Binali Yıldırım : Karadeniz ve Akdeniz'i birbine bağlayacağız!
Ovit Dağı'nın birçok vatandaşa geçit vermediğini dile getiren Bakan Yıldırım, şunları söyledi:
''Burada yıllarca soğuktan donarak, mahsur kalarak hayatını kaybeden vatandaşlarımız oldu. En son 18 Kasım 2009 tarihi çok önemli. Kızılcahamam parti toplantısındayken bir haber geldi. Ovit Dağı'nda bir minibüs mahsur kalmış, çoğu öğrenci olan 25 vatandaşımız mahsur kalmış, çığ düşmesi sonunda yollar kapanmıştı. Derhal talimatlandırdınız Bayındırlık Bakanımız ile bölgeye geldik. Şu aşağıda Çiftlik bölgesinde, buradaki kurtarma operasyonunu tüm gece boyunca, valimizin, diğer görevli arkadaşların katılımıyla yürüttük. Ve bu olayı yaşadıktan sonra sizin bir talimatınız oldu. 'Bedeli ne olursa olsun, kaça çıkarsa çıksın, bu projeyi mutlaka gerçekleştireceğiz' dediniz. O anda başladık çalışmaya. Sondajları yaptık, projeleri hazırladık. 'Sayın Başbakanım 2 tane 15 kilometrelik tünel çıkıyor' dedik. Dediniz ki 'konu vatandaşın sağlığı olunca, hayatı olunca, gerisi teferruattır, başlatın projeyi.' Ve bugüne geldik. Proje hazırlandı, detaylar çalışıldı. Bir sene önce Rize Meydanı'nda 'proje başlıyor' dediniz. Yarın sene-i devriyesi. Bugün ilk kazmayı Ovit Dağı'na vuruyoruz.''
Bakan Yıldırım, 1880 yılında, dönemin padişahı Sultan Abdülaziz, Nafia Nazırı Hasan Fehmi Paşa'nın 'Rize'den Erzurum'a bir yol yapılması gerekiyor' diye ferman çıkardığını ifade ederek, ''Daha sonraki yıllarda ülkeyi yönetenler sürekli bunu tekrarlıyor, 'buraya mutlaka bir yol yapılmalı, bir tünel yapılmalı' diye. Ama yıllar geçiyor, vaatler veriliyor, zaman geçiyor, çile bir türlü bitmiyor. Ta ki sizin partiniz, AK Parti iktidara geldikten sonra'' dedi.
-''Karadeniz ile Akdeniz'i birbirine bağlayacağız''-
AK Parti'nin yapamayacağı sözün altında kalan bir parti olmadığını belirten Bakan Yıldırım, ''Onun için bugün 15 bin kilometre bölünmüş yol ile ülkeyi doğudan batıya, kuzeyden güneye yollarla donattık. Yolları böldük, hayatları kurtardık. Doğu-batı koridorundaki yollarda önemli gelişme sağladık. Şimdi sıra kuzey-güney koridorlarında. Edirne'den Muğla'ya, Kars'tan Hakkari'ye kadar 18 koridorda çalışıyoruz. Bunun yüzde 65'i bitti, yüzde 35'i de bitecek. Önümüzdeki 5 sene içinde iki denizi, Karadeniz ile Akdeniz'i birbirine bağlayacağız. Karadeniz'in geçit vermeyen dağlarını, güneyin Toroslar'ını delerek, dize getirerek vatandaşımızın yolunu açmaya devam edeceğiz'' diye konuştu.
İkizdere-İspir yolunun sadece Rize'yi, İkizdere'yi İspir'e, Erzurum'a bağlamadığına dikkati çeken Bakan Yıldırım, ''Bu yol Karadeniz'i Mardin'e, oradan da Basra Körfezi'ne, Doğu Anadolu'yu Kafkaslar'a ve Anadolu'yu Batı'ya bağlayan çok önemli bir yoldur. Diyarbakırlılar, Mardinliler, Rizeliler bu yola sevgi yolu adını takmışlar. Sevgi yolu adı da yola çok yakışmış. Ülkemizin kuzeyi ile güneyini bir araya getirmek, insanlarımızı kaynaştırmak, 75 milyonun birliğini, beraberliğini sağlamak için Ovit Dağı tünel ile aşılacak, kuzey ve güney buluşturulacak. Aslında bir benzetme de bu yol iki Potamya'yı birbirine bağlıyor. Birisi Rize Potamya, diğeri Mezopotamya. İşte yolun bu kadar önemi var'' dedi.
