Besteci sanayici, 30 günde 33 beton santralı ihraç etti
Türkiye'nin 'besteci sanayicisi' olarak ünlenen 'beton santralı' üreticisi Mustafa Alpagut, Nisan ayında 33 adet beton santralı üretip tamamını ihraç etti. Alpagut, 2012'de yüzde 95'i ihracattan olmak üzere 45 milyon dolar ciro yapacağını söylüyor.
1970'lerde Nilüfer başta olmak üzere en popüler şarkıcılara besteleriyle ses veren Mustafa Alpagut, geçen yıl 4'üncü 'beton santralı fabrikasını' kurdu. Nisan ayında da tam 33 beton santralı üretip tamamını ihraç etti. İsviçre ve İtalya'dan iki ayrı küresel rakibinden ortaklık teklifi alan Elkon'un patronu Alpagut, "Yabancı ortaklık bizi hantallaştırır. 75 ülkeye beton santları satıyoruz. Bu yıl yüzde 95'i ihracattan 45 milyon dolar ciro bekliyoruz. Rusya pazarı bizden soruluyor. Yolumuza yüzde 100 yerli devam edeceğiz diyor. Mustafa Alpagut şöyle konuşuyor:
Satmışım anasını ben bu dünyanın
Erzurumluyum. Işık Lisesi ardından da İTÜ'yü mühendis olarak bitirdim. Fabrikatörlüğümü 'besteciliğime' borçluyum. 1970'lerde Nilüfer, Banu, Lale Belkıs, Ayten Alpman, Ömür Göksel, Ayla Dikmen, Selçuk Ural, Ferdi Özbeğen gibi pek çok şarkıcıyı zirveye taşıyan şarkıların bestecisi ve söz yazarıyım. Alma Alma Yanakları Al gibi, Aşkın Mapushane, Nem Kaldı, Hatıra Defteri, Satmışım Anasını Ben Bu Dünyanın, Dertlerimi Zincir Yaptım gibi birçoğu klasikleşen bestenin sahibiyim, Gitarist olarak Erkin Koray ile Mavi Işıklar'la konserler verdik. Mühendis olarak Alarko'da 1.5 yıl çalıştım. 6 ay içinde hem prim verdiler hem de baş mühendis yaptılar. Sonra da kendi şirketimi 75 bin lira sermaye ile kurdum. Bunun 35 bin lirası bestelerimden geldi.
Krizde pazarı çeşitlendirdik
2007'den itibaren tamamen ihracata yöneldik. Ciromuzun yüzde 95'i ihracattan geliyor. İçerde bizim ürünlerin fiyatı yüksek kalıyor. O yüzden ihracata çalışıyoruz. 2007'de üçüncü fabrikamızı da Çerkezköy OSB'de kurduk. Biz ihracatımızın üçte ikisini Rusya pazarına yapıyorduk ve 2009 krizinde ciromuz üçte bire indi. Fiyatlar da yüzde 25 geriledi. Biz de pazarı çeşitlendirmek için çalışmaya başladık. Ortadoğu ve Afrika pazarında çok iyi siparişler almaya başladık. Kapasiteyi artırmak için 2011'de büyük bir fabrika daha kurduk ve 4 fabrikalı olduk. Kapasitemizi yılda 300 beton santralı üretebilecek hale getirdik. 1 günde 1 santral üretebiliyoruz ki 1 santral ortalama 5 TIR ile gider ve nisanda kendi rekorumuzu kırdık. 1 ayda 33 santral üretip tamamını da ihraç ettik.
Rusya'ya 4 ayda 50 santral
2011'de Rusya'ya 80 santral satmıştık bu yılın 4 ayında ise Rusya'ya 50 santral gönderdik. Bu güne kadar 75 ülkeye beton santrali sattık ve kurduk. 2008'de 45 milyon dolar ciro yapmıştık. 2012'de yeniden 45 milyon doları bulacağız. Geçen yıl 32.5 milyon dolarlık ihracat yaptık. 4 fabrikada 350 kişilik istihdamımız var. Nisanda Rusya'ya 17, Kazakistan'a 3, Suudi Arabistan'a 2 ve Fransa, Macaristan, Türkmenistan, Cezayir, Tunus, Sudan, Sierra Leone, Kongo, Endonezya'ya birer olmak üzere 33 adet santral gönderdik.
