Bunu yapanın faturası kabarıyor!

Sınır ve kıyı bölgelerinde tatile gidenlerin telefonlarından operatör seçimini otomatik yerine manuel yapmaları öneriliyor. Cepte diğer ülke operatörüne geçtiğini farketmeyenleri ise fatura şoku bekliyor

Tatil sezonunun açılmasıyla kıyı ve sınıra yakın bölgelerde cepte fatura şoku yeniden gündeme geldi. Ege, Akdeniz, Trakya, Doğu Anadolu gibi sınır bölgelerde tatil yapanların cep telefonlarının diğer ülke operatörlerine geçtiğini farketmemeleri fatura sürprizi yaşamalarına neden olabiliyor.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanvekili Ömer Fatih Sayan, tatilde cep telefonu faturası şoku yaşamak istemeyenleri uyararak, özellikle sınır bölgelerinde tatile giden vatandaşların mobil telefonlardan operatör seçimi ayarlarını otomatik yerine manuel yapmalarını tavsiye etti.
Sayan, mobil hatların uluslararası dolaşım hizmetine açık olması durumunda kıyı veya sınır bölgelerinde bulunanların yurtdışındaki işletmecilerin şebekesi üzerinden hizmet alma ve bu durumda uluslararası dolaşım tarifesi üzerinden ücretlendirilerek yüksek faturalarla karşılaşma ihtimalleri bulunduğunu anımsattı.

Fatih Sayan, yürürlükte bulunan ‘Fatura Üst Sınırı Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar’ uyarınca uluslararası mobil veri dolaşım hizmetinden yararlanan tüm abonelere, paket aşımı ve paket dışı veri kullanım ücretleri toplamının vergiler dâhil 100 TL ve 250 TL’ye ulaşması halinde güncellik bilgisi sağlanarak kısa mesajla ücretsiz olarak bilgilendirme imkânı sağlandığını da vurguladı.
Sayan, “BTK olarak uygulamanın etkinliğinin artırılması ve fatura şoklarının asgari seviyeye indirilmesi için özellikle yurtdışı veri kullanımlarında belirli bir limite gelinmesi halinde veri hizmetinin durdurulması ve abonelerin onay vermesi halinde hizmetin devam etmesine yönelik bir taslak hazırlandı. Taslak hakkında kamuoyu görüşleri alındı. Gelen görüşlerin değerlendirilmesinin ardından konuyla ilgili düzenleme yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Fatih Sayan, operatörlerin abonelerine sınır bölgelerinde ‘cihaz ayarlarından mobil şebeke seçiminin manuel Moda alınması gerektiği’ şeklinde bir mesajın her yıl düzenli olarak gönderilmesinin sağlanması amacıyla gerekli düzenleme çalışmalarına başladıklarını da aktardı. Sayan, “Soruna ilişkin olarak abonelere gönderilmesi planlanan bilgilendirme mesajlarının yanısıra her üç mobil işletmeci ‘Boarder Roaming Gateway (Uluslararası dolaşım kapısı)’ projesi çalışmalarına da devam ediyor.
Gerek bilgilendirme mesajlarının gönderimi, gerekse bu projenin hayata geçirilmesiyle yaşanan sorunların ve abone mağduriyetlerinin en aza indirgeneceğini düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.

Abonelerin tatilde fatura şoku yaşamamaması için üç operatör de yeni yöntemler geliştiriyor. Turkcell, Vodafone ve Avea bu karışıklığı önlemek için geliştirdikleri teknolojiler yanında SMS’li uyarıda bulunuyorlar. Turkcell bu alanda etkin çalışma yapan operatörlerden biri.
Turkcell Network Teknolojileri’nden Sorumlu Grup Başkanı Bülent Elönü, sınır bölgelerine özgü bu durumun aboneler açısından sorun yaratmaması için ilgili yabancı ülkelerin işletmecileriyle görüşmeler yapıldığını ve düzenlemelerle kapsama alanı ve sinyal kesişmesinin önüne geçilmeye çalışıldığını söyledi. Elönü, “Sınır bölgelerinde yaşayan ya da tatile giden abonelerimizin mağdur olmaması için çalışıyoruz. Geciktirmeye karşın yurtdışı operatöründen hizmet almaya başlayan abonelerimize bu konuda bir uyarı SMS’i de gönderiliyor” dedi.
Sınır roamIng uygulaması

Bülent Elönü, istek dışında servis alınmasını kısıtlamak amacıyla ‘sınır roaming uygulaması’nı geliştirdiklerini de söyledi. Elönü, “Sınırda komşu ülke operatörünün sinyalinin bulunduğu durumlarda abonenin telefonu diğer ülke operatör şebekesine geçme isteği gönderdiğinde, ‘sınır roaming uygulaması’ bu isteği belli kurallar çerçevesinde reddederek abonenin belirli bir süre yabancı operatöre geçişine engel olur. Böylece sınırlarda teknik imkanlar, coğrafi koşullar gibi nedenlerle isteği dışında komşu ülke işletmecilerine geçilmesi kısıtlanmış oluyor” şeklinde konuştu.