Çamlıca Tepesi Cami projesi 43 günde çıkmaz
Çamlıca Tepesi Camii için açılan yarışmaya Mimarlar Odası üyelerine katılmayın çağrısında bulundu.
Mimarlar Çamlıcaya yapılacak cami için açılan ve dün sora eren yarışmaya tepki gösterdi. Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Köksal, yarışma göstermelik derken, Mimarlar odası sürenin yönetmeliklere aykırı olduğunu söyledi.
Çamlıca Tepesi Cami için başlatılan proje yarışmasında şartname alım tarihi dün itibariyle sona ererken, yarışma yöntemi ve şartlarına ilişkin itirazlar da sürüyor. Mimarlar, proje teslimi için belirlenen 43 günlük süreden proje ölçeğine, büyük bölümü TOKİ çalışanlarından oluşan jüriden imzalatılan muvafakatnameye kadar pek çok konuda yarışmaya tepki gösteriyor. Çamlıca Tepesine yapılacak cami projesi için kurulan İstanbul Cami ve Eğitim-Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneğinin düzenlediği mimari proje yarışmasında şartname alım tarihi dün itibariyle sona erdi. Olası katılımcıları belli olan projeyle ilgili kaç mimar veya şirketin şartname aldığı ise açıklanmadı. Öte yandan Mimarlar Odasının üyelerine katılmayın çağrısında bulunduğu yarışmaya yönelik tepkilere dün bir yenisi daha eklendi. Zirve Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Turan Köksal, Zaman gazetesinde yayımlanan yazısında yarışmanın güvenirliğinin zedelendiğini ve şartları nedeniyle sakat doğduğunu kaydetti.
PROJE HAZIR MIYDI?
Köksal, yarışmayla ilgili eleştirilerini Milliyete şöyle anlattı:
Yarışmanın göstermelik olduğu, aslında projenin hazır olduğuna ilişkin bir görüş var. Bu bana da bazı açılardan çok yakın geliyor. Çünkü, Üsküdar Belediye Başkanı yarışma projesi açıklanmadan Beş mimari çalışma yapıyor diye beyanat verdi. Hacı Mehmet Güner de resmi olarak projeye atandı. Mimari bürolar ve Günerin proje icin 2-3 ay gibi bir sürelerinin olduğunu anlıyoruz. Oysa ki yarışmaya katılacaklara verilen süre 43 gün. Bu rekabeti en baştan ortadan kaldırıyor. Böyle büyük bir proje Ataşehirdeki Mimar Sinan Camii taklidi olsa dahi bu kadar sürede yapılamaz. Aynısını alıp koysanız bile statiğini hazırlayamazsınız.
TAKLİT CAMİ KONACAK
Şartnamenin başında Osmanlı klasik üslubunda olacak diyor. Aslında yarışmaya bile gerek yok. Oraya bir Mimar Sinan usulü taklit bir cami konulacak. Ataşehirdeki cami büyütülecek. Minare sayısı arttırılacak belki, kubbeleri daha geniş tutulacak. Yarışmalık bir durum da yok. Ne çıkacağı belli.Böyle bak yarışma açtık oldu gibi oldu. Savunulacak hiçbir yanı yok. Çıkacak iş Osmanlı ecdadının yaptığı camiyi betonarmeden taklit etmenin dışında olmayacak. Mesela Selimiyenin kubbesi 2,5 metreyle başlar 75 santimle biter. Bu camilerin kubbesi bugünkü teknolojiyle 5 santimlik bir betonarmeyle bile biter. Bugünün şartlarıyla eski dönemde yapılan camilerden büyük cami yapmakla övünülmesi komik geliyor.
MİMARLIK ETİĞİNE AYKIRI
Siyasi erkin işi gerçekten düzgün bir yarışmayla herkese açması halinde riski dağıtacağını belirten Köksal yarışmaya ilişkin eleştirilerini de şöyle sıraladı:
- Projelerin rumuzla teslim edilmesi gerekiyor. Raportörü arayıp Rumuzlu mu? diye sordum. Nasıl yani dedi. Biz herhalde rumuzlu yaparız bunu dedi. Durum bu halde.
- 55 bin metrekarelik bir arazinin vaziyet planının verilmesi lazım. Şartanamede projeler 1/200 ölçekte sunulur diye bir ibare vardı. O boyutta bir proje hiçbir paftaya(kağıt)sığmaz. Halı gibi götürüp teslim etmek gerekir, o okunmaz da. 1/500 ilk şartnamede geçmiyordu. O yüzden ölçekler 1/500e çekildi. Bu yoktu ben söyledim koydular.
- 43 günlük teslim süresi. Bu ölçekte bir projenin bu sürede teslim edilmesi mümkün değil.
- İmzalatmak istedikleri muvafakatname mimarlık mesleğine ve etiğine aykırı.
Mimarlar odası: Yarışmaya katılmayın
Mimarlar Odası da mimarlara yarışmaya katılmayın çağrısı yaptı. Odadan yapılan açıklamada,
yarışmanın hukuki dayanağının bulunmadığı ve 43 günlük sürenin yarışmalarla ilgili 2 yönetmeliğe de uygun olmadığı belirtildi. Kamu İhale Kurumu ve Mimarlar Odasının yönetmeliklerinde yarışma süresi için en 2 aylık bir sürenin belirlendiğine dikkat çeken Mimarlar Odası, Bu yarışmanın ben açtım oldu hukukuna göre açıldığı anlaşılmaktadır. Yarışma şartnamesine eklenen matbu bir muvafakatname yönetmeliklerin yanısıra Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa da aykırıdır açıklamasını yaptı.
İşte tartışılan jüri
Danışman Üyeler: Mustafa Kara (Üsküdar Belediye Başkanı), Vahap Kanitoğlu(İstanbul Cami ve Eğitim-Kültür Hizmet Birimleri Derneği Başkanı), Fatma Varank(Mimar- M.Ali Kahramanın yardımcısı)
Asıl Seçici Kurul Üyeleri: Mehmet Ali Kahraman(Jüri Başkanı - TOKİde Mekansal Planlama Genel Müdürü), Ayşe Çalkan (Mimar - TOKİ Başkan Yardımcısı), Prof. Dr. Suphi Saatçi (Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Rektör Yardımcısı), Doç. Dr. Nazlı Ferah Akıncı (Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü), Hilmi Şenalp (Y. Mimar - Ataşehirdeki Mimar Sinan Camiinin mimarı), Mehmet Erdal (Y. Mimar - TOKİ Emlak Pazarlama Genel Müdürü), Hicran Çakmak (Mimar- Emlak Konut GYO Etüt Proje Müdürü)
Milliyet