Çin'in kredi notu teyit aldı

Fitch Ratings, Çin'in "A+" olan kredi notunu ve "durağan" görünümünü teyit ettiğini açıkladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Çin'in "A+" olan kredi notunu ve "durağan" görünümünü teyit ettiğini açıkladı.

Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, Çin'in uzun vadeli ve yerel para birimi cinsinden kredi notlarının "A+" olarak, not görünümünün ise "durağan" olarak teyit edildiği kaydedildi. Açıklamada, Çin'in teminatsız yerel tahvil kredi notunun da  "A+" olarak teyit edildiğine vurgu yapıldı.

Mevcut risklere rağmen ülkenin bilançosunun güçlü, ekonomik büyümesinin ise sürdürülebilir seviyede olduğunun altının çizildiği açıklamada, "Riskler daha kesin ve daha engelleyici olmaya, kredi ise negatif seyretmeye devam ediyor" ifadesi kullanıldı.

Fitch,Çin'in mevcut dış ticaret bilançosunun güçlü olduğunu belirtirken, ülkenin yabancı varlıklarının gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının bu yılın sonunda yüzde 37 seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiğini kaydetti.

Fitch ayrıca Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Çin'in para birimi renminbiyi kuruluşun para birimleri sepetine eklemesini beklediğini belirterek, "Çin yapısal olarak cari fazla veriyor. Bu yıl için cari fazlanın 2014 yılındaki yüzde 2 seviyesinden yüzde 2,9'a yükselmesini bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Çin'den sermaye çıkışlarına da değinen Fitch, Çin'in dış varlık rezervlerinin tampon etkisi nedeniyle sermaye çıkışlarının sistemik risk oluşturmasının beklenmediğini vurguladı.

Fitch, Çin'in bu yılın sonunda kamu borcunun GSYH'ya oranının 2014 yılındaki yüzde 49 seviyesinden yüzde 53'e yükselmesinin beklendiğini kaydetti.

Kuruluş açıklamasında şunlara dikkati çekti:

"Çin'in makro ekonomik performansı yavaşlayan ekonomiye rağmen reyting gücünü koruyor. Çin'in 2011-2015 yıllarındaki ortalama büyüme oranı yüzde 7,8 ile "A" ve "AA" medyanın yaklaşık yüzde 3 üzerinde. Çin'in ekonomik büyümesinin bu yılın sonunda yüzde 6,8'den 2016 yılında yüzde 6,3'e, 2017 yılında ise yüzde 6'ya doğru gerilemesini bekliyoruz. Konut sektöründeki yatırımların keskin bir şekilde hız kesmesi Çin'deki yavaşlamaya itici etki oluşturdu."