Deniz kirliliğine karşı Eminönü ve Tuzla'da iki önemli adım atıldı

Deniz kirliliğini önlemek için Eminönü İskelesi'nde 8 çöp toplama teknesi denize indirildi, Tuzla'da ise ‘Deniz Kirliliğine Müdahale Tatbikatı' yapıldı

İstanbul’un en büyük sorunlarından olan deniz çöplerinin temizlenmesi için iki önemli adım atıldığını kaydeden Bakan Bayraktar, kıyı tesisleri ile ilgili mevzuat kapsamında Tuzla’da gerçekleştiren tatbikatın altı ayda bir tekrarlanacağını kaydetti.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Üsküdar Belediyesi işbirliği ile Üsküdar Eminönü İskelesi’nde düzenlenen 8 adet çöp toplama teknesinin denize indirilme törenine katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın talimatıyla deniz dibindeki dalgıçlar, ilk temizliklerini yaptılar. Suya indirilen bu teknelerin denizleri temizleyeceğini söyleyen Bayraktar, “Bakanlık olarak, dalgıçları ile birlikte kiraladığımız 8 tekne sayesinde İstanbul boğazı bundan böyle daha temiz olacak. Dalgıçlar deniz dibindeki çöpleri toplayacak. Aynı zamanda görevliler deniz yüzeyini temizleyecek” dedi. 
 
KİRLİLİĞİNİN YÜZDE 30’U İNSANLARDAN KAYNAKLANIYOR
 
Bakan Erdoğan Bayraktar, yapılan çalışmalarının önemi dikkat çekerek “İstanbul Boğaz kirli olursa denize girilmez, balık yetişmez ve deniz keyfi yapılamaz. Esas olan denizi temiz tutmak ve çöpleri denize atmamaktır. Yetkililerin yaptığı araştırmalar gösteriyor ki denizdeki kirliliğin yüzde 30’u insanların attığı çöplerden kaynaklanıyor. Diğer kısmı ise derelerden ve deniz araçlarından kaynaklanan kirlilikten oluşuyor” dedi.
 
HALİÇ’TEN 7 MİLYON METREKÜP ÇAMUR ÇIKTI
 
Erdoğan Bayraktar, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çok ciddi temizlik çalışmaları var. Bu çalışma ilk kez bugün yapılmıyor. Bundan 20 sene evvel boğaz çok kirliydi. İstanbul’un sadece birkaç noktasında denize girilebiliyordu. Çöp ve çamur doluydu. Başbakanımız, büyükşehir belediye başkanı olduğu dönemde Haliç çamur doluydu. O dönemde bize hatta Haliç’i kapatmamız gerektiğini söylediler. Bunlara kulak asmayan Başbakanımız Haliç’i temizlemeye karar verdi.  Haliç’ten yaklaşık 7 milyon metreküp çamur çıkarıldı” dedi
 
DENİZ KİRLİLİĞİ TATBİKATI YILDA İKİ KEZ YAPILACAK
 
Üsküdar programından sonra Tuzla’daki tersaneler bölgesinde düzenlenen Deniz Kirliliğine Müdahale Tatbikatı’na katılan Bakan Bayraktar, kıyı tesisleri ile ilgili mevzuat kapsamında acil müdahale konusunda imkan ve kabiliyetlerin geliştirilmesi ve tüm katılımcıların araç, gereç ve ekipman kullanım becerilerinin artırılması amacı ile bundan böyle tatbikatın 6 ayda bir tekrarlanacağını açıkladı.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın görev ve sorumlulukları arasından yer alan deniz emniyetinin sağlanması ve deniz kirliliğinin önlenmesi için ciddi çalışmalar yaptıklarını sözlerine ekleyen Bakan Bayraktar, başarı ile tamamlanan tatbikat için “Bu sayede, muhtemel tehlikeler karşısında mevcut durumumuzu gözden geçirme fırsatı da buluyoruz” dedi.
 
KIYI TESİSLERİNİN DENETİMLERİNE BAŞLANDI
 
Gemilerin seyir esnasında ürettikleri yağlı atıkların yanı sıra; yükleme boşaltma işlemleri sırasında, kıyı tesislerinde meydana gelen operasyonel hatalardan kaynaklanan petrol döküntülerinin deniz ve hava kirliliğine neden olduğunun tespit edildiğini kaydeden Bakan Erdoğan Bayraktar, Bakanlığın en önemli görevlerinden birinin de kıyı tesislerinin acil müdahale konusunda yeterliliğinin denetlenmesi olduğunun altını çizdi. Bakan Bayraktar,  hazırlanan program çerçevesinde, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünce 2013 yılında denetimlerin başlandığına dikkat çekti.
 
230 KIYI TESİSİNE ACİL MÜDAHALE GEREKİYOR
 
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile birlikte yürütülen “Ulusal ve Bölgesel Acil Müdahale Planları Projesi” çerçevesinde hazırlanan altı bölgesel, bir ulusal Acil Müdahale Planı kapsamında yapılan denetimlerde, Acil Müdahale Planı hazırlaması gereken 230 kıyı tesisi tespit edildi.
 
Bakan Bayraktar’ın talimatı ile başlayan tatbikat, senaryo gereği çarpışan iki gemiye, ekiplerin anında müdahalesi ile sonlandı.
 
TOKİ Haber