Beyoğlu'nun kentsel dönüşümünde tarihi doku korunacak!
21'inci yüzyılın en önemli projesi kentsel dönüşümde başı Beyoğlu çekecek. Türkiye'nin en ünlü ve tarihi ilçesi Beyoğlu'nun Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, bölgenin yarısına yakınının tarihi doku korunarak yenileneceğini söyledi.
İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin şehirleşmedeki kaderini değiştirecek kentsel dönüşüm, şu sıralar sadece belediyelerin değil esnaftan ev hanımlarına kadar herkesin gündeminde. Mahalle kahvelerindeki tek konu müteahhitlerin ev ve arsa sahiplerine kaç daire vereceği. Bir daire yerine iki daire isteyen de var, 'ne kadar para verseler de evimi terk etmem' diyen de. Sadece görüntü kirliliği ya da deprem riski değil ulaşımdan altyapıya kadar günlük hayatı da etkileyen birçok olumsuz faktörü beraberinde getiren düzensiz yapılaşma İstanbullu'nun dayanamayacağı noktalara gelince kentsel dönüşüm de kaçınılmaz oldu. İstanbul'da kentsel dönüşüme ilk başlayanlardan, aynı zamanda sekiz dönüşüm bölgesine sahip Beyoğlu'nun Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın gündeminde şu sıralar Tarlabaşı, Sütlüce-Örnektepe Mahallesi, Dolapdere, Kasımpaşa, Şişhane, Okmeydanı ve Karaköy'deki dönüşüm projeleri var. Bu projeler tamamlandığında 45 mahalleden oluşacak Beyoğlu'nun yarısını yenilenmiş olacak. Demircan'ın hedefi ise Kuledibi'nden Haliç'e kadar geniş bir alanı aslına uygun olarak dönüştürmek. Çalışmanın başladıktan sonra çorap söküğü gibi devam edeceğini söyleyen Demircan, Tarlabaşı'ndaki dönüşümün önemli bir görev üstlendiğini anlattı.
TARLABAŞI BAŞI ÇEKECEK
Kentsel dönüşümün bölgede somut olarak ilk başladığı yerin Tarlabaşı olduğunu söyleyen Demircan, "Hak sahipleriyle yüzde 100 anlaşma yapıldı. Sorunsuz bir durum oluştu. Tahliyeler tamamlandı. Yıkım yapılarak ilk kazma vuruldu. Bu durumla birlikte tüm bölgenin dönüşüme olan güveni arttı. İnşaat kendisini gösterdikçe kamuoyundaki inanç arttı. Gördükleri yerde 'bizim binalarımızı da alıp dönüştürün' diyen binlerce insanla karşılaşıyoruz. Halk dönüşümü kendisi istiyor" dedi
İKİ YILDA BİTECEK
Tarlabaşı'nda GAP İnşaat tarafından 300 binadan oluşan bütünleşik yapı halinde bir proje yapıldığını anlatan Demircan, "Bölgenin yapısı gereği tüm binaları tek tek ele almak mümkün değildi. Bu nedenle bütünleşik bir mimaride karar kılındı" dedi. Demircan, Tarlabaşı'ndaki dönüşümün iki yılda tamamlanacağını ve İstanbul'un en hareketli semtlerinden biri olacağını açıkladı.
ÖRNEKTEPE'DE HALK İSTEDİ
Belediyenin bir başka projesi ise 500 konuttan oluşacak SütlüceÖrnektepe Mahallesi olacak. Demircan, "500'e yakın hane kendi aralarında uzlaşarak bize geldi ve 'Mahallemizi yenileyin' dediler" dedi. Tahliyelerin başladığı projeyi Amplio Yatırım şirketinin sahibi Alaeedin Babaoğlu ve Alman ortağı Erwin Walter Graebner yapacak. Binalarda tahliyelerin yapıldığı Örnektepe'deki ev sahiplerine ise kira yardımı yapılmaya başlandı.
İSTİKLAL'E ALTERNATİF CADDE
Belediye, dönüşümde en ilgi çekecek projelerinden birini ise Okmeydanı'nda 70 hektarlık alanda yapmaya hazırlanıyor. Demircan, Okmeydanı projesinde tapuların çıkmasını beklediklerini söyleyerek İstiklal Caddesi'ne alternatif olacak bir meydan planladıklarını anlattı. Beyoğlu Belediyesi'nin bir başka dönüşüm projesi ise 40 bin metrekare alanda yapılacak Kasımpaşa projesi olacak. Demircan projeyle ilgili çalışmaların henüz netleşmediğini anlattı.
% 70'İ KONUT, % 30'U OFİS OLACAK
Demircan, Beyoğlu'ndaki dönüşümde hedefin yüzde 70 konut, yüzde 30 ofis dağılımıyla hareket etmek olduğunu anlatarak "Burada dengeyi sağlamayı amaçlıyoruz. Ancak tek bir gerçek var o da sanayinin artık burada olmayacağı. Hizmet sektörüne hitap edeceğiz" dedi. Demircan, bir noktadan sonra dönüşümün vazgeçilmez olacağını örneğin Şişhane'de yapılacak dönüşümde imalatçıların kendilerinin bölgeden çıkmak isteyeceğini söyledi. Dönüşümü boş alanlarda yeni binalar yapmak olarak görmediklerini söyleyen Demircan, yaşam kalitesini iyileştirmeyi amaçladıklarını kaydetti.
GALATAPORT'U TAMAMLAYACAK PROJE
Demircan, Karaköy'de Galataport'u tamamlayacak bir dönüşüme hazırlandıklarını, bölgeyi hizmet sektörünün bulunduğu bir yapıya dörüştüreceklerini anlattı. Demircan, Tophane ile ilgili ise "Bazı insanlar yerlerini bırakıp gitmişlerdi. Dönüşümle birlikte onlar da geri gelecek" dedi.