Yabancı ortaklık ne getirecek ona bakarız
ELKON Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Alpagut, iki yabancı gruptan ortaklık teklifi aldıklarını belirtiyor ve şunları söylüyor: "İsviçreli bir grup yüzde 50 ortaklık teklif etti. 'Dinamik yönetim yapımızı kaybederiz' diye reddettik. Bürokrasi artacak karar almak zorlaşacak. Şimdi bizi tutamıyorlar. 5 dakikada karar veriyoruz. İtalyanlardan teklif geldi reddettik. Anladık ki dertleri 75 ülkeye beton santralı nasıl satılıyor onu çözmek. Bir yabancı ortağa ne zaman 'evet' deriz? Bize daha yüksek teknoloji getireceklerse olur. Ama onu da yapamıyorlar. Bizim çocuklar çok daha iyi tasarlıyorlar ve üretiyoruz."
Aynı anda 15 ülkede santral kuruyoruz
ELKON Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Alpagut, ürettikleri ekipmanların ihracatının diğer ürünler gibi basit olmadığını belirtiyor ve şöyle konuşuyor: "Bir beton santralı 4-5 TIR ile gidiyor. Bir elektronik bir mekanik elemanımız santral ile birlikte gidiyor, kurulumu yönetiyor. 30 kişilik ekibimiz kurulum için dünyayı dolaşıyor. Şu an itibariyle Hindistan, Gana, Fas (2 noktada), Kongo, Kazakistan, (3 noktada), Cezayir, Irak (2 noktada), Fransa (Paris'te), Nijerya olmak üzere üzere 13 ekibimiz montaj yapıyor. İtalyanlar bizi mahkemeye falan veriyorlar ama bizi tutamıyorlar. Rusya'dan sonra en iyi ikinci pazarımız da Cezayir oldu. Geçen yıl 18 beton santralı sattık ve kurduk."
DİĞER HABERLER:
20 bin metrekarede terlik ve sandalet üretiyor İtalya'ya ihracat yapıyor
AKINAL Bella Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Akınal, terlik ve sandalet üretiminde Türkiye'nin en önemli markalarından biri olmayı başardıklarını ayakkabıda dünyada söz sahibi olan İtalya başta olmak üzere birçok ülkeye yılda 10 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını söyledi. Şirketin kurucusu Kemal Akınal'dan bayrağı üç kardeş olarak devraldıklarını söyleyen Cengiz Akınal, "400 kişilik istihdamımızla, Gaziantep'te 20 bin metrekare kapalı alanda üretim yapıyoruz. 2012 ilkbahar-Yaz sezonuna da çok iddialı girdik. 700 farklı renk ve modelden oluşan terlik ve sandalet üretimi yapıyoruz. Yeni modellere yurt dışından da büyük rağbet var" dedi. Bu yılın moda renklerinin narçiçeği, kırmızı, mavi ve sarı olduğunu kaydeden Cengiz Akınal, parmak arası terliklerin de yine gözde olacağını anlattı.
Hindistanlı, tekstil alıcısı İstanbul'da ofis açtı
GEORGE, Sainsbury's,Tesco, Next, Matalan, Primark, Top Shop, Bershka, Zara, Cortefiel, Lerros gibi dünyaca ünlü markalara hizmet veren Hindistan orjinli House of Pearl ve PDS Grubu'nun İstanbul merkezli alım ofisi Spring Near East Manufacturing (Spring NEM) açıldı. TGSD Başkanı Cem Negrin ve İngiliz marka sihirbazı George Davies'in de katıldığı açılış töreninde Spiring NEM'in ilk yıl 50 milyon dolarlık alım planladığı, 2015'te ise 240 milyon dolara kadar çıkacağı bildirildi. Spring NEM Genel Müdürü Esra Ercan Taşören, Top Shop, Zara, Tesco, Next, Sainsbury's, George, Bershka gibi firmalara tasarımdan, üretime hizmet sunduklarını vurguladı.
hürriyet