Çalışanın 'ev taşıma izni' var mı?

Yazın son aylarında ev değiştireceklerin taşınma telaşı hız kazanıyor. Hal böyle olunca çalışan bireylerin izin konusu da gündeme geliyor. Yasa gereği işçinin taşınma izni işverenin insiyatifinde bulunuyor.

Çalışan bireyleri, ev taşıma telaşının yanı sıra bir de izin kargaşası bekliyor. Son yıllarda en çok tartışılan konulardan biri çalışanların ev taşıma izni olup olmadığı. İşte bu sorunun cevabı...

Çalışanların ev taşıma izni var mı?

İş Hukuku'nda ev taşıma izni olarak düzenlenmiş bir izin türü mevcut değil
. Ancak 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 55/j maddesine göre ücretli veya talebinize bağlı olarak ücretsiz izin kullanmanız mümkün olabiliyor. İzin kullanıp kullanamayacağınız işvereninizle aranızdaki ilişkiye bağlı. Kimi işveren bu konuda çalışana zorluk çıkarmazken, kişi işveren de çalışana zorluk çıkararak izin vermeyebiliyor. 

Hizmet veya toplu sözleşme...

4857 Sayılı İş Kanunu'nda izin uygulaması ile ilgili; İş Yasası'nın 55/j maddesi işverence verilecek diğer izinleri kanun kapsamına alıyor. Buna göre, işveren tarafından gerek hizmet sözleşmesi gerekse toplu sözleşme ile kararlaştırılacak durumlarda işçinin izne gönderilmesi gerekiyor. Bu durumda işçi tüm aylık ücret ve diğer haklarından kesintisiz faydalanabiliyor. Bu durumda işvereniniz ile durumu paylaşarak izin kullanmayı talep edebilirsiniz.

İzin işverenin insiyatifinde

İzin kullanıp kullanamayacağınız işverininiz ile aranızdaki ilişkiye bağlı. Bazı işverenler bu konuda çalışanlarına zorluk çıkartmazken, bazı işverenler de çalışanına zorluk çıkararak izin vermeyebiliyor. Ya da izin verilmesi karşılığında kullanılan izin günlerini çalışanın maaşından kesebiliyor.

Peki izin kaç gün oluyor?

Ev taşıma izninin kaç gün olduğunu buna izin veren işyerleri belirliyor. Resmi olarak ev taşıma izni olmasa da bazı iş yerlerinde bu izin 1 veya 2 gün ile sınırlandırılıyor.