Bu tünel bittiğinde 200 bin kişiye istihdam sağlayacak!

Şanlıurfa Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi kapsamında 2 yıldır süren 17 kilometre uzunluğundaki Suruç Tüneli'nde sona yaklaşılıyor.

DSİ 15'inci Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz, 29 Ekim 2013'e yetiştirilmesi hedeflenen tünelin devreye girmesiyle 95 bin hektar arazi sulanacağını ve yaklaşık 200 bin kişiye istihdam sağlanacağını söyledi.
 
GAP Eylem Planı kapsamında 2010 yılında yapımına başlanan Suruç Ovası Pompaj Sulaması tünel inşaatı, tüm hızıyla devam ediyor. Tünel tamamlandığında dünyanın 5'inci Türkiye'nin ise birinci uzun sulama tüneli özelliğini kazanacak. Tünel için İtalya'dan getirilen 8 metre çapında 150 metre uzunluğundaki makine ile günde 20-25 metre ilerleme sağlanıyor.
 
DSİ 15'inci Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz, şu ana kadar 14 kilometre kazı yapılan ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na kadar bitirilmesi planlanan Suruç Tüneli'nden saniyede 90 metre küp su akıtılarak Suruç Ovası'ndaki 95 bin hektar arazinin sulanacağını söyledi.
 
Suruç Tüneli'nin dünyadaki sayılı projeler arasında yer aldığını söyleyen Numan Doğan Gündüz, "Tünelin kazılmasında dünyanın en büyük üçüncü tünel delme makinesi kullanılıyor. 8 metre kazı çapındaki makine sayesinde günde ortalama 20-25 metre tünel kazılıyor. Klasik sistemde günde 1 veya 3 metre maksimum ilerleme sağlanıyordu. Bu makine sayesinde günde 20-25 metre ilerlenerek tünelin çok daha kısa sürede devreye girmesi sağlanacak" dedi.
Birçok ovada açık sulama kanalları ile arazilerin sulandığını, Suruç Ovası'na ise kapalı şebeke ile su verileceğini anlatan Gündüz, "Kapalı şebeke ve yağmurlama sistemi ile aynı zamanda su tasarrufu da sağlanacak. Projenin devreye girmesinden sonra Türkiye'de sulama açısından en fazla arazi sulanan bölge Şanlıurfa olacak. İnsanlar kuru tarımdan sulu tarıma geçecek. Bu sayede milli gelirde de artış olacak. Tünelin tamamlanmasıyla Atatürk Barajı'ndan bu proje kapsamında Suruç Ovası'na saniyede 90 bin metreküp su akıtılacak. Bu proje ile milli ekonomiye yılda 75 milyon dolar katkı ve ortalama 200 bin insanımıza da istihdam olanağı sağlanacak" diye konuştu.
 
300 İŞÇİ 24 SAAT ÇALIŞIYOR
Projeyi yürüten müteahhit firma İlci Holding Proje Müdürü Mahmut Temel ise tünelin bir an önce bitirilmesi için 300 işçinin 24 saat esasına göre durmadan çalıştığını söyledi. Temel, "Önümüzdeki yıl proje ile Suruç Ovası'nda binlerce hektar arazi sulama imkanına kavuşacak. Proje ile Şanlıurfa ilerleyen yıllarda tarımsal ekonomide zirveye oturacak, aynı zamanda bölgede yaşanacak canlılık Türkiye tarımına katkı sağlayacaktır" dedi.
Deprem riskine karşı çelik evlerle güvence