan uçak olmak üzere toplam 347 adet uçak park alanı, hangar, kargo/antrepo, catering, yer hizmetlerini sağlayan havaalanı destek tesisleri ile 18 bin araç kapasiteli kapalı otopark alanı bulunuyor.
Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından faz 1’in ikinci bölümünde Kuzey-Güney doğrultusunda üçüncü bir pist daha yapılacağı belirtildi. Yıllık yolcu kapasitesi 80 milyona ulaştığında yatırımlar başlanarak Faz 2’ye geçileceği belirtildi. 2. fazda bir adet hava trafik kontrol kulesi, doğu-batı doğrultusunda 60 metre genişliğinde A 380 uçaklarının inebileceği pist ve ilgili taksi yolları, gerekli destek tesisleri yapılacak.
Yeni yapılacak terminal binası ile ana terminal binası arasında yolcu taşıyan sistemler yapılacak. Projenin 4. fazında ise bir adet uydu terminal binası, kuzey –güney doğrultusunda bir pist ve ilgili taksi yolları ve gerekli destek tesisleri yapılacak. Havalimanın ilk fazın tamamlanmasının ardından 26 Şubat 2018 tarihinde düzenlenecek bir törenle ulaşıma açılacak. Havalimanında diğer fazlar ulaşım devam ederken tamamlanması planlanıyor.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan daha önce üçüncü havalimanı şantiyesini ziyaret etmişti. Havalimanı şantiyesine helikopterle gelen Bakan Arslan’ı Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, İstanbul Grand Airport (İGA) Havalimanları Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Akçayoğlu ve diğer yöneticiler karşıladı.
Havalimanı inşaatı ile ilgili Arslan’a bilgi veren Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, havalimanını vaad ettikleri tarihte tamamlamak için tüm güçleri ile çalıştıklarını söyledi.
Özdemir, "Bu güne kadar yaklaşık 2 milyar Euro kaynak harcamış bulunuyoruz. Bu da fiili olarak projenin yüzde 27’sinin tamamlanmış olduğu anlamına gelmektedir" dedi.
Özdemir, şu ana kadar havalimanı arazisinde 374 milyon metreküp kazı yapıldığını, 105 milyon metreküp de dolgu yapıldığını söyledi.
Bu rakamları Atatürk Barajı ile kıyaslayan Özdemir,11 yılda tamamlanan Atatürk Barajı’nın toplam dolgu miktarının 80 milyon metreküp olduğunu ifade etti.
76 milyon 500 bin metrekarelik inşaat alanını kapsayan projenin ilk fazının 2018 yılında hizmete girmesi planlanıyor.
Kübra Genç/Habertürk.com.tr
4 fazda tamamlanacak 3. Havalimanı projesi kapsamında yakıt çiftliği ve yakıt iskelesi ünitelerinin inşası faz 1 kısmında yani 2017-2018 yıllarında tamamlanacak.
Nihai aşamada havaalanı; altı adet piste, yolcu terminaline ve uyduya (uluslararası ve iç hat); hava trafiği kontrol kulelerine, hava yolcu hareketi istasyonuna, bir adet kargo terminaline, bakım ünitesine, kargo apronuna, hangarlara ve yardımcı binalara, bir adet VIP terminaline, yakıt çiftliğine, yakıt teslimat iskelesine, itfaiye hizmetlerine, bir adet metro bağlantısına, havaalanı hizmet yollarına ve havaalanı bağlantı yollarına sahip olacak şekilde tasarlandı.
Projenin geliştirilmesi aşamasında, bahse konu üniteler için gerekli tasarım ve boyutlandırma çalışmaları yürütüldü. Havalimanına jet yakıtı yapacak deniz vasıtalarına yer sağlayacak yakıt iskelesi ve iskele ile yakıt çiftliği arasında yakıtın taşınmasını sağlayacak boru hatları projeleri ile ilgili olarak projenin toplam 210 milyon liralık yatırımla inşa edilmesi hedefleniyor.
Uçaklara ikmal edilecek yakıt, yakıt çiftliğinde yer alacak tanklarda depolanacak. Proje kapsamında toplamda 10 adet yakıt tankı kurulması planlanıyor. Yakıt çiftliğinin kaplayacağı toplam alan yaklaşık 17 hektar olarak belirlendi.
Havalimanında yakıt depolama ihtiyacı hesaplanırken, en yoğun yolcu trafiği günü dikkate alınarak beş günlük bir yakıt miktarının elde tutulması düşünülmüş durumda.
