Çin ve Hindistan'a karşı müteahhitlere rekabet desteği

Gayrimenkul sektöründe Çin ve Hindistan ile yarışan Türk iş adamlarına destek verilecek. Yurt dışında faaliyet gösteren 21 bankaya yaklaşık 845 milyon dolar limit tahsisi gerçekleştirilecek.


Türkiye'de gayrimenkul sektöründe görülen ilerlemelere destekler devam ediyor. Dünya mimarisiyle yarışan Türk müeahhitlere Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin  Kaplan, gerekli desteğin verileceğini açıkladı. 

Kaplan, dünyadaki rakipleriyle mücadele edebilmek için çaba gösteren  Türk ihracatçısının, pazarlarını çeşitlendirmek için son dönemde Ortadoğu, Kuzey  ve Sahraaltı Afrika gibi siyasi riskler ve güvenlik risklerinin yoğunlaştığı  bölgelere yöneldiğini belirtti.

Türk Eximbank'ın, ihracatçıların, söz konusu bölgelerdeki alacaklarını  teminat altına almak üzere hem sigorta hem de kredi desteğini artırdığını  bildiren Kaplan, "geçtiğimiz yıllarda devlet garantisi sağlanmasında yaşanan  güçlükler nedeniyle, bankamız tarafından yurt dışında muteber kabul edilen  bankalara kredi limiti tahsis edilmesi için çalışmalar başlattık. Bu doğrultuda  yurt dışında faaliyet gösteren 21 bankaya yaklaşık 845 milyon dolar limit tahsisi gerçekleştirdik" dedi.

Tasarruf açığı kredi bulmayı etkiliyor

Kaplan, ihracatçıların karşılaştığı en önemli sorunun "teminat"  olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Dünyada ihracat kredileri, yaygın ve bizden farklı olarak ihracat  kredi kuruluşlarının kredinin belli bir yüzdesine kadar sağladıkları  garanti/sigorta kapsamında, özel bankaların doğrudan kredi verdiği bir yapıda,  alıcılara veya alıcının ülkesine kullandırılmaktadır. Bizim uygulamamızın  farklılaşmasının esas nedeni, tasarruf açığı veren bir ülke olarak, ticari  bankalarımızın uzun vadeli risk alabileceği ve faiz oranlarının rekabetçi  olabileceği kredibilitesi yüksek alıcı veya ülke bulamamalarından  kaynaklanmaktadır."

Amerikan Eximbank ile iş birliği

Türk firmalarının uluslararası piyasalarda, bilhassa Sahraaltı  Afrika’da agresif bir şekilde kredi kullandıran Çin ve Hindistan gibi gelişmekte  olan ülkelerin firmalarıyla rekabet edebilmesi amacıyla alternatif finansman  modelleri geliştirildiğini bildiren Kaplan, şöyle devam etti:

"Bunun en güzel örneği olarak Bankamız ile Amerikan Eximbank arasında,  Türk ve Amerikan firmalarının 3. ülkelerde ortak olarak üstlendikleri ihracat  işlemlerine, borçlu ülkenin devlet garantisi altında ortak finansman sağlanmasına  yönelik 8 Nisan 2016 tarihinde imzalanan iş birliği anlaşmasını  gösterebiliriz.

İş birliği anlaşması çerçevesinde, Türk ve Amerikan firmalarının 3.  ülkelerde ortak gerçekleştirecekleri projeler kapsamında ABD'den ve Türkiye'den  yapılacak mal ve hizmet ihracatının tamamına, Amerikan Eximbank'ın garantisi  altında ticari bankalarca düşük maliyetli fon sağlanacak olup, Bankamız Türk  katkısına yönelik Amerikan Eximbank'a kontrgaranti verecektir.

Anlaşma sayesinde Türk ve Amerikan firmalarının ortaklıklar kurarak  ihalelere katılmaları teşvik edilecek. Aynı zamanda ticari bankalardan sağlanacak  düşük maliyetli fon ile ihracat işlemlerinin gerçekleştirileceği ülkelere daha  rekabetçi bir finansman paketi sunulacak ve söz konusu işlemler kapsamında  ülkemizden yapılacak mal ve hizmet ihracatı bankamız kaynakları kullanılmaksızın  orta/uzun vadeli olarak finanse edilmiş olacaktır. Benzer iş birliklerini diğer  ihracat kredi kurumları, bölgesel ve çok uluslu kalkınma bankalarıyla da  gerçekleştirmek istiyoruz."