-Karadeniz Sahil Yolu-
Bakan Yıldırım, geçen 9,5 yılda Karadeniz Sahil Yolu'nu yaparak milletin hizmetine sunduklarını belirterek, ''Sahil yoluyla 7 ilimiz, 65 ilçemiz, 20 beldemiz, 10 limanımız, 3 havaalanımız birbirine bağlandı. Karadeniz Sahil Yolu esasında Karadeniz Ekonomik İşbirliği'nin en önemli projesidir. Daha Karadeniz'in kuzeyinde yol yok, ama güneyinde Sarp'tan Samsun'a kadar, önümüzdeki sene Sinop'a kadar, ilerleyen senelerde İstanbul'a, üçüncü köprüye kadar dünyanın en uzun sahil yolunu tamamlayıp milletimizin hizmetine sunacağız'' diye konuştu.
Bazen 'sahil yolunu kim yaptı, kim yapmadı' kavgası ve tartışmasının yaşandığını ifade eden Bakan Yıldırım, şöyle dedi:
''Bu tartışma yersiz. 20 yıllık geçmişi var. Bakıyoruz 2003'e kadar sadece 220 kilometre yapılmış, 8 yıllık iktidarımız döneminde 325 kilometre buna ilave yaptık. Yüzde 50'sinin daha fazlasını yaptık. 9 milyar liralık projenin sadece 3 milyarlık kısmı bizim iktidarımızdan önce yapılmıştır. 6 milyarını da bizim iktidarımız döneminde gerçekleştirdik. Karadeniz Sahil Yolu'nun 1 yıllık ekonomiye katkısı tam 550 trilyondur. Yakıtın, zaman kaybının da önüne geçmiş olduk.''
Ovit Tüneli yapılmadan önce yolun yılda 160 gün kapalı olduğunu kaydeden Bakan Yıldırım, ''Neredeyse yılın 6 ayı geçit vermeyen bir dağ burası. Ama inşallah bu 2 adet tünel, her biri 15 kilometrelik tünel yapıldığında gece gündüz, her ay, yıl boyu geçit verir hale gelecek. İnsanımızın yaşadığı çile artık tamamen sona erecektir. Erzurum Rize'ye komşu ama bu tünelden sonra artık Erzurum Rize'ye kapı komşu oluyor. Adeta birleşiyor. İşte böyle bir de artısı var bu tünelin'' dedi.
Daha çok proje olduğunu dile getiren Bakan Yıldırım, ''8-9 yıldır dağ gibi sorunların yerini dağ gibi hizmetlerin aldığı bir süreçten geçiyoruz. Yola çıkarken en büyük ilkemiz 'insanı yücelt ki devlet yücelsin' dedik. Onun için her alanda, ulaşımda, sağlıkta, tarımda, eğitimde, hayatın her alanında hizmetleri birer birer sizlerle buluşturuyoruz. Bundan sonra da aynı heyecanla, aynı kararlılıkla sizlerin desteği ile hizmetleri yapmaya devam edeceğiz. Vatandaşlarımızın yüzünü güldürecek, hayatını kolaylaştıracak, ülkemizin itibarını artıracak her türlü çalışmayı canla başla, yılmadan, yorulmadan sürdüreceğiz. Ne dedik 'durmak yok, yola devam.' Yol yapmaya devam edeceğiz'' diye konuştu.
Projede emeği geçenlere teşekkür eden Bakan Yıldırım, ''Burada hava şartı mazeretimiz yok. Tünelin içinde yaz demeden, kış demeden çalışmak mümkün. Gece gündüz demeden çalışarak, burada milyonlarca metreküp toprak, bir milyon 200 bin metreküp beton, 27 bin ton demir ve çelik kullanılmak suretiyle bu proje tamamlanmış olacak'' dedi.