Çağlayan, Nizamiye Külliyesi'ni açtı

Çağlayan, Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma ile birlikte Türk iş adamı Ali Katırcıoğlu'nun yaptırdığı Nizamiye Külliyesi'nin açılışını yaptı.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Güney Afrika'nın Johannesburg kentine gelen Çağlayan, Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma ile birlikte Türk iş adamı Ali Katırcıoğlu'nun yaptırdığı Nizamiye Külliyesi'nin açılışını yaptı.

Açılışa Bakan Çağlayan ile Zuma'nın yanı sıra Gauteng Eyaleti Başbakanı Nomvula Mokanyan, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi, Ali Katırcıoğlu, ülkedeki Türk iş adamları ve Güney Afrikalılar katıldı.

Halkın da ilgisinin yoğun olduğu törende Bakan Çağlayan, Zuma ve beraberindekiler, açılışın ardından Külliye'yi gezdi ve yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra Külliye'nin konferans salonundadavetlilere yemek verildi.

Burada konuşan Çağlayan, 1 Ekim 2009'da besmelelerle temeli atılan külliyenin açılışını yapmaktan mutlu olduğunu söyledi.

Johannesburg'u Afrika'nın kalbi olarak niteleyen Çağlayan, ''Şu anda kendimizi burada evimizde gibi hissediyoruz. Kendi tarihimizin kendi kültürümüzün sıcaklığını adeta yaşıyoruz. İçimiz, Selimiye Camisi'nin huzurundaymışız gibi ısınıyor, Gözlerimiz adeta Selimiye Camisi'ndeki gibi doluyor'' dedi.

Külliye'nin, adını Türk tarihinin en büyük devlet adamlarından biri olan Nizam-ül Mülk'ten aldığını dile getiren Çağlayan, şunları kaydetti:

''Bu külliye, tüm dinler ve inançlar için ortak bir buluşma noktası olmuştur. Tüm dünyaya Gazali gibi İbn-i Sina gibi, İbn-i Rüşd gibi ilim adamları yetiştiren medreseler, burada ilim hayatına devam ediyor. Selimiye Camisi'nin küçültülmüş hali olan külliyede her ayrıntının düşünüldüğünü görüyoruz. Bu muhteşem tesis inanıyorum ki bundan sonra Güney Afrika'ya gelen her turistin, mutlaka gidilmesi gereken yerler listesinde en üst sıralarda yer alacaktır.''

Külliye'nin Güney Afrika'ya kazandırılmasında büyük emekleri olan Jacob Zuma ve Gauteng Eyaleti Başbakanı Nomvula Mokanyan'a teşekkür eden Çağlayan, ''En büyük teşekkürü ise kervancı namıyla bilinen değerli iş adamımız Ali Katırcıoğlu'na iletmek istiyorum. Böylesine güzelbir külliyeyi Güney Afrika'ya kazandıran, her türlü özveriyi gösteren Ali ağabeyimize hükümetimiz adına bir kez daha teşekkür ediyorum'' diyerek sözlerini tamamladı.

Nizamiye Külliyesi

Türkiye'de ''Kervancı'', Güney Afrika'da ise ''Uncle Ali'' (Ali amca) olarak anılan Türk iş adamı Ali Katırcıoğlu'nun yapımına 1 Ekim 2009'da başladığı Nizamiye Külliyesi, Johannesburg'un Midrand Bölgesi'nde bulunuyor.

''Sahra altındaki en büyük cami'' olan Nizamiye Külliyesi, Edirne'deki Selimiye Camii'nin yüzde 20 oranında küçültülmüş hali olarak birebir inşa edildi.

Yaklaşık 100 dönüm arazi üzerine kurulu olan Külliye'nin içinde Türk okulu, Türk pazarı, konferans salonu ve yemekhane de bulunuyor. Külliye'nin 4 minaresi var ve minareler 55 metre boyunda.

Külliye'de ayrıca Güney Afrika eski Devlet Başkanı Nelson Mandela'nın isteğiyle 10 odalı bir klinik yapılmış. Öte yandan, Külliye'de İslami ilimlerin öğretileceği bir akademinin yapımına da devam ediliyor.

Duvarlarında hat ve tezyinat satanının kullanıldığı Külliye'nin yapımında 13 bin metreküp betonkullanıldı. Külliye'nin 3 büyük kapısı ve 200'den fazla da penceresi bulunuyor.

İbadete açık olan Külliye'nin alt katında bulunan bin kişilik konferans salonu, ülkedeki Müslümanların nikah törenleri için de kullanılabiliyor.

Bu arada, Osmanlı'nın Güney Afrika'da şehit edilen ilk diplomatı olan Mehmet Remzi Efendi'nin mezarı da Nizamiye Külliyesi'nde bulunuyor.

Akşam