Bebek mamalarının üretimi kalkacak

İki yaşın altında olan bebekler için artık takviye gıdaların üretimi kalkacak ve piyasaya arz edilemeyecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tebliği ile 2 yaşın altındaki bebek ve küçük çocuklar için takviye edici gıda üretilemeyecek ve piyasaya arz edilemeyecek.

Bakanlığın, Türk gıda kodeksi takviye edici gıdalar tebliğinde değişiklikleri Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre takviye edici gıdalarda, ilgili vitamin ve mineraller, belirtilen formlar ve alt formlarında kullanılacak. Takviye edici gıdalarda kullanılan besin öğelerinin günlük maksimum limitleri etiket beyanı üzerinden ilgili standartlara uygun olarak belirlenecek, besin öğeleri dışındaki botanikler ve diğer maddeler ile ilgili Bakanlıkça maksimum limiti belirlenen bileşenlerin maksimum limit değerlendirmesi etiket beyanı üzerinden yapılacak.

Belirlenen ve takviye edici gıdaların bileşiminde bulunan botanikler, Bakanlık tarafından oluşturulan bitki listesine uygun olacak. Ayrıca, takviye edici gıdalar son tüketiciye sadece hazır ambalajlı olarak sunulacak.

Vitamin ve mineral içeren takviye edici gıdalarda; üretici tarafından tüketilmesi tavsiye edilen ürünün günlük porsiyonundaki her bir besin öğesinin etikette belirtilen miktarı, 11 yaş ve üzeri bireyler için ilgili beslenme referans değerinin minimum yüzde 15'i, 4-10 yaş grubu çocuklar için ise bu değerin yarısı olarak alınacak. Beslenme referans değerinin yüzde 15'inden az olan besin öğeleri yalnızca etiketin bileşenler listesinde yer alacak. 2-4 yaş grubuna yönelik ürünler ile ilgili değerlendirme Bakanlıkça yapılacak.

Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerdeki pestisit kalıntı miktarlarının, Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olması gerekecek.

Bebekler için takviye edici gıda üretilmeyecek

Tebliğ kapsamında söz konusu ürünlerin etiketleme işlemlerine ilişkin de düzenleme yapıldı. Bu kapsamda, piyasa kontrolleri sırasında, beyan edilen değerler için sapma oranları, etiket beyanı üzerinden vitaminler için - yüzde 20 ila yüzde 50 arasında, mineraller için - yüzde 20 ila yüzde 45 arasında, diğer maddeler için - yüzde 20 ila + yüzde 20 arasında olarak uygulanacak.

Bu sapma oranları dışındaki üreticinin beyan ettiği sapma oranları Bakanlıkça değerlendirilecek. Uygulama sonucunda elde edilen değer, minimum limitleri Bakanlıkça belirlenen botanikler ve diğer maddeler için minimum değerlerin sapma oranı kadar altına inebilecek.

Tebliğle, 2 yaşın altındaki bebek ve küçük çocuklar için takviye edici gıda üretilemeyecek ve piyasaya arz edilemeyecek. Söz konusu rakam daha önce 4 yaş olarak belirlenmişti.

Tebliğ kapsamında 2-4 veya 4-10 yaş grubuna yönelik ürünlerin etiketinde ürün adıyla birlikte "2-4 yaş grubu çocukların kullanımına uygundur" veya "4-10 yaş grubu çocukların kullanımına uygundur" ifadesi yer alacak. Bu yaş gruplarına yönelik olmayan takviye edici gıdaların etiketinde çocuklara yönelik olduğunu ima eden şekil, resim ve ifade olmayacak.

Ayrıca, takviye edici gıdaların net miktarı, kapsül, tablet, pastil, tek kullanımlık toz paket, sıvı ampul, damlalıklı şişe ve diğer benzeri formların sayısı üzerinden verilebilecek.

Gıda işletmecisi, tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce ithal edilen veya üretilen veya işlenen veya piyasaya arz edilen ve bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonra da ithal edilmesi veya üretilmesi veya işlenmesi veya piyasaya arz edilmesi devam eden aynı takviye edici gıdaları 31 Aralık 2016'ya kadar bu Tebliğ hükümlerine uygun hale getirmek zorunda olacak.