Corona virüs etkisi ile arsaya talep iki kat arttı

Corona virüs etkisi ile arsaya talep iki kat arttı. Türkiye çapında geçen yılın haziran, temmuz ve ağustos aylarında 46 milyar TL‘lik arsa satışı yapılırken, bu yıl aynı dönemde satışlar 89 milyar TL'ye ulaştı.

Yaz mevsiminin 3 ayında Türkiye çapında 89 milyar liralık arsa satıldı. Fiyat, 2019'un aynı dönemine göre yüzde 35 yükseldi.

Gaboras Genel Müdürü Kurtuluş Altun, pandemiyle birlikte insanların yatırım tercihlerini şehirlerden uzak doğayla iç içe bölgelere kaydırdığını söyledi. Altun "Özellikle 2020 Haziran-Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre arazi talepleri ortalama yüzde 83 artış gösterdi” dedi.

Pandemi nedeniyle evlere kapanan vatandaşlar, yeni normale geçilmesi ile birlikte yatırım olarak arsa alımına yöneldi. Türkiye çapında geçen yılın haziran, temmuz ve ağustos aylarında 46 milyar TL‘lik arsa satışı yapılırken, bu yıl aynı dönemde satışlar 89 milyar TL'ye ulaştı.

Bu satışların en yükseği 15.3 milyar TL ile İstanbul'da oldu. İstanbul’u 7.5 milyar TL ile Ankara, 5.6 milyar TL ile İzmir izledi. Bazı illerde talep 2 ila 3 kata çıkarken, arsa fiyatları da yüzde 35 oranında attı.

HEM KIRSALDA HEM KIYIDA TALEP ARTIŞI 

Gaboras verilerine göre arsa talebi sadece nüfus yoğunluğu olan illerde yaşanmadı. Bu yıl artış kıyı kentlerinde ve kırsal bölgelerde de kendini hissettirdi. 

Arsalara gösterilen rağbette başı çeken ilin ise yüzde 295 artışla Sinop olduğunu aktaran Altun, Sinop’u yüzde 242 artışla Kilis ve yüzde 238 artışla Kırıkkale’nin takip ettiğini kaydetti.

Arsaya olan ilginin beraberinde değer artışını da getirdiğini kaydeden Altun, “Pandemi ile birlikte 2020 Haziran-Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre arsa değerlerinde ülke genelinde ortalama yüzde 35'lik bir artış yaşandı. En fazla artış yaşayan il ise yüzde 82 ile Sinop olurken, Sinop’u yüzde 79 ile Yozgat, yüzde 75 ile Ardahan ve yüzde 70 ile Tunceli takip etti” dedi.

Arsa fiyatlarının en fazla arttığı ilk 20 ile bakıldığında neredeyse tamamına yakınının yazlık, kıyı ve kırsal bölgelerden oluştuğunu ifade eden Altun, en fazla yükselişin yaşandığı 20 il içinde en altta kalan Bayburt’ta bile yüzde 50’ye yakın bir yükseliş görüldüğünü belirtti.

Dünya gazetesinin haberine göre, kentli yaşam biçiminden kırsal yaşam biçimine geçiş ve daha geniş alanlara gösterilen rağbetin devam edeceğini kaydeden Altun, artan talep ve gerçekleşen satış işlemlerine bağlı olarak, sene sonuna kadar arsa değerlerinde ortalama yüzde 6 ile yüzde 10'luk artış potansiyeli görüldüğünü aktardı.