Çadırkent'lere Ayrılan Yerlere Ne Oldu?

CHP'li Grup Başkanvekili Muharrem İnce, İstanbul'da 1999'dan sonra olası bir depremde önlem için toplam 480 çadır ve toplama alanı ayrıldığını hatırlattı.

1999 depreminden sonra İstanbul'da çadır alanı olarak 480 bölgenin ayrıldığını belirten CHP'li Muharrem İnce, "Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar bu sayıyı geçtiğimiz hafta 315 olarak açıkladı.

Bu 165 alan buharlaştı mı, rantlaştı mı?" diye sordu

CHP'li Grup Başkanvekili Muharrem İnce, İstanbul'da 1999'dan sonra olası bir depremde önlem için toplam 480 çadır ve toplama alanı ayrıldığını hatırlattı. İnce, geçtiğimiz hafta verdiği soru önergesini yanıtlayan Bakan Erdoğan Bayraktar'ın cevabında ise bu sayının 315 olarak yer aldığına dikkat çekti. İnce, "Bakan Bayraktar'ın cevabından öğreniyoruz ki, bu sayı geçen yıllar içinde 315'e düşmüş. Bu 165 alan nereye gitti? Buharlaştı mı? Yoksa rantlaştı mı?" dedi. Bu alanların akıbetlerinin Bakan Bayraktar tarafından açıklanması gerektiğini söyleyen CHP'li İnce, şunları söyledi:

"Şu anda 315 alanın özel mülkiyette, belediye ve Hazine'de olduğunu Bakan Bayraktar önergeye verdiği cevapta belirtmiş. Özel mülkiyetteki alanların olası bir depreme kadar başka bir amaçla yapılaşmaya açılıp açılmayacağını bilmiyoruz. Öte yandan buharlaşan 165 alanın ne kadarı özel mülkiyetteydi, ne kadarı devletin ve Hazine'nin elindeydi bunlarla ilgili de kesin bilgi yok. Bakan Bayraktar bunları açıklamalı. 315 alanın da buharlaşma ihtimali var mı açıkçası merak ediyorum" dedi. İnce, "Ayrıca 165 çadırkent alanının neden, nasıl ve kimlere verildiğini de soruyorum" ifadesini kullandı.

Sadece 991 bin afetzedeye çadır

Bakan Bayraktar, İnce'nin soru önergesine verdiği yanıtta, İstanbul'da şu an 315 çadırkent alanı olduğunu, olası bir afet sonrası 39 ilçede 315 noktada 198 bin 253 çadır kurulacağını açıkladı. Bayraktar, her bir çadırda 5 kişi olmak üzere afet sonrası 991 bin 265 afetzedenin buralarda barınmasının sağlanabileceğini ifade etti. Bakan Bayraktar "Halen okul, spor salonu, misafirhane, öğretmenevi ve sosyal tesis gibi kapalı alanlarda afetzedenin geçici iskanı planlanmış olup bu şekildeki kapalı alanlarda 381 bin 571 afetzedenin barındırılması için her yıl güncelleme yapılmaktadır" dedi.

Milliyet