Çocuk geline ‘tekstil’ freni

HÜKÜMETİN, Doğu ve Güneydoğu’ya yönelik teşvikleri çocuk gelinlerle ilgili bir rüyanın gerçekleşmesini sağladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanvekili Süleyman Kocasert, bölgede kurulan tekstil atölyelerinin kız çocuklarının genç yaşta gelin olmasını önlediğini belirtti. Kocasert, “Öğrenci bulamadığımız atölyede bugün kuyruk varmış. İnsanlar araya adam koyuyormuş. Bu bir rüyadır” dedi.
Doğu ve Güneydoğu’da tekstil kent kurma noktasında çalışmaların devam ettiğini belirten Kocasert, “Bölgeye ciddi yatırımlar kayıyor. Irak, Suriye ve İran pazarı coğrafi yakınlık nedeniyle Türkiye için önemli bölgelerdir” açıklamasını yaptı. Teşvik sisteminin bugüne kadar yapılanın en iyisi olduğunu dile getiren Kocasert, Doğu ve Güneydoğu’da işsizlik nedeniyle çocuk yaşta gelin edilen kızların artık tekstil atölyelerinde çalıştığını söyledi.

Bölgede bir rüyanın gerçekleştiğini söyleyen Kocasert, sözlerini şöyle sürdürdü: “İran ve Irak çok büyük pazarlar bölgesel coğrafyaya yakınlık büyük avantaj. Geçen yıl Mardin’den bir öğretmen bize geldi. Kız Meslek Lisesi müdürüymüş. O bölgeden Kürt vatandaşıyla evli. Dediler ki siz birkaç yere atölye kurdunuz bir tane de Mardin’e kurar mısınız? Orada en büyük problem kız çocuklarının işsizlik nedeniyle küçük yaşta evlendirilmesidir. Benden birkaç makine istediler. Ben de ‘buraya kadar geldin büyük düşün’ dedim. ‘Ben senin yerinde olsam komple konfeksiyon atölyesi isterdim’ dedim. ‘Ay o zaman rüyalarımıza girer’ dedi.

HERKES ÇOK İSTİYOR

Nihat Bey bakan oldu. TİM projeyi onayladı, nakış atölyesi bile kuruldu. Açılışı yapıldı bir rüya gerçekleşti. Asıl rüya ne biliyor musunuz öğrenci bulamayan sınıfta, atölyede bugün kuyruk varmış. Aileler oraya kayıt yaptırmak için araya insan koyuyorlarmış. Çevre otellerin peçetelerini, masa örtülerini, garson önlüklerini yapıyorlarmış. Ellerinde iş de varmış para da kazanıyorlarmış. Şimdi buradan yola çıkarak doğru zamanda doğru iş sonuç verecek.  Entegre tesislerle gidilirse kümelenmeye KOBİ olmayıp da etraftan çok yardıma ihtiyaç duymayan tesislerle gidilirse coğrafi yakınlık çok büyük avantaj. Urfa’dan, Mardin’den saatler içinde Suriye, İran, Irak’a gidilebilir. Eksen kayması değil ama pazar çeşitlenmesi açısından euro ihracatçını dolarla dengelemek için bunlar önemli adımlar.”
Kocasert teşviklerin boşa çıkmaması adına ihracatçıları da oraya yönlendirdiklerini belirtti.