Cem Uzan'dan Libananco golü!

Libananco davasında, Türkiye’nin iki talebi reddedildi. Türkiye davanın ilk aşamasında, mahkemeden Cem Uzan’ın tahkim avukatlık masrafları için teminat mektubu vermesini istedi.

Türkiye ikinci olarak da, davanın esasa girilmeden yetki yönünden değerlendirilmesi talebinde bulundu. Tahkim heyeti, Türkiye’nin çok önem verdiği ve katılımlı bir celsede görüşülmesini istediği talepleri celse yapmaya bile gerek duymadan karara bağladı. Stokholm mahkemesi, Türkiye’nin iki talebini de yersiz ve zamansız buldu.

CEM UZAN’IN TALEBİNİ KABUL ETTİ

Mahkeme, Türkiye’nin itiraz ettiği Cem Uzan’ın “davanın esasına girilmesi ve tazminat talebi dilekçelerinin mahkemeye sunulması” konusundaki taleplerini ise kabul etti.

Mahkeme, tarafların tazminat tutarları ile ilgili dilekçelerini 22 aralıka kadar vermesini karara bağladı. Türkiye’nin söz konusu dilekçeye ise 22 şubata kadar cevap verme hakkı bulunuyor. Heyet kararlarını ise 3 Mart 2015’te verecek.

MAHKEMENİN KARARLARI NE ANLAMA GELİYOR

Stokholm’de açılan ikinci Libananco davasında mahkemenin verdiği kararlar, bir anlamda Cem Uzan’ın yüzünü güldürdü. Davayı önemsemeyen Türkiye tarafı ise mahkemenin kararları ile birlikte davayı riske atmış oldu.

Daha önce açılan ve Dünya Bankası bünyesinde bulunan Uluslararası Uyuşmazlık Mahkemesi’nde görülen Libananco davası ise Türkiye’nin lehine sonuçlanmıştı. Türkiye tarafı, açılan ikinci davayı çok fazla önemsemedi. Mahkemenin ilk aşamada davayı reddetmesi bekleniyordu.

Ancak davanın bugüne kadar olan kısmında Türkiye’nin hiçbir talebi kabul edilmedi. Cem Uzan’ın taleplerinin ise mahkeme tarafından ardı ardına kabul edilmesi, Türkiye’yi endişelendirdi.

Cem Uzan sevincini, "dun gelen iyi haberin mutlulugu../ the happiness of the good news received yesterday" diyerek bu resimle paylaştı

2.5 MİLYAR EUROLUK DAVA

Cem Uzan 2003 yılında el konulan Çeaş ve Kepez şirketlerinden uğradığı zararlar nedeniyle 2.5 milyar euronun tarafına ödenmesini istiyor. Dava Türkiye aleyhine sonuçlanırsa, faizi ile birlikte Cem Uzan’a 2.5 milyar euro ödenmek zorunda kalınılacak.

Türkiye, bu davayı ciddiye almadığını Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın ağzından açıklamış, sonra avukatlık ihalesini sonuçlandırmadan Lalive Avukatlık şirketini kiraladığını Stokholm Tahkim Merkezi’ne bildirmişti.

Bilahare Türkiye bu davanın kabul edilmemesi için Merkeze müracaat etmiş, Bakan Taner Yıldız’da “Davanın başlamadan reddedileceğine inandığını” söylemişti. Tahkim Merkezi, Türkiye’nin bu talebini reddetmiş ve Tahkim Heyeti kurularak dava başlamıştı.
Hüseyin Özay/Taraf