Bu doğrultuda; Proje sahibi tarafından İstanbul Atatürk Uluslararası Havalimanı’na ait yakıt talebi ve en yüksek yakıt tüketimine ilişkin temel veriler temin edildi ve proje kapsamında ihtiyaç duyulacak yakıt tahmini yapıldı.
Deniz yolu vasıtası ile teslim edilecek partilerin minimumda 60 bin metreküp ve en fazla 10 günlük bir teslimat süresine sahip olacağı varsayılmış durumda. 3. Havalimanı’nın yüksek orandaki yakıt ihtiyacını karşılamanın en uygun yöntemi olarak denizden taşıma ve jetty boru hattı ile iletme düşünülmüş. Uçaklara yakıt ikmali yeraltında bulunan hidrant hatları vasıtasıyla yakıt çiftliğinden (yakıt tanklarından) alınarak yapılacak.
Proje kapsamında inşa edilecek yakıt çiftliğinde yalnızca uçak yakıtı depolanacak ve bu yakıt hidrant hatları ile uçaklara ikmal edilecek.
Bu doğrultuda herhangi bir üretim ya da işleme faaliyeti yapılması planlanmıyor. Gereksinimlere göre alma, verme, dinlendirme ve yedek/bakım için yeni yakıt çiftliği tesisinde toplam kapasitesi 300 bin metreküp olan minimum 10 tank bulunacak.
Gelecekte yapılacak potansiyel bir genişleme sonucunda ihtiyaç duyulacak ek tanklar, havalimanının gelecekteki büyümesine uygun olarak 2023'ten başlanarak sağlanacak.Tipik bir acil durum stoku 2 ila 3 günlük olarak planlandı. Uçak yakıtının, Karadeniz üzerinden deniz yolu ile olası seyrek tedarik nedeniyle, Proje hesaplamalarına esas teşkil etmek üzere bu süre 10 gün olarak alındı.
Buna ek olarak, acil durum stoku normal operasyonlarda kullanılmayaca. Proje kapsamında inşa edilecek yakıt çiftliği ve hidrant sistemi ile altyapı inşaatının birbirine paralel olarak yürütülmesi planlanıyor.
Birbirine paralel bu işlerin tamamlanmasıyla, yakıt çiftliği tam kapasiteye ulaşacak ve toplam depolama hacmi 300 bin olacak.
Proje’nin toplam inşa süresi yaklaşık iki yıl olarak tahmin edilmekte ve inşaat sürecinin 2018 yılı ilk çeyreği sonunda tamamlanacağı öngörülmektedir. Yakıt çiftliği tesisi ve hidrant hatlarının havalimanı işletimi boyunca işletilmesi planlanmıştır.
150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olması hedeflenen 3. havalimanında inşaat çalışmaları hızla sürerken, yeni gelişmeler de peş peşe geliyor. 29 Ekim 2017 tarihinde hizmete girecek 3. Havalimanı'nda terminal binası için düğmeye basıldı. ÇED sürecinin başladığı İGA terminal binası yaklaşık 140 bin metrekarelik alan üzerinde yükselecek.
İGA terminal binası sayesinde uçakların gerekli yakıtları deniz yoluyla getirilecek. 133.580.000 TL'lik bedelle gerçekleştirilecek İGA terminal binası ile havalimanının işletme aşamalarında İstanbul'un mevcut trafik yüküne minimum düzeyde ilave yük getirilmesi planlanıyor.
Söz konusu proje 'terminal 1' ve 'terminal 2' olarak adlandırıldı. Terminal 1 kısmına sadece akaryakıt gemileri yanaşırken, terminal 2 isimli kısma akaryakıt, kuru yük ve genel kargo gemileri yanaşacak.
İGA İkmal Terminali Projesi ile;
- 550 metre boyunda doğu dalgakıranı,
- 175 metre boyutunda mahmuz yapısı,
- 4 adet bağlama dolfeni, 2 adet yaslanma ve bağlanma dolfeni ve yükleme platformu ve kedi yollarından oluşan toplam 320 m uzunluğundaki “Terminal 1” yanaşma yeri,
- 260 metre uzunluğundaki “Terminal 2” yanaşma yeri,
- Limana 100 bin DWT ve 50 bin DWT’luk gemilerin yanaşabilmesi için yeterli derinliğin sağlanması için yaklaşık 300.000 m²’lik alan -17,5 metreye, yaklaşık 220 bin metrekarelik alan -15 metreye olacak şekilde toplam 520 bin metrekarelik bir alanda tarama işlemi,
- Yaklaşık bin 500 metre boyunca sönümleyici tahkimat yapısı yapılması planlanmış durumda.
