Bunu yapan yandı! Mal varlığına jet dondurma

BM kararlarında Türkiye’yi zora sokan malvarlığının dondurulması noktasında yeni adımlar atıldı. MASAK artık, malvarlığı dondurmaya konu olan kişi, kuruluş veya organizasyonların üçüncü kişilerle ilişkili hesaplarını da anında dondurabilecek.

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) mal varlığının dondurulmasına ilişkin kritik düzenlemelere gitti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının uygulanmasında Türkiye’nin eleştiri konusu yapıldığı mal varlığının dondurulmasını hızlandırıcı adımlar atılıyor.

MASAK tebliğinde yapılan değişiklikle malvarlığı dondurma kararına konu kişi, kuruluş veya organizasyonların üçüncü kişiler ile müştereken sahip oldukları hesapların tamamı dondurulacak.

Müşterek hesapların diğer hissedarlarına olan borçlar ise Başkanlıkça izin verilmesi halinde banka hesabı üzerinden ödenecek. Bakanlar Kurulu’nun dondurma kararları eklerinde yayımlanan ve MASAK’ın internet sitesindeki listede bulunan bilgiler ile eşleşmesi halinde ilgili kişi, kuruluş ve organizasyonlara ait malvarlıkları dondurulacak.  Listede bulunan bir kişinin ayırt edici bilgisi (doğum tarihi, doğum yeri, pasaport veya kimlik numarası gibi) bulunmaması halinde ise kişinin ismiyle veya kullandığı bilinen diğer adlarıyla eşleşenlerin malvarlığını dondurma yoluna gidilecek.

Hapis veya para cezası

Mal varlığı dondurulan kişi hatalı işlem olduğuna yönelik itirazını belgesiyle birlikte MASAK’a yapması gerekiyor. Kanun hükümlerine göre malvarlığının dondurulmasıyla ilgili alınan kararın gereğini yerine getirmeyen veya yerine getirmekte ihmal veya gecikme gösteren kişilere, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası verilecek.

Mal varlığının dondurulmasıyla ilgili alınan kararın gereğini yerine getirmeyen kişinin, bir tüzel kişinin organ veya temsilcisi olması veya organ veya temsilcisi olmamakla birlikte, tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde görev üstlenmiş bulunması halinde ayrıca bu tüzel kişiye on bin liradan yüz bin liraya kadar idari para cezası verilecek.

Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre MASAK malvarlığının dondurulması kararlarını, taşınmazların dondurulmasını sağlamak üzere, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne, kara, deniz ve hava ulaşım araçları için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığına, her türlü hesap, hak ve alacakların dondurulmasını sağlamak üzere bankaveya diğer mali kurumlara bildiriyor. Finansal kuruluşlar tarafından malvarlığı dondurulan kişi, kuruluş veya organizasyonlara ait tüm kredi ve banka kartları bloke edilirken, bunların kullandıkları internet bankacılığı veya yüz yüze olmayan diğer tüm sistemlere erişimler engellenir.

Anormal artışa tedbir

Dondurulan malvarlığında herhangi bir artış meydana gelmesi halinde, bu artışlar da malvarlığının dondurulması hükümlerine tabi. Başkanlık, malvarlığı dondurulan gerçek kişinin ve bakmakla yükümlü olduğu yakınlarının asgari geçimlerini sağlamak üzere gıda, kira, konut kredisi, sağlık, eğitim, sigorta primi, avukatlık ve mahkeme masrafları gibi temel harcamaların yapılmasına, izin verebiliyor.