“Bolu tabu yıkıyor!”

AYNA YAPI Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yerlikaya, önümüzdeki dönemde Bolu’nun değişim ve dönüşümün simgesi olacağını söyledi.

AYNA YAPI Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yerlikaya, önümüzdeki dönemde Bolu’nun değişim ve dönüşümün simgesi olacağını belirterek, “Türkiye dönüşürken, Bolu bu dönüşüme en fazla ayak uyduran illerden biri olacak” dedi. Türkiye’nin sanayi kenti olmadan da kalkınan kentlerin ülkesi olmaya başladığını ifade eden Yerlikaya, Bolu’nun son yıllardaki değişiminin bu konuda önemli bir örnek oluşturduğunu söyledi.

2012 yılını bu bağlamda önemli bir yıl olarak gören Yerlikaya, “Türkiye, küresel krizde gerçekten parlayan bir yıldız oldu. Bunun en önemli nedeni, dikkatli ve Türkiye’nin ihtiyaçlarına göre kurgulanan ekonomi politikasıdır” diye konuştu.  İnşaat sektörünün 100’e yakın alt sektörü harekete geçirmesiyle, bu tür değişim dönemlerinin de çoğunlukla belirleyicisi olduğunu hatırlatan Yerlikaya, geçmiş yıllardaki yüksek büyümenin yakalanmamasının inşaat sektörünü de durağanlığı girmiş gibi gösterdiğini ancak çok güçlü bir potansiyele sahip olan inşaat sektörünün küçülmesinin söz konusu olmadığını kaydetti.

Önemli olan, arz-talep arasındaki niteliksel farkı iyi kavrayabilmek

Yerlikaya, Türkiye’deki sosyolojik gelişmeleri anlamadan yapılan yatırımların her zaman risk taşıdığını, inşaat sektöründe de aynı durumun söz konusu olduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi:

“Bir kere Türk aile yapısı, değişime uğruyor. Tek başına yaşayan insan sayısı giderek artıyor. Öğrencilerin yoğun olduğu bölgelerde ise bu ihtiyaca maddi kısıntılar eşlik ediyor. Yanı sıra, giderek ortalama ömür uzuyor ve yaşlılık döneminde daha küçük, daha pratik evlere olan ihtiyaç artıyor. Bolu, bu konuda önemli bir örnek oluşturuyor. Biz AYNA YAPI olarak, iki yıl önce, Bolu’nun öğrenci kenti olmasını ve genel sosyolojik değişimi gözeterek, bir artı bir konut inşaatına ağırlık verdik. Gördük ki çok doğru bir karar almışız… Burada önemli olan arz-talep dengesindeki niteliksel farkı iyi kavrayabilmektir.”

Bolu’nun önümüzdeki dönemde Türkiye’deki dönüşümün en önemli simge kentlerinden biri olacağını belirten Yerlikaya, inşaat sektörünün yıldızının da bu nedenle Bolu’da parladığını söyledi. Durgunluğa girdiği söylenen inşaat sektörünün Kentsel Dönüşüm Projesi ve Mütekabiliyet Yasası’nın kapsamının genişletilmesiyle çok ciddi bir ivme kazanacağını anlatan Yerlikaya, “Bolu bir sanayi kenti değil. Daha çok öğrenci ve turizm kenti… Doğal güzelliği ve zenginliği sadece Türkiye’de değil tüm dünyada biliniyor. Bolu, Türkiye ile birlikte çok şık değişimlere sahne oluyor. Birkaç yıl öncesine kadar tek caddeli ve iki metropolün arasına sıkışmış bir kent olan Bolu gelişirken, iki metropolün arasında olmasının avantajlarını kullanmaya başladı” dedi.

Avrupalıların ve Ortadoğuluların talepleri farklı

Bu avantajın Mütekabiliyet Yasası ile küresel düzlemde de kendisini göstereceğine inanan Yerlikaya bunun nedenlerini şöyle açıkladı:

“Bu yasanın Bolu ve yöresine iki ayrı katkısı olacaktır diye düşünüyorum. Birincisi yaşam alanı, ikincisi ise ticari gayrimenkul konusunda… Özellikle Avrupalıların içinde bulundukları ekonomik kriz nedeniyle prim yapacak yatırımlar konusundaki sıkışmışlıklarının Türkiye üzerinden çözülme ihtimali çok yüksek. Bunu Fransız yatırımcıların Bolu’ya ilgi göstermeleriyle çok yakinen yaşadık. Ortadoğu ülkeleri ise daha çok yaşam alanlarına ilgi duyuyorlar. Özellikle arsa ve konut olarak gayrimenkul satın almak üzere Türkiye’ye gelen Ortadoğuluların Bolu’ya da yoğun ilgi gösterdiklerine tanık oluyoruz. Buradaki ortak payda Bolu’nun doğal, kültürel zenginliği ve güzelliği… Demek ki Türkiye, bugüne kadar tali gördüğü zenginliklerinden yararlanmaya başladı. İşte bu dönüşümden en fazla pay alacak illerin başında da Bolu geliyor. Türkiye, önümüzdeki dönem sanayi kenti olmadan da kalkınan kentlerin ülkesi olacak ve Bolu bu konuda önemli bir örnek oluşturacak.”