Denizde yer alan bu projenin kıyı alanı ise (kara bölgesi) “Kıyı Rehabilite Alanı” kapsamında kalıyor.
Havalimanı projesinin hayata geçmesi ile uçaklara akaryakıt ikmal hizmeti verilebilmesi için ilk fazda günde 14.000 metreküplük yakıtın temin edilmesi gerekeceği öngörülmüş durumda. Söz konusu yakıtın karayolu ile getirilmesi durumunda günlük ortalama 500 adet aracın giriş çıkış yapması söz konusu olacaktı.
Bu durum hem taşınan malzemenin niteliği hem de trafiğe getireceği ilave yükten dolayı riskli olarak görülmüş ve akaryakıtın deniz yolu ile getirilmesi gündeme gelmişti. Akaryakıt hem yurtiçinden hem de yurt dışından gemilerle temin edilecek.
DEV GEMİLERE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
Rüzgar ve dalga koşulları, zemin özellikleri, koruma alanlarına olan mesafeler gibi sebeplerden ötürü proje için en uygun yer olarak Arnavutköy sınırlarında kalan Akpınar ve Yeniköy arasında kalan sahil şeridindeki kıyı rehabilite alanı seçildi.
Korunaklı bir koy konumunda olan kıyı şeridine yapılacak olan iskelelerden ilki 320 metre uzunluğunda olacak ve sadece akaryakıt gemilerini ağırlayacak. 100 bin DWT ağırlığındaki dev akaryakıt gemilerine ev sahipliği yapacak terminal için derinlik 9.5 metreden 17.5 metreye indirilecek.
50 bin DWT ağırlığında, daha küçük gemilerin yanaşacağı ikinci terminale yakıt gemilerinin yanı sıra kuru yük ve kargo gemileri de yanaşabilecek. Bu terminal için 10 metre olan derinlik 15 metreye kadar indirilecek. Projede limana yanaşacak gemilerin kötü hava koşullarından etkilenmemesi için 550 metre uzunluğunda dalgakıran ve 175 metre uzunluğunda mahmuz ve yapılacak.
YOLCU SALONU TAMAM
3.havalimanının “ ilk” yolcu salonu tamamlandı. Örnek olarak yapılan yolcu salonunda bekleme koltuklarından, yürüyen merdivenin örneklemesine, uçakların iniş kalkış saatlerini gösteren elektronik panolara kadar tüm detayları yer alıyor.
Bittiğinde yıllık kapasitesi 200 milyon yolcu olacağı belirtilen 3. havalimanında ana terminal binası artık yükselmeye başlarken, zemin düzeltme çalışmalarında 2 bin 200 kamyon, günde yaklaşık 1 milyon metreküp toprağı şantiye içinde bir yerden bir yere taşıyor. Projenin şu ana kadar yüzde 28’si tamamlanmış durumda.
YÜZDE 28'Sİ TAMAMLANDI
Başbakanlığı döneminde temeli Recep Tayyip Erdoğan tarafından 7 Haziran 2014 tarihinde atılan 3. havalimanı artık ortaya çıkmaya başladı. Projenin şu ana kadar yüzde 28’sinin tamamlandığı belirtilirken şu ana kadar şantiye içinde 374 milyon metreküp kazı yapıldığı, 105 milyon metreküp de dolgu yapıldığı belirtildi.
Toplam 76,5 milyon metrekare proje alanı bulunan dev şantiyede ilk fazda yapılması planlanan yıllık kapasitesi 90 milyon yolcu kapasiteli ana terminal binası artık yükselmeye başladı. 1 milyon 300 metre kare kapalı alanıyla dev binada, 18 bin araç kapasiteli katlı otopark bulunuyor. Terminal binası için 1 milyon metreküp beton, 180 bin ton demir kullanılacak. Ternimalin çatı alanı 450 bin metre kare, Terminalin cephe alanı ise 500 metre kare olacak.
Ana Terminal binasında çalışmalar hızla sürerken, yolcuların uçağa binerken kullanacağı bir salon örnek olarak yapıldı ve tamamlandı. Dış cam kaplamalarından, içindeki tüm detayları ile tamamlanan yolcu salonunda yürüyen merdiven örneklemesi de bulunuyor. Uçakların geliş ve gidiş saatlerini gösteren elektronik panolar ile uçaklara binilen körüklere giden yolcu kapılarını gösteren elektronik kapı işaretleri de salondaki yerini aldı.
3. havalimanının şantiyesinde dev bir iş makinesi ordusu çalışıyor. Şantiye’de çalışan 2 bin 200 kamyon günde yaklaşık 1 milyon metreküp toprağı kazı yapılan alanlardan dolgu yapılan alanlara doğru taşıyor. Şantiye içindeki kamyon trafiği şu anda inanılmaz boyutlarda. Dev şantiyede ayrıca 252 Ekskavatör, 60 kule vinç, 57 greyder, 124 silindir, 101 dozer, 60 eklemli kamyon, 57 tekerlekli yükleyici, 23 mobil vinç, 70 beton mikser ve 18 adet beton pompası başta olmak üzere toplam 3 bin 22 inşaat makinesi çalıştığı belirtildi.
16 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR BU SAYI 30 BİNE ÇIKACAK
2016 yılının Mayıs ayı itibariyle ise bin 500 beyaz yakalı olmak üzere yaklaşık 16 bin kişinin şantiyede görev yaptığı belirtildi. Bu sayının 30 bin kişiye ulaşması bekleniyor. Havalimanı inşaatında 3. faza geçildiğinde bir terminal binasının yanı sıra bir hava trafik kulesi daha inşa edilecek. Bu fazda havalimanında kuzey-güney doğrultusunda 60 metre genişliğinde bir pist daha eklenecek.
4 FAZDA TAMAMLANACAK
3. Havalimanı hazırlanan plana göre 4 fazda tamamlanacak. Faz 1 de, Yıllık kapasitesi 90 milyon yolcu olan ana terminal binası, bir adet ana hava trafik kontrol kulesi, 2 adet Kuzey-Güney doğrultusunda 60 metre genişliğinde A380 uçaklarının inebileceği donanımda 3.75 km ve 4.1 kilometrelik pist, 114 tanesi Ana Terminal’e yakalaşan uçak olmak üzere toplam 347 adet uçak park alanı, hangar, kargo/antrepo, catering, yer hizmetlerini sağlayan havaalanı destek tesisleri ile 18 bin araç kapasiteli kapalı otopark alanı bulunuyor.
Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından faz 1’in ikinci bölümünde Kuzey-Güney doğrultusunda üçüncü bir pist daha yapılacağı belirtildi. Yıllık yolcu kapasitesi 80 milyona ulaştığında yatırımlar başlanarak Faz 2’ye geçileceği belirtildi. 2. fazda bir adet hava trafik kontrol kulesi, doğu-batı doğrultusunda 60 metre genişliğinde A 380 uçaklarının inebileceği pist ve ilgili taksi yolları, gerekli destek tesisleri yapılacak.
Yeni yapılacak terminal binası ile ana terminal binası arasında yolcu taşıyan sistemler yapılacak. Projenin 4. fazında ise bir adet uydu terminal binası, kuzey –güney doğrultusunda bir pist ve ilgili taksi yolları ve gerekli destek tesisleri yapılacak. Havalimanın ilk fazın tamamlanmasının ardından 26 Şubat 2018 tarihinde düzenlenecek bir törenle ulaşıma açılacak. Havalimanında diğer fazlar ulaşım devam ederken tamamlanması planlanıyor.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan daha önce üçüncü havalimanı şantiyesini ziyaret etmişti. Havalimanı şantiyesine helikopterle gelen Bakan Arslan’ı Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, İstanbul Grand Airport (İGA) Havalimanları Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Akçayoğlu ve diğer yöneticiler karşıladı.
Havalimanı inşaatı ile ilgili Arslan’a bilgi veren Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, havalimanını vaad ettikleri tarihte tamamlamak için tüm güçleri ile çalıştıklarını söyledi.
Özdemir, "Bu güne kadar yaklaşık 2 milyar Euro kaynak harcamış bulunuyoruz. Bu da fiili olarak projenin yüzde 27’sinin tamamlanmış olduğu anlamına gelmektedir" dedi.
Özdemir, şu ana kadar havalimanı arazisinde 374 milyon metreküp kazı yapıldığını, 105 milyon metreküp de dolgu yapıldığını söyledi.
Bu rakamları Atatürk Barajı ile kıyaslayan Özdemir,11 yılda tamamlanan Atatürk Barajı’nın toplam dolgu miktarının 80 milyon metreküp olduğunu ifade etti.
76 milyon 500 bin metrekarelik inşaat alanını kapsayan projenin ilk fazının 2018 yılında hizmete girmesi planlanıyor.
Kübra Genç/Habertürk.com.tr